Karaloğlu'ndan 'Tarımda Küçülme var’ diyen DTB Başkanı Yeşil'e; Dünyada 10’uncu ülkeyiz
Ahmet Baran/YENİGÜN HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Group tarafından organize edilen 13. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. 15-19 Mart tarihleri arasında tarım ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin bir araya getiren fuar açılış töreniyle başladı. Fuara Diyarbakır Valisi Münir Karaloğu, İlçe Kaymakamları, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borası Başkanı Engin Yeşil, sektör temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Fuarın açılış konuşmalarının yapıldığı sırada Vali Karaloğlu ile DTB Başkanı Yeşil arasında tarımda yaşanan sıkıntılar ile fikir ayrılığı dikkat çekti. Türkiye’nin 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11 büyüdüğüne dikkat çeken Yeşil, tarımda ise yüzde 2,2 oranında küçüldüğünü 2011 yılında bin 122 bin olan çiftçi sayısının 10 yılda 530 bine düştüğünü söyledi. Yeşil’in konuşmasına tepki gösteren Vali Karaloğlu ise, Türkiye’nin ithalatçı bir ülke olmadığını belirterek, “2021 yılında Türkiye’nin tarımsal ihracatı 25 milyar dolar, bunu not alın! İthalatımız ne kadar? O da 17,8 milyar dolar. Türkiye’de cari fazlası veren ender sektörlerden bir tanesi tarım sektörüdür” dedi.
Yeşil: Tarımda küçülme yaşanıyor
Fuarın açılışında konuşan Diyarbakır Borsası Başkanı Engin Yeşil, Türkiye’nin 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11 büyüdüğüne dikkat çekerek, tarımda yüzde 2,2 oranında küçüldüğünü; 2011 yılında bin 122 bin olan çiftçi sayısının 10 yılda 530 bine düştüğünü söyledi.
Yeşil, “Son 10 yılda ekilen ve dikilen arazilerin yüzde 8,2’si, toplam tarım alanlarının ise yüzde 5.22’si kaybedildi. Üretim planlamasının yapılmaması. Girdi fiyatlarının yüksek, ürün fiyatlarının üreticide çok düşük kalması, İthalata verilen kaynağın çiftçiye verilmemesi. Enerji, gübre, mazot başta olmak üzere temel girdilerdeki dışa bağımlılık. Dış ticarette yasaklı ürün listeleri, iklim değişikliği aşırı sıcaklık, kuraklık ve beklenmeyen hava olayları nedeniyle oluşan afetlerle verimli alanların ve ürünlerin kaybı, tarımda küçülmenin başlıca nedenleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Sorunların hem üretim maliyetlerini, hem de ithal edilen ürün çeşidini arttırdığını belirten Yeşil, şunları söyledi: “Türkiye’nin tarım ithalatında Rusya’nın ilk sırada, Ukrayna’nın ise ikinci sırada yer aldığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Yani Türkiye’nin en fazla tarım ürünü ithal ettiği iki ülke şu anda savaşıyor. Bizim resme büyük pencereden bakıp, tarımdaki zenginliğimizi görüp, elimizdeki potansiyeli kullanmamız, krizi fırsata çevirmemiz gerekmektedir. İthalat politikasından vazgeçerek üretim odaklı politika uygulamamız gerekmektedir.”
“Türkiye’nin ithalatçı ülke olduğu söylemini efsane”
Yeşil’in ardından kürsüye çıkan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise Borsa Başkanı Engin Yeşil’in ortaya koyduğu tabloyu eleştirerek, Türkiye’nin ithalatçı bir ülke olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Ben size rakamlar vereceğim. Türkiye Tarımsal Gayri Safi Milli Hâsıla’da Avrupa’da bir numara. Dünyada 10’uncu ülkeyiz. Biz dünyada toprağı en büyük 10’uncu ülke değiliz, ama dünyada tarımsal gayri safi milli hâsılada, onuncuyuz. Bu kimin başarısı? Bu sizin başarınız. Türk çiftçisinin başarısı, tarım sektörünün başarısı, gıda sektörünün başarısı. Türkiye’nin ithalatçı ülke” olduğu söylemi efsane… Buna borsa başkanımız bile inanmış. Bunu herkes ezberlesin lütfen! 2021 yılında Türkiye’nin tarımsal ihracatı 25 milyar dolar. Bunu not alın! İthalatımız ne kadar? O da 17.8 milyar dolar. Türkiye’de cari fazla veren ender sektörlerden bir tanesi tarım sektörüdür. Sizsiniz. Bunu bayraklaştırmak varken, her toplantıda, her fuarda ‘Biz ithalatçı ülke olduk’ demenin manası var mı? Elbette ithalat yapıyoruz. Ama dünyada artık öyle bir ülke yok, sadece ihraç edeceksiniz, hiçbir şeyi ihraç etmeyeceksiniz. Dünyanın en fazla tarımsal ihracatını yapan Hollanda, en fazla ithalatını yapan ülkedir de aynı zamanda. Alırsınız, satarsınız, hammaddeyi alırsınız, ürüne çevirirsiniz satarsınız. Biz dünyada şuan da un ihracatında bir numarayız. Buğday ihracatında değiliz. Niye? Hammaddeyi alıyoruz, kapasitemiz var, una çevirip ihraç ediyoruz. Türkiye makarna ihracatında iki numara, İtalya’dan sonra. Biz makarnalık buğdayda dünyada bir numara değiliz ki, alıyoruz, üretiyoruz, paketliyoruz ve satıyoruz. Bundan daha güzel bir şey var mı?
“Ülkemizin her geçen gün kıymeti artıyor”
Arkadaşlar ne olur ülkenizin de, kendinizin de çiftçi olarak, sektör olarak değerini düşürmeyin. Kürsüye çıkar, eksik tarafı, bardağın boş tarafını konuşursak kendimize yazık ederiz. Bunu yapmayalım! Dünyayı iyi okuyun, son bir haftadır ülkede olan şeyleri iyi okuyun. Ülkemizin her geçen gün değeri, kıymeti artıyor. Bundan gurur duyalım. Bu ülkenin şerefli vatandaşı olarak, her birimiz bundan gurur duyalım.”
Konuşmalar sonrasında Vali Karaloğlu, güzellik yarışmasında birinci seçilen buzağının yetiştiricisi Veysi Gülmez’e ödülünü verdi. Ardından ulusal ve uluslararası katılımcıların yer aldığı davetliler açılış kurdelesini kesti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.