‘Ekonomide ağır bir tablo var’

‘Ekonomide ağır bir tablo var’
Kürdistan Kominist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkiye’de 1929 yılını andıran bir ekonomik krizin belirtileri olduğunu ifade ederek, “Toplum...
Kürdistan Kominist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkiye’de 1929 yılını andıran bir ekonomik krizin belirtileri olduğunu ifade ederek, “Toplum olarak ağır ekonomik krizin etkilerinin sosyal sorunlarıyla hep birlikte mücadele ederek alternatifler üretmeliyiz” dedi

Vedat DAĞ/YENİGÜN HABER - Kürdistan Kominist Partisi (KKP) tarafından başlatılan ‘Emek Kampanyası’ ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Kampanya kapsamında KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve yönetim kurulu üyeleri gazetemizi ziyaret ederek kampanya hakkında görüş alışverişinde bulundular. Çiftyürek, işsizlerin, yoksulların, asgari ücretlilerin her an yaşadıkları sosyal ölüm haline gelen ağır sosyal sorunlara karşı geliştirildikleri İş iş iş, 6 saatlik iş, herkese iş’ sloganıyla başlattıkları ‘Emek Kampanyası’na destek çağrısında bulundu.

‘Pandemiyle ekonomik kriz daha derinleşti’

Ekonomiden kaynaklı ağır toplumsal sorunlara dikkat çekmek için böyle bir kampanyayı başlatma zorunluluğunu gördüklerini belirten KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, şunları söyledi:

“Ağır ekonomik koşulların sonucu ortaya çıkan sosyal sonuçlar bizi bir kampanyaya zorladı. Bizim varoluş nedenlerimizden biri ulusal sorunlar, halkımızın ulusal özgürlük talebi ve halkımızın yaşadığı ekonomik buhranları ortadan kaldıracak çözümler üretmektir. Bu ülkede zaten ekonomik kriz vardı pandemi sürecinde bu durum daha da ağırlaştı. Ülkenin ekonomik parametreleri, temel dengeleri zaten sorunluydu koronavirüs ile birlikte bunlar daha çok arttı. Bizi esas ilgilendiren bu ağırlaşan ekonomik krizin çıkardığı sosyal sonuçlardır. Kapitalizm referans olarak sabah akşam insanlara derki çalışın, çalışmak güzeldir, bunun dini olarakta propagandasını yaparlar. Kutsi bir anlam yüklerler. Mülkiyette de aynı şeyi yaparlar. Milyonlarca işsiz, çalışmak ister iş bulamaz. ‘Ben çalışmak istiyorum’ der; onuruyla, alın teriyle iş bulamaz. Hadi bir iş bulduğunda ise geçindirecek bir ekonomik gelirli olmaz. Çalışır ama açtır.”

[caption id="attachment_84203" align="alignleft" width="700"] Kürdistan Kominist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek[/caption]

‘Ortada ağır bir tablo var’

Koronavirüs süreci ile birlikte iktidarın erkek egemen siyaseti ile birlikte kadınların yedek iş gücü olma konusunda bile artık iş bulamadığına vurgu yapan Çiftyürek, “Türkiye İşverenler Sendikası ve Türkiye Genç İş Adamlar Derneği’nin birlikte yaptıkları bir araştırma sonucuna göre, her yüz üniversite mezunu kişiden 64’ü işsizlikten bunaldı. Yol parası ve beslenmesini sağlayacak bir ücretle dahi iş bulamıyor öğrenciler. Ailelerinden para almaktan utanıyor bu gençler.  Küçük esnafın durumu, tarım üreticilerinin durumu ortada. Ortada ağır bir tablo var. Ülkenin kaynaklarını bir gazete el değiştirsin diye 700 milyon dolar veriyorlar.  Neden işsize, yoksula, küçük esnafa, küçük tarım üreticisine imkânı sunmuyorsunuz.  Bunu anlatmak istiyoruz dilimizin döndüğü kadar.  Önemli bir mesele daha var. Kayıt dışı durumu zaten vardı, korona ve göçmen Suriyeliler ile birlikte bu daha da arttı.  İşveren asgari ücretle işe alacağım deyip ben senin maaşını sana attıktan sonra belirli bir miktarını bana geri vereceksin diyor. Resmi kayıt dışı bir olay. Biz bunların ifşalarını istiyoruz, gücümüz yettiği kadar deşifre edeceğiz” dedi.

‘Tespit var ama çare yok’

Ülkede 1929 yılını andıran bir ekonomik krizin belirtileri olduğunu ifade eden Çiftyürek, “Küresel büyük ekonomi buhran, ilk başta ulusal sınırlar, güvenlik duvarları vardı, şimdiki gibi değildi. Belirtileri; 4 ay önce DAVOS (Dünya Ekonomik Formu) toplantısı oldu. Küresel sermayenin temsilcileri görüştüler krizi masaya yatırdılar, krizin çıkış noktalarını, sorunlarını. CEO’larının açıklaması krizin temel parametrelerini tespit ettik. Ama çözüm yok çaresiziz diyorlar. Bu tabir onlara ait. Tespit var ama çare yok. Niye çare yok; iki nedenden ötürü çare yok. Teknoloji gelişti, yapay zekâ ön plana çıktı, robotlar orta çıktı. İşveren bir işletmede bin işçi çalıştıracağına teknolojiyi lehine kullandığı için 100 işçi çalıştırıyor. Eğer teknoloji topluma hizmet etse bin işçi yine çalışacak. Unuttukları bir şey var; daha çok üretiyorlar ancak üreteceklerini alacak durumda olmayan milyonlar yarattılar.” şeklinde konuştu.

‘Ortaklaşarak bunu aşabiliriz’

Tüm bu sorunları tek başlarına aşamayacaklarını belirten KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Hepimizi aşan bir durum var ortada. Emek Kampanyası ile siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla beraber ortaklaşarak bunu aşabiliriz. Geçtiğimiz hafta işsizliğe ve yoksulluğa karşı ‘İş iş iş, 6 saatlik iş, herkese iş’ sloganıyla emek kampanyasının startını verdik. İşsizliğe, yoksulluğa ve ağır sosyal sorunlara karşı herkesi mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.