VİDEO HABER - ‘Şekerden vergi alınmaması olumlu’

VİDEO HABER - ‘Şekerden vergi alınmaması olumlu’
400 bin ton şeker ithalatında gümrük vergisinin alınmaması kararını olumlu karşılayan sektör temsilcileri, beklentilerinin şeker fiyatlarının ciddi...
400 bin ton şeker ithalatında gümrük vergisinin alınmaması kararını olumlu karşılayan sektör temsilcileri, beklentilerinin şeker fiyatlarının ciddi oranda düşmesi olduğunu belirtti

Resmi Gazete’de yayımlanan ve Cumhurbaşkanının, 400 bin ton şeker ithalatında gümrük vergisinin alınmaması kararı, bölgedeki şeker imalatçıları tarafından olumlu karşıladı. Şeker imalatçısı Cem Gözkeser, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 400 bin ton toz şekerde gümrük vergisinin alınmaması kararının yerinde ve olumlu bir karar olduğunu söyledi. Beklentilerinin alınan kararlara sahip çıkılması olduğunu belirten Gözkeser, stokçuların şekeri alıp stok yapması durumunda şekerin yine pahalı satılacağını, bu nedenle kararın hiçbir anlam ifade etmeyeceğini kaydetti. Şu an imalatçıların durumunun çok kötü olduğuna dikkat çeken Gözkeser, bu durumun bir yıl daha devam etmesi halinde 100 fabrikadan 50’sinin iflas edeceğini aktardı. Zincir marketlerine 580-600 liraya verilen 50 kiloluk şekerin, özel işletmelerde bin 100 liraya satıldığını ifade eden Gözkeser, bu durumun kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini kaydetti.  “Zincir marketlerde 50 kiloluk şeker 580, 600 ila 800 lira arasında satılıyor. Ben bu fiyatlara satamam ki. Bu gidiş bizim için iflas demektir” diyen Gözkeser, yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.

“Böyle devam ederse işlerimiz durma noktasına gelecek”

Şekerin zincir marketlerine verilmesinin imalatçıları ve küçük marketleri zarara soktuğunu dile getiren Gözkeser, şöyle devam etti:

“Devlet fabrikası şekerin torbasını 550 liraya veriyor ama kasıtlı olarak bizi özel fabrikalara yönlendiriyorlar ve özel fabrikalarda şeker fiyatına bin 100 lira diyor. Uzun süredir devletin şeker fabrikası bize şeker vermiyordu ama geçen ay 25 ton, bu ay ise 20 ton alabildik ve gittikçe bu miktarında düşeceğini söylediler. Benim aylık kapasitem 300 tondur. Bana verdiği ise 20 ton. Elimde 6-7 milyonluk makinalarım var ve çoğunu çalıştıramıyorum. Durum böyle devam ederse işlerimiz durma noktasına gelecektir. Eğer imalatçılara uygun fiyata şeker ulaşırsa herkes uygun fiyata şekere ulaşacaktır. Gümrük vergisinin kaldırılmasıyla umuyoruz ki şekerde torba başı 200-300 lira fiyat düşecektir.”

“Özel fabrikalarda 50 kiloluk şeker bin 100 ila bin 200 lira arasında”

Bir diğer şeker bayisi yetkilisi Yasin Altun, ithal şekerde gümrük vergisinin alınmaması kararının çok olumlu ve yerinde bir karar olduğunu söyledi. Şeker pancarının yüzde 30’unu devlet fabrikaları, yüzde 70’ini ise özel şeker fabrikaların aldığını aktaran Altun, “Devletin stokları azalınca özel sektör bunu fırsata çevirdi ve 50 kiloluk toz şekerin tonunu 1 milyona satışa sundu ve şu an itibariyle 50 kiloluk şeker bin 100 ila bin 200 lira arasındadır.” dedi.

“Devlet denetim yapmalı”

Özel sektörlerin fırsatçılık yaptığını, devletin buna karşı bir müdahalede bulunmadığını savunan Altun, şunları söyledi:

“Ama şekerde gümrük vergisinin alınmaması kararıyla ilgili olumlu gelişmeler oldu ve umuyoruz ki şeker fiyatları normal seviyesine düşer. Alınan yeni kararla birlikte 50 kilogram şekerin fiyatı 600 ila 700 lira seviyelerine ve hatta daha da aşağılara düşmesini bekliyoruz. Devletin mutlaka bu durumu denetlemesi lazım. Yoksa özel sektör bunu fırsata çevirebilir ve bu durumda hem biz hem de vatandaş mağdur olacaktır.” Şeker fiyatının ne olacağını kestiremediklerini belirten Altun, piyasaya girecek ithal şekerleri uygun fiyata almaları durumunda bunu halka da yansıtacaklarını kaydetti.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.