VİDEO HABER - Usta öğreticiler iş güvencesi bekliyor

VİDEO HABER - Usta öğreticiler iş güvencesi bekliyor
Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı halk eğitim merkezlerinde ek ders karşılığı çalışan usta öğreticiler, pandemi nedeniyle aylardır ücret alamıyor   YENİGÜN...

Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı halk eğitim merkezlerinde ek ders karşılığı çalışan usta öğreticiler, pandemi nedeniyle aylardır ücret alamıyor

YENİGÜN HABER - Dünyada hızla yayılan ve Türkiye’de ilk olarak mart ayında görülen Koronavirüs vakalarının ardından alınan önlemler kapsamında birçok alanda olduğu gibi Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda da faaliyetler durduruldu. Faaliyetlerin durdurulduğu alanlardan biri olan halk eğitim merkezlerinde ek ders karşılığı görev alan usta öğreticiler, bu süreçte herhangi bir kurs olmadığından ücret alamadıklarını, 657'ye tabi olduklarından işsizlik ödeneklerinden istifade edemediklerini belirterek   yaşadıkları zorlukların giderilmesini istiyorlar.

Yaşadıkları sıkıntı ve zorlukları dile getiren Diyarbakır Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Mehmet Oruç, kendilerine bir statü verilmesini ve pandemi süresince yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Koronavirüs salgını öncesi çalışma koşullarına değinen Oruç, "Usta öğreticiler, 657'ye tabi olup halk eğitim merkezlerinde ihtiyaç halinde ek ders karşılığı çalışan, herhangi bir statüsü veya ünvanı olmayan eğitmenlerdir. Bir usta öğretici ayda 120 saat derse giriyorsa yaklaşık 2 bin 100 TL maaş almakta. Bu da asgari ücretin altında bir tutar. Resmi ve dini bayramlarda yapılan kesintiler neticesinde aldığımız ücret yaklaşık bin 900 TL'ye de düşmektedir. Bu ücretlerle biz usta öğreticiler ev geçindirmeye, kira ve elektrik gibi ödemeleri yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

‘Usta öğreticiler 657’li oldukları için sosyal yardım paketlerinden de faydalanamıyorlar’

Pandemi sonrası yaşadıkları mağduriyetleri dile getiren Oruç, "Bakanlığın genelgesi doğrultusunda usta öğretici arkadaşlarımızdan 16 Marttan önce kursu açık olanlar ücretlerini aldı. Ama modülü biten arkadaşlardan hiçbiri mart ayından bu yana ücret almamakta. Bilindiği üzere en son 17 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında yapılan açıklama ile eğitim öğretime ara verildi. Bu süre içerisinde özellikle 16 Marttan sonra kurs açan arkadaşlarımız mağdur oldu. Yani mart ayından bu yana usta öğreticilerin herhangi bir gelirleri yok. Elektrik, kira, doğalgaz gibi borçlarını dahi ödeyemiyorlar." şeklinde konuştu. Usta öğreticilerin devletin verdiği sosyal desteklerin hiçbirinden faydalanamadıklarını belirten Oruç, "Bu arkadaşlarımız işsizlik maaşı bile alamadılar. Herhangi bir gelirleri olmadığı için geçim sıkıntısıyla büyük mücadele ediyorlar. 657’ye tabi olduklarından devletin verdiği gıda yardımı veya destek paketinden dahi faydalanamıyorlar." dedi.

Mart ayında Bakanlığın aldığı karar ile usta öğretici ve ücretli öğretmenlerin ek ders karşılığı ücretlerini aldıklarını ifade eden Oruç, "Tabi ücretli öğretmenler haziran ayına kadar ücret alırken usta öğreticiler, modüller kapsamında ücret aldılar. Modülleri bittikten sonra bazı usta öğreticiler bir-iki aylık, bazıları ise 10 günlük ücret aldılar. Bu durum usta öğreticilerin geçim sıkıntısı yaşamasına sebep oldu. Biz dernek olarak elimizden gelen tüm çabaları gösterdik ve yetkilerle görüşmeye çalıştık. Mart ayından bu yana usta öğreticilerin mağdur olduklarını dile getirdik." diye belirtti.

