İşte Bitcoinin düşüş nedenleri

İşte Bitcoinin düşüş nedenleri
Kripto piyasası geçen haftaki rallinin ardından düşüşe geçti. Bitcoin 40 bin dolarlık kritik eşiğin altına geriledi. Ekonomist Devrim Akyıl, kripto piyasasındaki yaprak dökümünün sebeplerini anlattı.

Bitcoin, kritik 40 bin dolarlık kritik seviyenin altına indi.

Lider kripto para Bitcoin, bugün 39 bin doların altını test etti. Bitcoin, saat 16.00 itibarıyla 38 bin 990 dolar civarından alıcı buldu.

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) onayının ardından 49 bin doların üzerini test eden Bitcoin, 11 Ocak'tan bu yana yüzde 20'ye yakın değer kaybetmiş oldu.

İkinci en büyük kripto varlık olan Ethereum ise aynı saatlerde yüzde 4 değer kaybıyla 2 bin 310 dolardan işlem gördü.

Ekonomist Devrim Akyıl'a göre ETF onayı anında kâr realizasyonunun gerçekleşmiş olması ve finans kuruluşlarının ETF'ler üzerinden varlık fiyatlarını etkilemesi piyasadaki son harekette etkili.

ÖNCEKİ FİYATLAMALAR GERİ ÇEKİLDİ

Japonya merkezli kripto borsası bitBank'ın analistleri konu ile ilgili değerlendirmelerinde, ABD'de spot bitcoin ETF'lerinin onaylanmasının çok beklendiğini bu süreçte fazla fiyatlandırıldığını söyledi. Analistler onayın ardından görülen seviyelerin "kısa veya orta vadede fiyat açısından muhtemelen en yüksek seviye olacağını" belirtti.

Kripto analiz firması CryptoQuant analistleri ise Bitcoin'deki düşüşün FTX'in varlık satışlarından kaynaklandığını ifade etti. İflas eden FTX'in yönetimi son birkaç hafta içinde Grayscale'in ETF'lerinden yaklaşık 22 milyon hissesini elden çıkarmıştı.

Öte yandan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ne zaman faiz indirimine başlayacağı hakkındaki belirsizlik de Bitcoin fiyatlarının düşüşünde etkili oldu.

Konu ile ilgili Sozcu.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan ekonomist Devrim Akyıl, ETF onayı anında kâr realizasyonunun gerçekleşmiş olmasının ve finans kuruluşlarının ETF'ler üzerinden varlık fiyatlarını etkilemesinin piyasadaki son harekette etkili olduğunu söyledi.

'ETF'LERİN KRİPTOLARA KATKISI OLMUYOR'

Akyıl kripto piyasasındaki son düşüşle ilgili şunları söyledi:

"ETF onaylandığı anda kâr realizasyonun gerçekleşeceğini hem de ETF onayının düşünüldüğü kadar sistemin lehine olmadığını karar öncesinde anlatmıştım. ETF onayı ile ilgili beklenti ile piyasayı da şişirdiler. Beklenti gerçekleşince de vurdular.

Aslında büyük finans kuruluşları, özellikle 2011’den sonra ETF’ler üzerinden altını ve gümüşü o kadar kuvvetli manipüle ediyorlar ki, aynısının Bitcoin üzerinden olma ihtimalini değerlendiriyordum sürekli. Burada da aynısı oluyor.

İnsanlar parasını yatırıyor ama o paralara gidip ETF’in bağlı olduğu varlıkların alınacağı taahhütleri olmasına rağmen şirketler parasını başka yerde değerlendirebiliyor. Bunları denetleyen bir mekanizma da yok. Bunun da kriptolara katkısı olmuyor. Bu nedenle değerleme Bitcon’in lehine olacak yerde aleyhine oluyor."

FED BEKLENTİLERİ ETKİLİYOR MU?

Akyıl, Fed beklentilerinin Bitcoin fiyatlarına etkisi konusunda ise, "Fed’in faiz indirimini martta yapamayacağına dair algı kuvvetlenmeye başladı ama finans piyasası genel olarak bundan daha az etkilendi" yorumunu yaptı.

Akyıl, "Bitcoin bu konularda rüzgârı önden alabiliyor. Bir iki ay önceden majör hareketler konusunda öncü gösterge olma özelliği var. Fed beklentilerinin de son hareketle ilgisi var" dedi.

Kaynak:Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.