Diyarbakır Peynirciler Çarşısı Meclis gündeminde: 84 dükkândan 62’si kapandı

Diyarbakır Peynirciler Çarşısı Meclis gündeminde:  84 dükkândan 62’si kapandı
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır Peynirciler Çarşısı’nın içler acısı halini Meclis gündemine taşıdı; Çarşıdaki 84 dükkandan...
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır Peynirciler Çarşısı’nın içler acısı halini Meclis gündemine taşıdı; Çarşıdaki 84 dükkandan 62’si kapandı

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’na verdiği soru önergesi ile Diyarbakır Peynirciler Çarşısı’nın bakımsızlığını ve kapanan dükkanları TBMM’nin gündemine taşıdı.

Peynirciler Çarşısının sorunları neden yıllardır çözülmüyor?

HDP Milletvekili Remziye Tosun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması için Meclise verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Diyarbakır’da son bir yılda enflasyona bağlı olarak maliyetlerin artması sonucunda geçim sıkıntısı artmıştır. Sur ilçesinde Peynirciler Çarşısında son iki ay içerisinde peynir ve zeytine yüzde yüz zam gelmiştir. Süte, mazota yapılan zamlar, nakliye ücretlerinin de artmasına sebep olmuş, köylerde üretilen peynirin çarşıya gelene kadar artan maliyeti esnafı zor duruma sokmuş, yurttaşlar peynir veya zeytin alamayacak duruma gelmiştir. Çarşı esnafı, bölgeye has olan örgü peynirin kilosunun geçen yıl 17-22 lira olduğunu, bu yıl ise 90-100 liraya kadar çıktığını aktarmıştır. Zeytinin kilosu ise 40 lirayken 120 liraya çıkmıştır. Peynirciler Çarşısında 84 dükkândan 62’si hem ekonomik kriz hem de kamu kurumlarının çarşının sorunlarıyla ilgilenmemesinden dolayı kapanmıştır. Esnaf, Peynirciler Çarşısının sorunlarının uzun zamandır devam ettiğini, bu konuda bağlı bulunan Vakıflar Müdürlüğü, Belediye, Valilik gibi kamu kurumlarının adım atmadığını dile getirmiştir. Peynirciler Çarşısında çatısının yıkık dökük olması, giderlerinin tıkalı olması, açıkça hijyenik olmayan bir ortam olması, sıcaktan dolayı kötü kokunun daha fazla yayılması, bu konuda herhangi bir ilaçlama yapılmaması gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar, en az ekonomik kriz kadar esnafı etkilemektedir. Yurttaşlar en başta kötü kokudan dolayı çarşıdan alışveriş yapmaktan imtina etmektedir. Oysaki çarşıdaki ürünlerin çoğu doğal ve süt ürünlerinin satıldığı yerlere oranla uygundur.”

84 dükkandan 62’si neden kapandı?

HDP’li Tosun, Bakan Bilgin’in yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

1-Bakanlığınız Peynirciler Çarşısında 84 dükkândan 62’si hem ekonomik kriz hem de kamu kurumlarının çarşının sorunlarıyla ilgilenmemesinden dolayı kapandığından ve esnafın sorunlarından haberdar mıdır?

2-Peynirciler Çarşısında enflasyona bağlı artan girdi maliyetleri ve bu durumdan dolayı esnafın iş yapamaz hale gelmesine ilişkin Bakanlığınız girişimde bulunacak mıdır?

3-Ekonomik krizin giderek büyüdüğü bir ortamda Bakanlığınız esnaf lehine atacağı adımlar nelerdir?

4-Bakanlığınızın Peynirciler Çarşısında çatının yıkık dökük olması, giderlerinin tıkalı olması, açıkça hijyenik olmayan bir ortam olması, sıcaktan dolayı kötü kokunun daha fazla yayılması, bu konuda herhangi bir ilaçlama yapılmaması gibi sorunlara ilişkin İçişleri veya Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ortak önlem planınız mevcut mudur?

5-Diyarbakır’da mevcut işletme sayısı kaçtır? Diyarbakır’da son bir yılda kapanan işletme sayısı kaçtır? (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.