‘Geçim sıkıntısı yaşayan 120 bin usta öğretici var’

Oruç, "Eylül ayında kurslarımızın açılması gerekiyordu. Ne yazık ki halk eğitim merkezleri pandemiden dolayı birçok kursu açamadı. Diyarbakır'da yaklaşık 4 bin usta öğreticiden en fazla 500-600 kişi kurs açabildi ve şu ana kadar bakanlık tarafından halk eğitim merkezlerine ödemelere ilişkin herhangi bir yazı gönderilmediğinden ücretlerde yatırılmadı." dedi. Türkiye genelinde 120, Diyarbakır’da ise 4 bine yakın usta öğreticinin bulunduğunu söyleyen Oruç, kendilerine üvey evlat muamelesinin uygulandığını belirterek bu durumun son bulmasını ve bu kapsamdaki herkese bir iş güvencesi verilmesi gerektiğini vurguladı. Usta öğreticilerin çektikleri geçim sıkıntısını aktaran Oruç, "Dernek üyelerimizden birkaçını geçen hafta evlerinde ziyaret ettik. Elektrik faturalarını ödeyemediklerinden dolayı enerji kesintisi yapıldığına şahit olduk. Buna benzer çok sıkıntılar var. Hiçbirinin herhangi bir statüsü ve ünvanı olmadığından şu an herkes mağdur ve geçim sıkıntısı yaşamaktadır." ifadelerini kullandı.

‘Yetkililer bizi görmezden geliyor’

Diyarbakır Usta Öğreticiler Derneği olarak yaşanan pandemi süresince, destek amacı ile maske ve tulum ürettiklerini ve bu zaman diliminde birçok yetkilinin kendileri ile fotoğraf çekip paylaştıklarını dile getiren Oruç, bahse konu yetkililerin şimdilerde kendilerini görmemezlikten geldiklerini söyledi. Oruç, "Biz o insanlara, milletvekillerine, İl ve İlçe Milli Eğitime soruyoruz; o kareler de bulunan insanlar şu an nerede? neden bizi görmemezlikten geliyor ve bizi gördüklerinde yüz çeviriyorlar? Pandemi sürecinde Türkiye'de gönüllü maske ve tulum diken insanlarız. Devletin en zor gününde devletimizin yanındaydık. Ne yazık ki şu an kimse bizi görmüyor." dedi.

‘Yapılan görüşmelere rağmen şu ana kadar bir cevap alamadık’

İlgili makamlarla yapılan görüşmelere rağmen şu ana kadar olumlu bir gelişmenin yaşanmadığına dikkati çeken Oruç, "Türkiye Mesleki ve Usta Öğretici Federasyonumuz ve aynı zamanda 81 ilde de derneklerimiz var. Her gün yaşanılan sıkıntılara yönelik Ankara'da görüşmeler yapılıyor. Ama şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık." şeklinde konuştu. Son olarak usta öğreticilere statü veya iş güvencesi verilmesi gerektiğini bir kez daha belirten Oruç, şunları söyledi:

"Biz usta öğreticiler olarak artık iş güvencesi istiyoruz. Çünkü yıllardır halk eğitim merkezlerinde çalışıyoruz. Halk eğitim merkezlerini ayakta tutan, bel kemiği olan biz kadrosuz usta öğreticileriz. Bizler olmasak halk eğitim merkezlerinde herhangi bir çalışma yok, herkes yerinde oturur. Hükümetin usta öğreticilere sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim onlardan ricamız; bizi görün, mağduriyetimizi görün, sıkıntılarımızı giderin. Artık bize bir statü, unvan veya iş güvencesinin verilmesini istiyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.