Kök maaşı 5500 lira olan emekliler ne kadar maaş alacak?

Kök maaşı 5500 lira olan emekliler ne kadar maaş alacak?
Halen kök maaşı 5500 lira olup da yasal düzenleme sonucu eline 7500 lira geçen emeklilerin ne kadar belirsizliğini koruyor.

Yılbaşı öncesi kök maaşı 5500 lira olup eline 7500 lira geçen bir emekli ile maaşı 7501 lira olan bir emeklinin yeni ücreti ne olacak? Sorusunun cevabını birçok emekli merak ediyor.

Yılbaşı öncesinde kök maaşı 5500 lira olan emekliler için yapılan yasal düzenleme, ellerine 7500 lira geçen birçok emekliyi ilgilendiriyor. Ancak, bu durumda olan emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 37.5'lik enflasyon farkı, yeni bir tartışma başlattı. İşte bu merak uyandıran gelişmelerin detayları:

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı enflasyon verisini açıklamasının ardından memur ve memur emeklileri ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine verilecek zamlar da belirlendi.

Yerel seçim öncesi düzenleme bekleniyor

Memur emeklileri ile işçi BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zam arasında 12 puanlık fark oluşması, siyasilere yönelik yeni baskılara yol açtı. Tıpkı 2023 yılı Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde çıkan EYT düzenlemesi gibi, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesi de bu taleplerin karşılanacağı beklentisi hakim durumda.

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; aslında halen kök maaşı 5500 lira olup da yasal düzenleme sonucu eline 7500 lira geçen emekliler için yasal düzenleme kesinlikle şart. Çünkü bu durumda olan emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 37.5 zam ile birlikte ellerine yine 7500 lira geçecek.

Resmi olmayan verilere göre maaşı 7500 liraya tamamlanan emekli sayısı 6 milyon lira civarında. Üstelik bunların önemli bölümü de 5500 lira civarında kök ücrete sahip oldukları için yüzde 37.5’lik enflasyon farkına rağmen ellerine yine 7500 lira geçecek.

Kabine toplantısına yetişecek mi?

Eğer TBMM’nin tekrar açılacağı 16 Ocak günü dahil olmak üzere takip eden iki gün içinde bir yasal düzenleme yapılmazsa, milyonlarca emekli yüzde 37.5’lik enflasyon farkına rağmen Ocak ayında yine 7500 lira alacak.

Öte yandan kamuoyunda oluşan baskı üzerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinasyonunda çalışmalara başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları düzenleme için hazırlıklarını tamamladı.

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, gelecek hafta Kabine Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.