KESK, uyarı amaçlı iş bıraktı

KESK, uyarı amaçlı iş bıraktı
KESK, Bugün Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yapılıyor.

4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, işveren taraf olan hükümet ilk zam teklifini önceki gün açıkladı.

Hükümet kamu emekçilerine ve emeklilere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için yüzde 14 + yüzde 9 maaş artışı, 2025 yılı için ise yüzde 6 + yüzde 5 maaş artışı teklif etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin 2024 için yüzde 33, 2025 içinse yüzde 15 olduğuna dikkat çekerek, "Tekli edilen zam oranı, Merkez Bankası'nın enflasyon beklentisinin dahi altında kaldı" eleştirisinde bulundu.

Başta maaşların yoksulluk sınırının üzerine çıkartılması olmak üzere kamu emekçilerinin taleplerinin yerine getirilmesi çağrısında bulunan KESK, uyarı amaçlı bugün bir günlük iş bırakma eylemi yapıyor.

Talepler Şu Şekilde;

Taleplerini "Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulu'nun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkûm eden bu garabet sisteme karşı yoksulluk sınırı üzerinde insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam, demokratik bir çalışma yaşamı, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi" olarak özetleyen KESK, toplu sözleşme sürecine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Kamu emekçisi ve emeklisi ile toplamda 6 milyonu aşkın bir kitle 1 Ağustos’ta yapılan toplantıdan bugüne merakla 13 gündür kamu işverenin yani hükümetin teklifini bekliyordu. O teklif nihayet açıklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan teklifle aileleri ile birlikte 20 milyonu aşan devasa bir kitle ile açıkça dalga geçilmiştir. Çünkü hükümet kamu emekçilerine ve emeklilere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için yüzde 14+ yüzde 9 maaş artışı, 2025 yılı için ise yüzde 6+ yüzde 5 maaş artışı teklif etmiştir.

MAAŞLAR BUGÜNKÜ YOKSULLUK SINIRINA ANCAK İKİ YIL SONRA ULAŞIR

Buna göre hükümet, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının Temmuz 2023 itibari ile 38 bin TL olduğu koşullarda bugün eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının (15/1 hizmetli) tam iki yıl sonra 30 bin 425 TL olmasını teklif etmiştir! Yine bugün 20 bin 350 TL olan bekar, en düşük kamu emekçisi maaşının ise iki yıl sonra 28 bin 145 TL olması teklif edilmiştir.

KİRA YARDIMI YOK

Üstelik bugün açıklanan teklifte tüm kamu emekçilerinin ortak talebi olan kira yardımı, ikramiye, kreş yardımı, seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması konularına ilişkin tek cümle dahi edilmemiştir.

Yine teklifte 11 hizmet koluna ilişkin yaklaşık iki haftadır sürdürülen görüşmelerin hangi aşamada olduğuna ilişkin de tek cümle edilmemiş, konu 'müzakereler devam ediyor' denilerek geçiştirilmiştir. Ne yazık ki hükümet bugün açıkladığı teklifle daha on sekiz gün önce Merkez Bankası tarafından revize edilen 2024 yılı için yüzde 33, 2025 yılı için yüzde 15 enflasyon hedeflerinin bile altında kalmıştır.

Hükümet önümüzdeki iki yıl için açıkladığı rakamlar ile kamu emekçilerine çalışırken daha fazla yoksulluk ve güvencesizlik, emeklilere ise daha fazla sefalet teklif etmiştir.

Böyle bir teklifin hem kamu emekçileri ve emeklileri hem de onların haklarını koruma iddiası taşıyan konfederasyon ve sendikalar tarafından kabul edilmesi mümkün değildir." (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.