Kredi kartlarında faiz oranları değişiyor mu?

Kredi kartlarında faiz oranları değişiyor mu?
Merkez Bankası kararıyla kredi kartlarında 21 Eylül’den itibaren faiz oranlarının yeninden değiştirileceği duyuruldu.

SABRİ GÜZELGÜN/YENİGÜN HABER – Kredi kartı kullanıcıları için kötü haber. 21 Eylül tarihinde Merkez Bankası'nın alacağı karara göre kredi kartı faiz oranları yeniden düzenlenecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kredi kartlarındaki taksitlerle ilgili önlemler alacakları yönünde açıklamaları sonrası, gözler yeni faiz oranlarına çevİrildi.

Bireysel kredi kartı bakiyesinin toplamı 924.7 milyar lira, bunun 422 milyar lirası taksitli kredi kartı borcu olarak hesaplanırken, kurumsal kredi kartları bakiyesi 346.3 milyar lira ve bunun 150.4 milyar lirası taksitli kredi kartı borcu olduğu ön görülüyor.

TAKSİTLİ KREDİ KARTI BORÇLARI 572.5 MİLYAR

Toplam taksitli kredi kartı borçları ise 572.5 milyar lira ile yarım trilyonun üzerinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Haziran toplantısından bu yana politika faizinde artış gerçekleştiriyor. Politika faiz oranı üç ayda yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarıldı. Bu değişiklik, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayabilecekleri maksimum faiz oranının hesaplanmasında kullanılan referans faiz oranını da yükseltti.

EYLÜL İTİBARİYLE FAİZ ORANI YÜZDE 2,26

Referans faiz oranı, politika faizi artışından önce yüzde 0,81 seviyesindeydi ve kredi kartı işlemlerindeki maksimum faiz oranı yüzde 1,36 olarak belirlenmişti. Ancak Eylül itibariyle referans faiz oranı yüzde 2,26'ya yükseldi ve kredi kartı işlemlerindeki maksimum faiz oranı da yüzde 2,81'e çıktı.

Bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerin 500 baz puan artması bekleniyor. Bu artış da kredi kartı faiz oranlarının bir kez daha yükselmesine neden olacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilere göre, kredi kartlarındaki faiz ve gecikme faiz oranlarının artmasına rağmen özellikle bireysel kullanımda harcamaların hızla arttığını gösteriyor.

Haziran başında toplam bireysel kredi kartı bakiyesi 721.4 milyar lira seviyesindeyken, 8 Eylül itibariyle bu rakam 924.7 milyar liraya yükseldi. Taksitsiz bireysel kredi kartı harcamaları ise haziran başında 344.8 milyar lira iken, 8 Eylül'de 502.7 milyar liraya çıktı. Taksitli kredi kartı harcamaları da haziran başında 368.6 milyar lira iken, 8 Eylül haftasında 422 milyar liraya yükseldi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.