Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni o listeden çıkardı

Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni o listeden çıkardı
Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında firmaların yönlendirilebileceği hedef pazarlar listesinden İsrail ile birlikte Irak’ı da çıkardı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ticari ilişkilere dikkati çekerek bunun bölgenin ekonomisine “büyük bir darbe” olacağını söyledi.

Ticaret Bakanlığı, “2024 Yılı İhracatta Hedef Ülkeler Listesini” hazırladı. 29 Aralık’ta yayınlanan listeden 5 ülkeyi çıkarırken listeye 9 ülke eklendi. 2023 yılı listesinde yer alan Irak, İsrail, Mozambik, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Sudan 2024 yılı hedef pazarlar listesinden çıkarıldı. 2023 yılı listesinde olmayan Bangladeş, Bahreyn, Bosna Hersek, Cezayir, Çekya, Portekiz, Tunus, Umman ve Ürdün de 2024 yılı listesine eklendi.

IRAK VE KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NİN ÇIKARILMASI YANLIŞ BİR KARARDIR

Konuyu Rûdaw’a değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya Kaya, listenin Türkiye ile bölgenin ticaretine “büyük bir darbe” olarak nitelendirdi. Kaya, “Irak ve Kürdistan Bölgesi ile sınırlarımız var. Çok sayıda büyük Türk şirketi orada faaliyet yürütüyor. Hangi sebeple olursa olsun İhracat Hedef Ülkeler Listesinden çıkarılmaları yanlış bir karardır ve mantıktan uzaktır. Irak, Türkiye'nin ana ihracat ülkeleri listesinde yer alıyor” dedi.

Türkiye'nin ihracatında ve özellikle Diyarbakır, Mardin ve bölgedeki diğer kentlerden yapılan ürünlerin ihracatında Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin ana pazarlar olduğuna dikkat çekerek, "Bölgede üretilen birçok ürünü ihraç ediyoruz. Umarım bu hatadan dönerler” diye ekledi.

DTSO Başkanı, iletişim, fuar ve yeni sınır kapılarının açılması yoluyla Türkiye ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaretin seviyesini artırmaya çalıştıkları bir dönemde böyle bir listenin yayınlandığını belirterek, "İlk kez 2022 yılında 2015 öncesindeki ticaret seviyesine ulaştığımız bir dönemde bu karar her iki tarafın ticaretinde de büyük engeller oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Mehmet Kaya, listede yer alan ülkelere ticaret yapan firmaların birçok ekonomik alanda devletten destek aldığını, bu kararla bölgedeki firmaların bundan mahrum kalacaklarını söyledi.

Türk Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla Ticaret Bakanlığı ile iletişime geçeceklerini belirten Kaya, kaygılarını kendileri ile paylaşacaklarını aktardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye, Körfez ve Orta Doğu ülkeleri arasında en çok ihracatı 7 milyar 772 milyon dolar ile Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yaptı.

LİSTEDE BU YIL 56 ÜLKE YER ALDI

Bu yıl hedef olarak belirlenen 56 ülke şöyle sıralandı:

“Angola, Almanya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Ekvador, Fas, Fransa, Fildişi Sahili, Filipinler, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İtalya, İspanya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kolombiya, Kenya, Kuveyt, Malezya, Libya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Paraguay, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Suudi Arabistan, Şili, Tayland, Tanzanya, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela ve Vietnam.

ABD, Avustralya, Brezilya, Çin, Güney Kore, Endonezya, Filipinler, Japonya, Kanada, Hindistan, Malezya, Tayland, Vietnam, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Meksika, Şili, Pakistan, Rusya Federasyonu, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Romanya, Azerbaycan, Özbekistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Katar, Etiyopya, Irak, İsrail, Kuveyt, Libya, Mısır, Venezuela, Peru, Paraguay, Arjantin, Kolombiya, Angola, Fildişi Sahili, Gana, Mozambik, Senegal, Tanzanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya ve Sudan.” (Haber merkezi)

Kaynak:Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum