45 yıldır ikinci el eşya satan esnaf: Satışlar düştü
Sur ilçesinin tarihi Çarşiya Şevitî’de 45 yıldır ikinci el kıyafet satarak geçimini sağlayan Süleyman Canaşan, artık kendisinden bile alış veriş yapamaz hale gelen halkın yoksullaşmış halini özetledi.
YENİGÜN HABER - Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Çarşiya Şevitî’de giyimden mutfak araçlarına, mobilyadan ev eşyalarına kadar birçok malzemeyi bulmak mümkün. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de 1914 yılında yaşanan büyük yangın nedeniyle Çarşiya Şevitî (Yanık Çarşı) adını alan mekanda, 400 civarında işyeri bulunuyor. 2000’lerden önce kentin gözde alış veriş merkezi olan Çarşiya Şevitî, bu ayrıcalığını kentin gelişip büyümesiyle 2000’lerden sonra kaybetmeye başladı. Ancak ekonomik kriz ve alım gücünün düşmesiyle yurttaşların çarşıya ilgisi tekrar başladı. Çarşiya Şevitî’de yaklaşık 45 yıldır ikinci el kıyafet (eski) alıp satan esnaf Süleyman Canaşan, ikinci el pantolon, kazak, gömlek ve ayakkabı gibi ürünleri satarak geçimini sağlıyor.
Karın tokluğuna
MA’da yer alan habere göre, babasının mesleğini sürdürdüğünü anlatan Canaşan, bu mesleği yapan eski meslektaşlarından sadece 3 kişinin kaldığını söyledi. İkinci el eşya satarak, 8 çocuk büyüttüğünü dile getiren Canaşan, “Bu işi karın tokluğuna yapıyoruz” dedi. Yurttaşların kullanmadığı, yırtılmayan, temiz eşyaları alarak cüzi bir fiyata sattığını dile getiren Canaşan, “Pantolon, kazak, gömlek ve ayakkabı gibi ürünlerden 5 ila 10 TL kazanıyorum. Yaşanan ekonomik krizden dolayı hala yurttaşlar, 20 TL’ye satılan ürünlerden bile indirim talep ediyor” diye konuştu.
İşler düştü
Yoksulluğun derinleşmesiyle işlerinin de düştüğünü anlatan Canaşan, “Babam bu işi 60 yıl yaptı. Diyarbakır’da bugün bu mesleği sürdürenler Suriyelilerdir. Diyarbakır’ eski kıyafet işini yapan 12 dükkân var, onlar da Suriyelilerdir. Asıl müşterilerim mevsimlik tarım ve inşaat gibi hizmet sektöründe çalışan işçilerdir” dedi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.