'Emeklilik sistemi yıl içinde değişecek'

'Emeklilik sistemi yıl içinde değişecek'
Türkiye'nin zorlu bir dönemden geçtiğini, ancak artık 'tünelin ucundaki ışığın' görünmeye başladığını öne süren Hazine ve Maliye Bakanı Berat...

Türkiye'nin zorlu bir dönemden geçtiğini, ancak artık 'tünelin ucundaki ışığın' görünmeye başladığını öne süren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomi için pembe tablo çizdi: "İstihdam artıyor, önümüzdeki birkaç ayda enflasyonda keskin düşüşler göreceğiz." Emeklilikle ilgili çalışmalara da devam ettiklerini belirten Albayrak "Tüm paydaşların memnun olduğu bir emeklilik sistemi ortaya koyacağız. Bu yıl içinde değişimi gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulundu.

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Ekonomik krizi ‘dış saldırılara’ bağlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sıkça tekrarladığı üzere ‘dengelenme’ sürecinin başladığını ve hedeflere doğru yürüdüklerini söyledi. Albayrak, ABD Başkanı Trump’la Beyaz Saray’daki görüşmesi için de “Amerika’da Sayın Trump görüşmesi şahsımıza yönelik bir şey değil, çok ben merkeziyetçilik olur. Benim üzerime alınmadığım, Sayın Trump’ın hem ülkemize hem de Cumhurbaşkanımıza duyduğu sıcak duygular noktasında bize yönelik bir yaklaşımdı” dedi.

CNN Türk’teki Hafta Sonu programına katılan Albayrak, gündeme ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Mali anlamda tarihi bir dönemden geçiyoruz: 2018 Temmuz- Ağustos’ta yeni sistemle yeni ekonomik model lanse ettik. Türkiye çok tarihi bir dönemden geçiyor. 2013’ten itibaren baktığımızda Türkiye müthiş bir meydan okuma ile karşı karşıya. 12 bin dolar kişi başı geliri aştığı, mayısı takip eden süreçte entresan döneme girdi. Türkiye çok yoğun bir ekonomik saldırıya maruz kaldığı bir süreçten geçti.

Cari dengede sıfıra doğru gidiyoruz: Cari açık geçen sene neredeyse 60 milyara dayanmıştı. Bu ay sonu itibariyle cari dengede neredeyse sıfıra doğru gidiyoruz. Enflasyonda keskin düşüşler göreceğiz. Bunu yaparken herkes farklı yorumlar yapıyor. Türkiye bu toparlanma dönemini nasıl yürütüyor. İhracatın kademeli artmaya devam edip, ihracat odaklı olmayan ithalatta köpüğün alınıp dengeli şekilde yüzde 5 daralmadan köpüğün gittiğini görüyoruz. İhracatın ithalat karşılama oranı yüzde 60’tan yüzde 86’lara çıktı. Ekonomi istihdamı noktasında şubat ayında adımlar atıldı.

Sona doğru yaklaşıyoruz: En kötü dönemi geride bırakıp mart nisanda istihdamın daha da artığı bir döneme giriyoruz. Geçtiğimiz 6 yıl yaşadığımız hiçbir şey dış kaynaklardan ayrıdır diyemeyiz. 15 Temmuz’da yaşadık, Gezi’de yaşadık yaşadığımız tüm bu tecrübelerle her anlamda Türkiye zorlu bir dönemden geçti. Adım adım sona doğru yaklaşıyoruz. Tünelin sonundaki ışık büyümeye başladı. Türkiye ekonomik olarak güçlü refleksler vermeye başladı. Seçime bir hafta kala ilginç bir süreç yaşadı Türkiye. Bu hafta yaşadıklarımız. Türkiye’de farklı bir hareketlenme. Doğu Akdeniz’de gaz aramayın!” Allah Allah. Tüm bu faktörlerin ekonomiye minimum etkisi olacak şekilde adımlar atmalıyız. Ağustostan bugüne kadar. Belediyede denir ya altyapı ve üst yapı vardır. Bahçeleri herkes görür, ancak kanalizasyonun maliyeti çok daha büyüktür, önemi büyüktür. Son 8-10 ayda çok önemli altyapı düzenlemeleri adımları attık. Dış faktörlerin ekonomiye etkisini minimize edecek adımlar attık. Türkiye ekonomisi emin adımlarla ilerliyor.

Yeni dünya düzeninin etkileri: Enflasyon ve istihdam başta olmak üzere dünyayı ilgilendiren travmatik bir şey yaşamadığımız sürece Türkiye çok daha etkili, dengeli mikro ve makro anlamda olumlu bir dönem yaşayacak. 2020-2021 daha iyi olacak. 21. yüzyıl artık geçtiğimiz yüzyıl kodlarıyla okunmadığından yeni dünya düzeniyle ekonomik olarak yansıyor. Amerika Çin arasındaki ilişki buna örnek. Çoğu kişi yapay zeka kapsamında Amerika değil, Çin’in etkin olduğunu bilmiyor. Farklı birileri tarafından gaz sıkışmaları ve karın ağrıları oluşturduğunu görmekteyiz. Bu resme baktığımızda bunun yansımalarının bunun için görüyoruz. Amerika, Çin arasındaki süreç, AB ile İngiltere arasındaki süreç… Ekonomik etkilerinin olması farklı süreçleri beraberinde getiriyor.

