Mahalli Keçilerinin sayısı artıyor!

Mahalli Keçilerinin sayısı artıyor!
Diyarbakır’ın Karacadağ Bölgesinde yıllardır yetiştiriciliği yapılan ve GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Teknik personeli tarafından...
Diyarbakır’ın Karacadağ Bölgesinde yıllardır yetiştiriciliği yapılan ve GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Teknik personeli tarafından 4 yıldır takibi gerçekleştirilen, mahalli keçilerinin sayıları gün geçtikçe artıyor. Bölgedeki diğer kıl keçilerinden farklılığı görülen ve sayısı 10 bini bulan bu keçi türü, besicilerin de öncelikli tercihi

Sevda Kaplan YENİGÜN ÖZEL / Mahalli Adı verilen keçiler, genellikle Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa coğrafyasında yaşıyor. Bitki örtüsü, topografik yapısı ve iklimi dikkate alındığında bölge için özel ve önemli bir gen olarak ortaya çıkan Mahalli keçiler, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Teknik personeli tarafından 4 yıldır takibi yapılıyor.  Diğer kıl keçilerinden farklılığı görülen bu keçi türünün sayısı ise her geçen gün artıyor. Sayıları 10 bini bulan Mahalli keçiler, bölgedeki üreticiler tarafından da tercih ediliyor.

Adını Karacadağ’ın Mahalli bölgesinden alıyor

Konuya ilişkin Yenigün Haber’e konuşan GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (GAPUTAEM) Müdürü Mehdi Sürmeli, 2018 yılında başlayan proje ile 600 baş mahalli keçisi koruma altına alındığını, mahalli keçisi adını yetiştiriciliğinin yapıldığı Karacadağ’ın Mahalli bölgesinden aldığını söyledi. Sürmeli, “Mahalli keçisi diğer keçi ırklarından farklı olarak spiral tarzda, kıvrımlı boynuz yapısına sahip olması ve boynuz kökleri arasında açıklığın yok denecek kadar az olması, alt kılların fazlalığı ve güçlü bacak yapısına sahip olması ile diğer keçilerden ayran belirgin özellikler olarak karşımıza çıkıyor. Diğer keçi türlerin den bir diğer özellikleri de iri olmaları, yılda yüzde yirmi ikiz doğurmalarıdır. Güçlü bacak yapısıyla da bölgenin taşlık mera yapısına adapte olduğu görülen mahalli keçilerin sayıları gün geçtikçe artmış durumda” dedi.

‘Mahalli keçileri 10 bin baş civarında’

Proje ile birlikte bölgenin damızlık materyali temininde de rol alan mahalli keçilerinin 10 bin baş civarında olduğunu vurgulayan GAPUTEM Müdürü Mehdi Sürmeli,  “Enstitümüzde yürütülen proje çalışmaları sonucunda alt ( kemp) kıl incelik değerlerinin tekstil sanayisine uygun olduğu ortaya çıkarılmıştır. Günlük canlı ağırlık artışlarının yüksek olması sonucu oğlaklar sütten kesim yaşına geldiklerinde, bölgede yetiştirilen diğer keçilerinden daha cüsseli oldukları görülmektedir. Bunun da bölgenin et ihtiyacının karşılanmasında ciddi etkisi olacağı düşünülmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.