Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar

Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar
2 bin 500 liralık emekli zammını paketin içine koydular. Emekliye kaşıkla verilen zam, halktan kepçeyle geri alınacak.

İktidar en düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören maddeyi 53 maddelik ‘ilk’ vergi paketinin içerisine koyup Meclis’e sundu. Torba yasa teklifinin içerisinde emekli zammını vermek için küçük bir kaşık, 85 milyon vatandaştan vergi toplamak için ise büyük bir kepçe var. Kaşıkla emekliye verilecek sadaka gibi zammın kat kat fazlası kepçeyle geri alınacak.

ASGARİ ZAMLARI YAĞACAK

Üstelik iktidarın Meclis’e sunduğu bu ilk vergi paketi, daha sonra gelmesi beklenen paketlerin en masumu durumunda. Vergi paketiyle ağırlıklı olarak şirketlerle kayıt dışı çalışanlara vergi getirilip cezalar artırılıyor. Ancak vergisi katlanan şirket, esnaf, avukat, doktor, diş hekimi artan vergi yükünü fiyatlarına yansıtıp ağır faturayı yine vatandaşın üzerine yıkacak. AK Partili milletvekilleri tarafından getirilen torba teklifle uluslararası şirketlere yüzde 15, yerli şirketlere yüzde 10 oranında Asgari Kurumlar Vergisi gelecek. Devlet bu vergiyle şirketlere, ‘Asıl ödemeniz gereken vergiyi ödemediğinizi biliyorum. Ancak denetleme kapasitem yetersiz. Yüzde 10 verin anlaşalım” mesajı vermiş olacak. Ancak vergisi artan şirketlerin bunu ürünlerine zam yaparak halktan çıkarmasından endişe ediliyor. Aynı şekilde gelirini gizleyip vergiden kaçınan doktor, avukat, diş hekimi gibi meslek mensupları için de ‘izaha davet’ mekanizması geliyor. Her iki düzenleme de vergi adaleti için olumlu. Ancak faturayı halka çıkaranlara da izin verilmemesi gerekiyor.

EYT TEŞVİKİ BİTTİ

Paketle, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çıkarılan 5 puanlık destek de kaldırıldı. Artık emekliye ayrılıp aynı işyerinde çalışmaya devam edecek işçiler için işverene 5 puan destek verilmeyecek. Ayrıca son iki yıldır 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı yüzde 233 zamlandı ve 500 liraya çıkarıldı. Rakam her yıl yeniden değerleme oranında zamlanacak.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.