VİDEO HABER - Buğday Pazarı Esnafı: İşlerimiz iyi değil

VİDEO HABER - Buğday Pazarı Esnafı: İşlerimiz iyi değil
Adıyaman Kâhta ilçesi Buğday Pazarı Esnafı art arda gelen zamların herkesi olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirterek, işlerinin iyi olmadığını dile...
Adıyaman Kâhta ilçesi Buğday Pazarı Esnafı art arda gelen zamların herkesi olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirterek, işlerinin iyi olmadığını dile getirdi

Sürekli gelen zamlar karısında vatandaşla karşı karşıya geldiklerini, durumu ne kadar izah etmeye çalışsalar da vatandaşın zamları kabullenemediğini ifade eden esnaf halk olarak büyük sıkıntı içerisinde olduklarını ifade etti.

‘Sattığımız ürünü tekrar yerine koymaya gücümüz yetmiyor’

Esnaf olarak zor günler geçirdiklerini belirten Mehmet Emin Karakaş, "Son zamlardan dolayı gerek çiftçi gerek esnaf gerekse nakliyeciler olsun hep beraber büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Sattığımız ürünü tekrar yerine koymaya gücümüz yetmiyor. Buğdayın kilogramı 2 buçuk liradan 5 buçuk liraya yükseldi. Büyük esnaflar mal stokladığı için küçük esnaf elindeki ürünü sattığında tekrardan buğday bulma noktasında sıkıntı yaşıyor. Vatandaşın alım gücü çok kötü durumda, daha önce 150 liradan aldığı bir çuval un şuan da 300 lira olmuş alamıyor. Bize gelip 'nasıl oluyor bu kadar zam geliyor?' diye soruyor. Biz ne kadar açıklamakta vatandaş tatmin olmuyor. Biz büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Halkımızın büyük bir kısmı zaten fakirdir, bundan dolayı genelde evde ekmek yapıyorlar. Ev ekmeği yaptıkları için un almak zorundalar, un almaya güçleri yetmiyor. Esnaf olarak, halk olarak büyük bir sıkıntı yaşıyoruz." dedi. Buğday pazarı yeri istediklerini dile getiren Karakaş, "Buğday pazarı ihtiyacımız var. Komşularımız bizden şikâyetçidir. Yaz aylarında saat 22.00 olunca çalışamıyoruz. Gerekli tüm evraklarımızı hazırladık bizlere yer hazırlayacaklardı. Ama evraklarımız Ankara'da takılı kaldı. Pazarımızın yeri düşük bir mevkide olduğu için bir yağış olduğunda buralar su altında kalıyor. Bize verilen sözün yerine getirilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

‘Gübre, mazot, tohum pahalı olduğu için ekim yapmadım’

Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Adil Geyik, "Çiftçilerimiz gereken desteği alamadığı için buğdayın fiyatı artıyor. Benim birkaç dönüm arazim var ekmedim. Çünkü tohum, gübre ve mazotun pahalı olması nedeniyle benim maliyetimi karşılamadığı için doğal olarak etkileniyoruz. Vatandaşın alım gücü sıfırdır. Bir torba un 300 ile 350 lira arası deyince vatandaş nasıl oluyor diye soruyor. Buğdayın pahalı olduğunu söylüyoruz. O halde 'Kalsın.' diyerek alamıyor." şeklinde konuştu. Esnaf olarak yer sıkıntısı çektiklerini belirten Geyik, "burasını 40 seneyi akın bir zamandır yapmışlar. Burayı ilk yaptıklarında yazıhane olarak tasarlamışlar. O zaman 50 bin olan nüfus şuan çevremizle beraber 200 bin olmuş durumdadır. Mal dökeceğimiz yer yok. Şehrin göbeğinde kaldığımız için etrafımız evlerle çevrili durumdadır. Yaz mevsiminde akşam yükleme yapıldığında komşularımız sürekli şikâyet ediyor. Emniyet güçleri gelip 'Çalışmayın.' diyor. Ama sonuçta bu malın yerden kalkması gerekiyor. Büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. 30 ilden büyük bir ilçeyiz. Etrafımızdaki bütün küçük ilçelerin buğday pazarları şuan son derece modern bir şekildedir. Ama gördüğünüz gibi halen 50 sen önceki barakalarda iş yapıyoruz." dedi.

‘Yakıta gelen zam sadece buğday pazarı esnafını değil bütün esnafı etkiliyor’

Zamların herkesi etkilediğini belirten Hacı Bakır, "Yakıta gelen zam sadece buğday pazarı esnafını değil bütün esnafı etkiliyor. Zamlar malların fiyatını yükseltince bu durum bütün gıda maddelerine yansıyor. Gelen zamlar doğal olarak bütün halkı etkiliyor ve etkileyecektir. Şuan da ekmeklik buğdayın kilogramı 5 buçuk liradır bazen 6 lirayı da buluyor. Dün ekmeğe yine bir zam geldi. 2 lira olan ekmek 2 buçuk oldu. Elbette buğdaya gelen zam ekmeğe de yansıyor. Bu durumda vatandaş belli bir mağduriyet yaşıyor." ifadelerini kullandı. Buğday pazarı yeri ihtiyaçlarının var olduğuna değinen Bakır, "Dernek Başkanımızla beraber bize verilen söz üzerine bütün kurumlara gittik. Kurumlar dosyalarımızı verdiler. Ve dediler ki 'İş Ankara'ya kalmış.' Bakanlığa gittiğimizde bize dediler ki 'Eğer milletvekilleriniz size yardımcı olursa bu işiniz olur.' İş son aşamaya geldiğinde ne olduğunu bizde bilemiyoruz işimiz olmadı. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.