VİDEO HABER - ‘Kira ve emlak fiyatları halkın belini büktü’
Kira ve emlak fiyatlarındaki artışın halkın belini büktüğünü belirten Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, bu artışın ise en büyük sebebinin fahiş oranda artan maliyetlerin, imar eksikliğinin ve inşaat ruhsatlarının geç çıkmasından kaynaklandığını vurguladı
Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, fahiş oranda yükselen maliyetlerin düşürülmesini istedi. Kira ve emlak fiyatlarındaki artışın halkın belini büktüğünü, bu artışın en büyük sebebinin fahiş oranda artan maliyetlerin, imar eksikliğinin ve inşaat ruhsatlarının geç çıkmasından kaynaklandığını belirten Değirmenci, yetkililere çağrıda bulundu. Konu hakkında İLKHA’ya konuşan Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da kira ve daire fiyatlarının fahiş oranda arttığını söyledi.
‘Artan maliyetlere çözüm bulunmalı’
Batman başta olmak üzere bölge genelinde son yıllarda işyerleri ve konutlarda büyük bir artış gösteren kira ve emlak fiyatlarındaki yükselişle ilgili konuşan Değirmenci, halkın büyük çoğunluğunun şikâyetçi olduğu kira ve konut fiyatlarındaki artışın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Kira ve emlak fiyatlarındaki artışın halkın belini büktüğünü, bu artışın en büyük sebebinin tespit edilip çözüm bulunması gerektiğini belirten Değirmenci, artan maliyetlere çözüm bulunmaması durumunda halkın hem kiralık ev bulmayacağını hem de ev alamayacak duruma düşeceğini söyledi. Artan maliyetlerden dolayı inşaat sektörü ile birlikte emlakçılık sektörünün de durma noktasında olduğunu belirten Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, konuşmasında şunları ifada etti:
“Şu anda emlak sektörü artan fahiş fiyatlardan dolayı kötü durumdadır. Bunun başlıca sebebi ise inşaat maliyetlerinin çok yüksel olmasıdır. Örnek olarak bir inşaat malzemesinin fiyatı 20 liradan 60 liraya yani yüzde 300’lük bir artış var. bu artışlardan dolayı müteahhitler de zor durumda kalıyor. Özellikler inşaat sektöründe kullanılan demir ve beton mikabının fiyatı bir yılda yüzde 150-200 arasında zamlandı. Ve diğer ince malzemelerde ise neredeyse yüzde 300 zam yapıldı. Bir de imal yetersizliği ve inşaat ruhsatlarının geç çıkması da inşaat sektörünü etkileyen etkenlerden biridir.”
“Ev fiyatlarında geçen yıla göre 1 milyon artış farkı var”
Kiralık ve satılık ev fiyatlarının geçen seneye göre neredeyse 3 kat artığını ifade eden Değirmenci, en düşük ila en yüksek ev fiyatının arasında 1 milyon fark olduğunu söyledi. Değirmenci, “İnşaat maliyetlerinin bu şekilde yükselmesi, müteahhitlerin de maliyetleri daire fiyatlarına eklemesiyle artan fiyatlardan dolayı en büyük mağduriyet vatandaşa mâl oluyor. Artışlardan dolayı vatandaş ne daire alabiliyor ne de uygun fiyata dire bulabiliyor. Geçen sene 800 ila bin 500 lira olan kiralık ev fiyatları şu anda ise 1500 ila 3 bin 500 arasına çıktı. Satılık ev fiyatları ise 300 ila 600 bin lira arasındaydı şu anda ise 500 ila 1 milyon 500 bin arasına çıkmış durumda. Ev fiyatlarında geçen yıla göre 1 milyonluk bir artış farkı var.”
“Emlakçılar ne ev satabiliyor ne de kiralık ev verebiliyor”
Yüksek ev ve kira fiyatlarından dolayı emlakçıların iş yapamaz hale geldiğini belirten Değirmenci, “Önceki senelerde emlakçılar olarak ayda ortalama 12-13 daire kiraya verebiliyorduk şu anda bazı emlakçı arkadaşlarımız bir tane bile veremiyor. En çok veren de 2 veya 3 tane ancak verebiliyor. Durum böyle olunca hem emlakçılar hem de vatandaş mağdur oluyor. Bu durumda emlakçılar satış ve kiralık vermediğinden çok zor durumda. Fahiş fiyat artışından dolayı ev satan var ama alıcı yok. Emlak sektörünün canlanması için devletin fahiş orada fiyat artıranlara müdahale etmesi lazım yoksa fiyatlara böyle devam ederse kimse ne kiralık ev bulabilir ne de vatandaş daire alabilir. Fiyat artışlarını dolar ve altına bağlayanlar ne dolar ne de altın yüzde 300 artmadı ki! Bunun sebebi fabrikalardan mı stokçulardan mı? Devletin bir an önce müdahale etmesi gerekmektedir.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.