Zeytinyağı için sürpriz karar

Zeytinyağı için sürpriz karar
Zeytinyağı fiyatını iç piyasada dengelemek amacıyla, 3 aydır devam eden ihracat kısıtlaması 1 Kasım'da sona erecekti. Ticaret Bakanlığı sürpriz bir karara imza attı.

İç piyasada artan fiyatları dizginlemek amacıyla zeytinyağı ihracatına getirilen 3 aylık kısıtlamada süre uzadı.

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik 1 Kasım 2023 tarihinde sonlanması öngörülüyordu.

Ancak Ticaret Bakanlığı kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre, yeni bir değerlendirme yapıldı ve ihracatın devam etmesinin iç piyasadaki fiyatlara olumsuz yansımaları olacağına karar verildi. Bu değerlendirme sonrası ihracat kısıtlamasının sürmesi kararlaştırıldı.

Buna göre, 1 Ağustos’ta başlayan ve ekim ayı sonuna kadar sürecek olan dökme ve varili zeytinyağı ihracat yasağı, süresiz uzatıldı.

Halihazırda 18 litreye kadar yapılan zeytinyağı ihracatında ise bir sıkıntı yaşanmıyor. Yani kutulu ve ambalajlı zeytinyağı ihracatı sürüyor.

İLK 6 AYDAKİ İHRACAT 2020'NİN TAMAMINI SOLLAMIŞTI

Temmuz ayı ortasında zeytinyağı ihracatçısına verilen teşviklerde kesintiye gidilmesinin ardından ağustos ayı başında ise zeytinyağı ihracatına 3 aylık yasak gelmişti.

Kuraklık nedeniyle darboğaza düşen İspanya’ya yapılan zeytinyağı ihracatının yılın ilk 6 ayında 26,8 kat birden artması dikkat çekmişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine bakıldığında, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatının 2023 Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 190 oranında artarak 559,8 milyon dolara yükseldiği görülüyor.

Geçen yılın tamamında ise (2023 Ocak-Aralık) toplam zeytin ve zeytinyağı ihracatı 495 milyon 838 bin dolar idi.

İSPANYA'YA İHRACAT 26,8 KAT BİRDEN ARTMIŞTI

İspanya'ya 2022 Ocak-Haziran döneminde 7,6 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan Türkiye, 2023 Ocak-Haziran döneminde bu ihracatını 203,9 milyon dolara çıkardı.

Aynı dönem aralığında İtalya'ya yapılan ihracat ise, 1,2 milyon dolardan 30 milyon dolara fırlamış durumdaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.