Diyarbakır’da konut krizi sürüyor

Diyarbakır’da konut krizi sürüyor
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da konut krizi sürdüğünü söyleyen TURYAP Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Çetin, çok sayıda konuta ihtiyacının olduğunu ifade etti.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL- Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve çok sayıda ağır hasarlı binanın bulunduğu Diyarbakır’da konut krizi sürüyor. Fahiş kira artışı ve konut stokunda yaşanan sorunlardan dolayı kentte ev bulmak imkansız hale varmak üzere. Kente Konut sayısının yetersiz olduğunu ifade eden TURYAP Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Çetin “Diyarbakır’ın çok sayıda konuta ihtiyacı var. Şu anda yapılan 27 bin konut Diyarbakır’ın ihtiyacını karşılayamaz. Konut ihtiyacı olduğu için belli bir zaman sonra vatandaşların başını sokacak bir yer bulması gerekiyor. Yeni yapılan konutlarda kullanılan malzemelerin artışından kaynaklı yeni konutların fiyatları da bu sebeple yükselecektir” dedi.

‘Konutlardaki fiyat düşüşü bir süre daha devam edecek’
Halihazırda yeni konut satış fiyatlarının yükseldiğini eski konut fiyatlarında ise düşüşün devam ettiğini belirten Çetin “Depremden sonra konut fiyatları yükseldi. İkinci el konutlarda genelde 5 yıldan düşük konutlarda fiyatlar yüzde 15 yüzde 20 civarında düşmüştü. Eski konutlarda fiyatlar düşüş gösteriyor fakat yeni yapılarda fiyatlar yüksek. Ağır hasarlı konutların çokça olduğu Bağlar, Tesisler ve Huzurevleri bölgelerinde konutlarda yüzde 30’a yakın bir düşüş yaşanmıştı bu düşüş hala devam ediyor. Bu düşüş insanların hala korku içinde olmasından kaynaklıdır. Özellikle yetkililerin olası Bingöl depremi uyarısı insanları hala korkutuyor. En az 5, 6 ay daha ikinci el konutların düşüşünün devam edeceğini düşünüyoruz. Şu anda vatandaşların ciddi bir şekilde konuta ihtiyacı var. Konut ihtiyacı olduğu için belli bir zaman sonra vatandaşların başını sokacak bir yer bulması gerekiyor bundan dolayı fiyatlar 5, 6 ay sonra tekrar yükselişe geçecek. Yeni yapılan konutlarda kullanılan malzemelerin artışından kaynaklı yeni konutların fiyatları da yükselecektir. Arsa fiyatlarında da deprem sonrası yükseliş vardı fakat şu an düşüş başladı. Eski fiyatlara yakın bir düşüş oldu” diye konuştu.

‘2 bin 500 lira olan kiralar şu an 8 bin’

Diyarbakır’da fahiş kira sorununun da devam ettiğini aktaran Şimşek, “2500 lira olan kiralar şu an 8000 TL civarlarında. Ev sahipleri eski kiracıları çıkarıp yeni kiracılara daha yüksek fiyatta ev kiralamak istiyor. Ciddi anlamda insanlar mağdur her gün vatandaşlar bizleri arayıp mağduriyetlerini ifade ediyorlar. Asgari ücret alan bir aile bu kadar yüksek kira nasıl versin buna el atılması gerek. Yetkililerin bir an önce müdahale etmesi lazım. Yüzde 25’ten fazla zam yapılmayacağı söylense de buna kimse uymuyor. Bazı vatandaşlarımız bahane üreterek buna karşı çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Diyarbakır’da ki hasar raporlarının sürekli değiştiğini ifade eden Şimşek son olarak “Genellikle az hasarlı ve orta hasarlı konutlara önce hasarlı raporu verip site sakinlerinin itirazı sonrası hasar raporunun kalktığını biliyoruz. Vatandaş yüksek kiradan dolayı korkularını bir yere bırakıp başlarını sokacak bir ev arıyor. Yetkililerin bir an önce bu duruma da el atması ve insanların mağduriyetlerinin giderilmesini sağlaması gerek.” cümlelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.