DTSO’dan üyelerine Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri

DTSO’dan üyelerine Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri
DTSO üyelerinin ihracat potansiyelini artırmak, uluslararası ticarette güçlenmelerini sağlamak amacıyla Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendi....

DTSO üyelerinin ihracat potansiyelini artırmak, uluslararası ticarette güçlenmelerini sağlamak amacıyla Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendi. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “Diyarbakır İhracat konusunda istenen düzeyde olmamasına rağmen 2022 yılında ihracatta yüzde 27’lik bir artış gerçekleştirmiştir. Temel hedefimiz bu tür seminerler ile üyelerimizin uluslararası pazarda rekabet edebilmelerine öncülük etmek ve ihracatta hak ettiği yerlere gelmesini sağlamaktır” dedi.

 

YENİGÜN HABER – Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ev sahipliğinde Diyarbakır İl Gümrük Müdürlüğü, Türk Eximbank Diyarbakır Şubesi ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Bilrliği (GAİB) işbirliğiyle DTSO üyelerine yönelik “Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” gerçekleştirildi.

DTSO üyelerinin ihracat potansiyelini artırmak ve uluslararası ticarette güçlenmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerine DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Nevin İl,  Gümrük Müdürü Mustafa Karacaoğlu, Türk Eximbank Diyarbakır Şube Müdürü Barış Öztürk, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) Diyarbakır İrtibat Bürosu Uzman Yardımcısı Berivan Timur ve DTSO üyeleri katıldı.

İhracat yapan ve potansiyeli olan firmalara ulaşacağız

Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerinin açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, “Global Ticaretin her geçen gün önem kazandığı bir süreçte Diyarbakır’ın ihracat konusunda hak ettiği konuma ulaşması ve üyelerimizin ihracat potansiyelini artırmak için Gümrük Müdürlüğü başta olmak üzere diğer kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüteceğiz. Diyarbakır İhracat konusunda istenen düzeyde olmamasına rağmen 2022 yılında ihracatta yüzde 27’lik bir artış gerçekleştirmiştir. Temel hedefimiz bu tür seminerler ile üyelerimizin uluslararası pazarda rekabet edebilmelerine öncülük etmek ve ihracatta hak ettiği yerlere gelmesini sağlamaktır. Odamız bünyesinde kurduğumuz Dış Ticaret Birimimizi güçlendiriyoruz. İhracat yapan firma ve ihracat yapma potansiyeli olan firmalara da ulaşacağız. Bugünkü seminerimizle üyelerimizin ihracat süreçlerinde yaşadıkları sorunlar ve çözüm yöntemlerinin yanı sıra Eximbank’ın İhracat Destek Kredileri ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin ihracatta sağladığı destekler konusunda bilgilendirme yapılacak” şeklinde konuştu.

Habur’daki yığılmalar çözülecek

Habur Gümrük kapısındaki yığılmalar ve ihracatçı firmaların karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda çalışma yürüttüklerini belirten Kaya, “Gerek Gümrük Müdürlüğümüz, gerekse de Habur Gümrük Kapısındaki yöneticilerle sürekli iletişim halindeyiz. Dış ticaretimizi daha iyi seviyelere taşımak için sürekli çaba sarf ediyoruz. Bölgemiz ve ilimiz iş insanlarının başta komşu ülkeler olmak üzere bütün dünya pazarlarına erişmelerini kolaylaştıracak çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın sonuçlarını almaya başladık. Nihayetinde son yıllarda ilimiz ve bölgemiz genelinde yaşanan ihracattaki artışlar bu çalışmalarımızın somut göstergesidir. Bugün odamızda ihracatçı firmalarımız ve ilgili kurumlarımızla bir araya gelmemizin nedeni de dış ticarette olanaklarımızı arttırmaktır. Seminerimize katılım sağlayan kurumlarımıza ve ihracatçı firmalarımıza teşekkür ediyorum.”

İhracat işlemler Diyarbakır ihracat potansiyelini yansıtmıyor

Diyarbakır Gümrük Müdürü Mustafa Karacaoğlu, Diyarbakır Gümrük Müdürlüğünde sunulan hizmetler hakkında bilgilendirmede bulunarak, “Gümrük Müdürlüğü üzerinden yapılan ihracat işlemlerinin Diyarbakır ihracat potansiyelini yansıtmadığını ve bu konuda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca Gümrük Müdürlüğü olarak ihracat konusunda her türlü destek konusunda ihracatçı firmalara kolaylık sağlayacağız” dedi.

İhracat yapan firmalara 238 ülkeden istihbarat desteği

Türk Eximbank Diyarbakır Şube Müdürü Barış Öztürk ise Türk Eximbank tarafından verilen hizmetler hakkında DTSO üyelerini bilgilendirdi. Öztürk, İhracatta destek verdikleri kısa, orta ve uzun vadeli kredi ile döviz kazandırıcı kredi paketleri ve diğer destek sundukları kredilere ulaşımı konusunda sunum gerçekleştirdi. Ayrıca ihracat yapan firmalar adına 238 ülkede gerekli istihbarat çalışmaları yaptıklarını ifade eden Öztürk, ihracata konu mal veya hizmet konusunda alacak sigortası desteği sunduklarını ve böylelikle firmaların ihracatını kolaylaştırdıklarını söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Diyarbakır İrtibat Bürosu Uzman Yardımcısı Berivan Timur, GAİB tarafından sunulan Pazara Giriş Belgesi, Yurtdışı Marka Tescil desteği, Pazara giriş projesi hazırlama desteği, Yurtdışı Pazar araştırma desteği, Yurtdışı Fuar Desteği, yurtiçi fuar desteği, tanıtım desteği ve diğer destekler hakkında Ticaret bakanlığı nezdinde verilen desteklere ulaşım konusunda GAİB olarak ihracat yapan firmalara destek sunduklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.