VİDEO HABER - Toptancı esnafı: Fabrikalar kısıtlı ürün veriyor!
Dolar kurundaki artış ve ham madde sorunu nedeniyle fabrikaların ürünleri kısıtlı sattığını savunan Diyarbakır Toptancılar Sitesi esnafı, akaryakıtta gelen zamların da ürün fiyatlarına yansıdığını söyledi. Toptancı Esnafı; “Piyasa genelinde sorunlar var, satış yapamıyoruz, fabrikalarda ürün almakta zorlanıyoruz. 5 tır sipariş verdiğimizde 1 tır gönderiyorlar. Fabrikalar bu durumu ellerinde ürün olmadığına bağlıyorlar” dedi
Yılmaz Yiğitler / YENİGÜN ÖZEL - Vatandaşlar her güne ayrı bir zam haberiyle uyanıyor. Son aylarda dolar kurundaki yükseliş temel tüketim maddeleri başta olmak üzere birçok kalemde fiyatların artışına neden oluyor. Yaşanan ekonomik dengesizlik vatandaşın alım gücünü düşürürken, bu durum çarşı pazara yansıyor. Yaşanan fiyat artışlarından vatandaşlar esnafı sorumlu tutarken, esnafta toptancıları işaret ediyor. Yenigün Haber’e konuşan Diyarbakır Toptancılar Sitesi Esnafı ise, ürün fiyatlarındaki artışın kendilerinde değil fabrikalardan kaynaklandığını savunuyor.
“Artışlar bizden kaynaklanmıyor”
Yenigün gazetesine konuşan Toptancılar Esnaflarından Şiyar Beler, ürün tedariği konusunda sorunlar yaşadıklarını belirterek; “Depolarımız boş. Sattığımız hiçbir ürünü bulamıyoruz. Fabrikalar az ürün veriyor, nedenini sorduğumuz ise; “Hammadde bulamıyoruz” diyorlar. Sorunlarla baş başayız, elimizden hiçbir şey gelmiyor. Ürün fiyatlarının ciddi artışlar meydana geldi, yüzde yüzün üzerinde zam gelen ürünler var. Ürün fiyatlarındaki artış bizden kaynaklanmıyor, fabrikalar zam yapmasa biz uygun fiyata ürün veririz. Ürünleri üretip satmıyorum, alıp satıyorum. Fiyat artışı yaşandığı için satış da yapamıyoruz. Piyasa genelinde sorunlar var, ödemelerimiz yapamıyoruz. Şuan çıkmazdayız, ne yapacağımızı bilmiyoruz? Yetkililer fiyat artışlarına el atması gerekir” dedi.
“Ürün bulamıyoruz”
Fiyat artışlarının önlenmesi için üretimin artırılmasına vurgu yapan esnaf Ali Acar ise şöyle konuştu; “Fiyat artışlardan kaynaklı işlerimiz pekiyi değil. Malzeme bulamıyoruz. Tedarik zincirinde bir kopukluk var. Ürünler Türkiye’ye zamlı olarak giriyor. Şuan iş yapamıyoruz, müşteri yok. Fabrikalar üretim yapamıyor, üretim aşamasında sorunlar yaşanıyor. Daha önce 3 liraya aldığımız bir ürünü 3 lira 25 kuruşa satabiliyorduk şimdi ise fiyat artışından ziyade sattığımız ürünü bulamıyoruz, ortada yok. Fabrikalar siparişlerimizi almıyor, ellerinde ürün olmadığını söylüyorlar. Aldığımız ürünlerde ise dolar üzerinde fiyatlandırma yapılıyor. Benzin zammı, kira zammı ve kurdaki artışla birlikte zor günler geçiyoruz. Nakliye fiyatları arttı, 3 Ay önce İstanbul’dan Diyarbakır’a 6 bin liraya tırla mal getiriyorduk şuan ise 10 bin lirayı aşmış. Bu durum ister istemez ürün fiyatlarına da yansıyor. Zamlı aldığımız ürünü mecburen zamlı satmak zorunda kalıyoruz. Artışların kontrol edilmesi gerekir, üretimi genişletmemiz lazım eğer biz kendimiz üretim yaparsak fazla sorun yaşamayız. Her şey dolar üzeri olmuş. Fiyatlar dolar üzerinde hesaplatılıyor. Türk lirası dolar karşısında eriyor. Ayrıca kira fiyatlarında ciddi bir artış var. 6 önce bir dükkânın kirası 500 lirayken şuan bin 500 lira isteniliyor”
“Fabrikalar ürünleri zamlı veriyor”
Nakli fiyatlarındaki artışa dikkat çeken esnaf Ömer Balta da; “Son zamanlarda yaşanan fiyat artışlarında hiç mutlu değiliz. Bayiliklerimiz var ürün satıyoruz. Fabrikalardan mal alıp dükkânlara veriyoruz. Fabrikalar ürünleri zamlı veriyor, sebebini sorduğumuzda ise; “Hammadde sorunu yaşıyoruz” diyorlar. Ayrıca fabrikalarda ürün almakta zorlanıyoruz. 5 tır sipariş verdiğimizde 1 tır gönderiyorlar. Fiyatlar artmasına rağmen fabrikalar kısıtlı ürün veriyor. 3 tır ürün vereceği yerde 1 tır veriyor. Aynı şekilde bizde müşterilerimize az ürün veriyoruz, 100 koli isteyen müşterimize 20 kilo ürün veriyoruz ve onlara, “ Bunlarla idare et, fabrikalardan ürün gelse veririz” diyoruz. Ayrıca yakıt artışı da maliyetlere yansıyor. Daha önce bir ürünü getirmek için nakliyeye 4 bin lira veriyorduk şuan 8 bin lira veriyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.