s400 ne zaman gündeme geldi?: S400 ne zaman gündeme geldi. Sınırımızda roketler atarak genç kızlarımızın atılan füzelerle ölmesini görmedik mi, bu güçlü bir farkındalık ve direnç ortaya koydu. Türkiye’nin reform eksikliği olarak algılamamak lazım. Türkiye adım adım bir üst lige çıktıkça, bunun da bir mücadele etkisi olacak. Sanayi üretimi, emeklilik, tarım reformu dedik, bakanlığımızla ilişkili kısımlarda tüm bu çerçevelerde Türkiye bu adımları atmaya devam edecek. Toplumumuzun bilmesi gereken husus bu. Enerji ve savunma planımıza kimse karışamaz. Sosyal medya üzerinden operasyon geçti o günler.

Trump ile beyaz saray’da görüşme: Tek bir Amerika yok. Türkiye ile ilgili çok olumlu paydaşlar olduğu gibi olumsuz düşünenler de var tabii. Amerika’da Sayın Trump görüşmesi şahsımıza yönelik bir şey değil, çok ben merkeziyetçilik olur. Benim üzerime alınmadığım, Sayın Trump’ın hem ülkemize hem de Cumhurbaşkanımıza duyduğu sıcak duygular noktasında bize yönelik bir yaklaşımdı. Hem ülkemiz hem de Cumhurbaşkanımız açısından çok pozitif bir görüşme oldu. Birçok konuda farkında olduğuna vakıf olduk. Sorunlar yumağı var ama pozitif adımlar atmaya yönelik bir irade var. Resme genel baktığımızda ülkemize ve cumhurbaşkanımıza karşı derin sevgi ve muhabbetin sergilendiği, için memnun oldum. Cumhurbaşkanımıza ilettim.

Temmuzda trump gelebilir: Telefon görüşmesinde sıcak bir şekilde Avrupa turunun peşine ekleyebiliriz diye düşündük ama kısa olur dedik, temmuz ayı görüşüldü. Tarih konusunda görüşmeler devam ediyor. Trump’ın ziyaretinin temmuzda gerçekleşme ihtimali yüksek. Türkiye’ye geleceğini ifade ediyordu, ancak şu an tarih konuşuluyor.

Enflasyon çok sert şekilde düşmeye devam edecek: Önümüzdeki üç beş ayda enflasyon çok sert şekilde aşağıya düşmeye devam edecek. Geçen 4 ay zor bir 4 aydı, önümüzdeki dönemde enflasyonda ciddi kırılmalar olacak. Pozitif bir döneme giriyoruz. Ama içeride, dışarıda, sosyal medyada farklı medyada toplumsal birlik beraberliğe yönelik bir operasyon umudu kırmaya yönelik bir bombardıman var. Ben altını çiziyorum, kese kağıdına vergi, ona vergi, buna vergi, bakanımız hemen yalanladı. Negatif bir bilgilendirme bombardımanı var. Mesainizin 24 saati bunların ortaya koyduğu bu algıyı silmeye yönelik oluyor.

Vergi altyapısında değişiklik: Reel sektörün içinden geçtiği süreç zor bir süreçti, biz de elimizden geleni yaptık. Destekler, Eximbank… Yeni yönetim gerçekleşti, hazineden bakan yardımcılarımızdan bir tanesini verdik. Vergi konusunda dericilerden otomotivcilere kadar bu iletişimi ortaya koymaya çalışıyoruz. Bir vergi çalışması yapıyoruz. Reel sektörün daha rekabetçi olacağı, vergi altyapısında çalışmalarımız devam ediyor. Vergi konseyi ile bu çerçevede önemli adımlar atıyoruz, atacağız.

Ortak atm: ATM’lerin ortak işletilmesiyle ilgili lansmanımız olacak. Ortak ATM işletmeciliği ile 1 milyarlık tasarruf sağlayacağız. Finansman ve kredi kanallarının da üretim odaklı alanlara gelmesi anlamında esnaflarımız yüzde 4-5 kredilerle, 3-4 ay çok yoğun destek paketleriyle elimizden geleni ortaya koyduk. Teşvik ve desteklerin devam ettiği süreçten geçiyoruz.

Emeklilik sistemi değişecek: Emeklilikle ilgili çalışmalara devam ediyoruz. Tüm paydaşların memnun olduğu bir emeklilik sistemi ortaya koyacağız. Bu yıl içinde değişimi gerçekleştireceğiz.

İstihdam Artacak: Demin de bahsettim, Türkiye tüm bu siyasi etkilerle 8 ay zor bir süreci geride bıraktı. Bugün ortaya koyulan tüm bu rakamlar, güven endeksi, sanayi verimlilik kapasite, son dönemde en iyi şekilde ilerlediği. İstihdam mart nisan istihdamına sosyal güvenlikte 520 bin giriş var, mayıs haziran daha da artacak.

Turizmde tüm zamanların rekoru kırılacak: Turizmde 50 milyon kişi sayısı ve 35 milyar gelirle tüm zamanların rekorunu kıracağız. Tüm uçaklarla yeni havalimanının full kapasiteye geçmesiyle bu anlamda da çok yoğun katkı ortaya koyacağımız bir süreç var. Bol döviz, bol istihdam süreci var. Ben çok rahatım, halkımızın da rahat olması lazım. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.