Vergi zamları yurtdışı online alışverişi nasıl etkiledi?

Vergi zamları yurtdışı online alışverişi nasıl etkiledi?
Vergi artışları sonrası yurtdışından yapılan online alışverişlerde büyük bir düşüş yaşandı.

Yurtdışı online alışverişe getirilen vergi zammı sonrası getirtilen ürünlere talep azaldı. Tüketici yerli esnafa doğru yol aldı.

Çin, Amerika ve Avrupa’da güçlü online pazar yerlerine Türkiye’den ilgi artınca yeni vergi düzenlemesine gidilmişti.

21 Ağustos’ta yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu çerçevesinde, yurtdışı e-ticaret platformlarından yapılan hızlı kargo alışverişlerinin limiti 150 eurodan 30 euroya çekilmişti. Avrupa Birliği’nden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30, AB dışı ülkelerden gelenlerde ise yüzde 60 olarak belirlenmişti.

Hürriyet'ten Özge Esen'in haberine göre, sektör temsilcileri, alışverişte ciddi bir düşüş yaşandığını belirttiler. Özellikle yurtdışındaki pazaryerlerinde satılan kitap, aksesuar, spor ve kamp malzemeleri, elektronik gibi ürünlerin satışlarında düşüş yaşandığını söylediler.

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, vergi zammının etkilerini görmeye başladıklarını belirterek, "30 Euro altı ürünlerde de tüketici alışverişinde belirgin bir azalma gözlemliyoruz. Çin malı ürünlerin satışlarında da bir düşüş gözlemliyoruz. Vergi zamları ve yurtdışı alışveriş limitindeki düşüş, özellikle Çin’den ithal edilen ucuz ürünlerin maliyetini artırdı.

Bu durum, tüketicilerin bu ürünleri satın alırken daha temkinli davranmasına ve yerel alternatiflere yönelmesine neden oldu. Özellikle elektronik aksesuarlar, küçük ev aletleri ve diğer düşük maliyetli ürünlerde, Çin malının pazardaki rekabet gücünün zayıfladığını görebiliyoruz" dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.