VİDEO HABER - Hukukçular uyardı: SMS dolandırıcılığına dikkat!
Son zamanlarda artan SMS dolandırıcılığına karşı uyanık olunması gerektiğini hatırlatan Avukat Ammar Çınar, dolandırılan kişilerin mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulunarak dolandırıcıların hesaplarına bloke konulmasını talep etmeleri gerektiğini söyledi
Son dönemlerde SMS veya WhatsApp'tan gönderilen mesajların içeriğinde hileli ve kazanç vaat eden ifadeler kullanılarak mesajı alan kişinin gönderilen linke tıklaması veya kendilerini araması gibi taleplerde bulunuluyor. Her geçen gün yeni yöntemler geliştirerek halkı kandırmaya devam eden dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bu tür mesajların kesinlikle dikkate alınmaması ve tıklanmaması gerektiğini ifade ediyor.
"Mesajlara itibar edilmemeli"
SMS dolandırıcılığına karşı dikkat edilmesi gerekenler hakkında İLKHA muhabirine konuşan Avukat Ammar Çınar, "Dolandırıcılık fiili ceza kanununun 157'nci ve 158'nci maddesinde düzenlenmiş, 157'nci maddesinde basit dolandırıcılık, 158'nci maddesinde de telefon yoluyla, SMS yoluyla dolandırıcılık dediğimiz başlıklardan birisi olan nitelikli dolandırıcılık fillileri düzenlenmiştir. SMS yoluyla dolandırıcılık maalesef son zamanlarda iletişim araçlarının gelişmesi, banka araçlarının kullanılmasıyla çok artmaktadır. Günümüzde de bu tarz durumlarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu tarz vakalar mağdurun cep telefonuna bir SMS gönderilerek, 'şöyle bir icra dosyanız var. Normalde borcu 15 bin lira ama bugün ödeme yaparsanız 7 bin lira' deniliyor ve arkadan da kendilerine avukat süsü vererek mağduru hileli davranışlarla zarara uğratıyorlar. Ya da 'hakkınızda şikâyet var' şeklinde mesaj atılıp para talep ediyorlar. Bahse konu suç TCK'nın 158'nci maddesinin 1F bendinde düzenlenmiş olan bilişim sistemlerinin banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçu meydana getirilir. Herhangi birisinden 'hakkınızda dosya var, icra takibi var, kargonuz gelmiş ama bedeli ödenmemiş' gibi mesajlar geldiğinde öncelikle güvendikleri hukukçulara müracaat ederek avukatların yönlendirmeleriyle hareket etsinler. Asla tek başlarına para göndermesinler." dedi.
"Gönderilen linke asla tıklanmamalı"
Dolandırıcıların yine telefonlara SMS ile link göndererek kullanıcıların linke tıklamalarını istediğini, böylece hesaplarına erişim sağlayabildiklerini hatırlatan Çınar, "Dolandırıcılar tarafından mağdurların cep telefonlarına mesaj olarak link gönderiliyor. Açıklamada da 'indirim kuponu kazandınız, fırsat yakaladınız' şeklinde açıklamalar yazılarak linke tıklanması sağlanıyor. Vatandaşlar bu tür mesajları asla tıklamasınlar, mesajları dikkate almasınlar. Çünkü o linke tıklatıldığında cep telefonlarına virüs bulaşabilir, hesapları bloke olabilir veya hesaplarına erişim sağlanabilir. Bu hususta dikkatli davranmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu. Dolandırıcıların kendi hesaplarını değil başkalarına ait hesapları kullanarak haksız kazanç elde ettiklerini hatırlatan Çınar, "Vatandaşlar mümkün mertebe banka hesaplarını kimseye vermesinler. Banka hesabı kişiye has bir şeydir. Bu hususta da banka hesaplarını verdiği kişilerin dolandırıcılık şebekesinde olup olmadığını bilemezler. Elde edilen paranın da dolandırıcılık suçundan kazılan para olup olmadığını da bilemezler. Kendilerini bir anda bir soruşturma dosyasında şüpheli veya ceza dosyasında sanık olarak görebilirler." şeklinde konuştu.
Dolandırıcılık mağduru olanlar ne yapmalı?
Mağdurların dolandırıldıklarını anladıkları andan itibaren acilen ilgili cumhuriyet başsavcılığına şikâyette bulunmaları gerektiğini söyleyen Çınar, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Dolandırıcılık suçu şikâyete tabi olmasa da savcılık suçun meydana geldiğini öğrendiğinde kendiliğinden soruşturma başlatmak zorundadır. Ancak burada hızlı davranmak hayati bir önem taşıyor. Kişi vakit kaybetmeksizin savcılığa gidip şikâyette bulunmalı ve para gönderdiği hesaba bloke konulmasını talep etmelidir. Para göndermiş olabilir ama daha para başka hesaba aktarılmadan hesaba bloke konulabilir. Mağdur olan kişi bazen dolandırıldığını söylemekten utanıyor. Bu tarz durumlarda utanılacak hiçbir şey yok. Herkesin başına gelebilir. Sadece dikkatli olmakta fayda var. Dolandırıldığı için utanıp da şikâyetten vazgeçmesinler." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.