“15 yıl içinde şu anki mesleklerin %60’ı kaybolacak”
“Arge Beceri ve Tasarım Atölyesi (Zspace Laboratuvarı) ” projesi imza töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Taşçıer, “Gelecek 15 yıl içinde şu anki mesleklerin %60’ı kaybolacak ve yeni meslekler gelişecek. Bugünden gelecekte oluşacak meslekler ile ilgili bilgiye erişiminiz ve becerilerinizi geliştirmeniz oldukça önemli” dedi
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından hazırlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansının destekleri, Diyarbakır Ticaret Borsası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yapılan “Arge Beceri ve Tasarım Atölyesi (Zspace Laboratuvarı) ” projesi için imza töreni düzenlendi. Diyarbakır Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi’nde düzenlenen imza törenine Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, İl Milli eğitim Müdürü FeyselTaşçıer, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Meslek Lisesi Müdürü ve Öğretmenleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
81 ilde 81 Meslek Lisesi
İmza töreninde konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, MEB, TOBB ve TOBB ETÜ arasında imzalanan ''Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü'' kapsamında 81 ilde 81 Meslek Lisesi kurulması için çalışma başlatıldığını söyledi. Bu çalışmayı sahiplendiklerini belirten Kaya, “Bu okulda bulunan tüm laboratuvarları dışarıda iş bulabileceğiniz şekilde dizayn edeceğiz. Burada öğrendiklerinizle dışarıya çıktığınız an aranan eleman haline geleceksiniz. Eğer bir üst okul okuyacaksanız da bu eğitimi de burada alacaksınız. Bu yüzden biz bu projeyi çok önemsiyoruz. Meslek Lise eğitiminden sonra yaşadığınız kentte iş bulmanız ve o iş alanına girmeniz gerekiyor. İş insanlarıyla yaptığımız toplantıda çoğunun sıkıntısının kalifiyeli eleman bulamamaları olduğunu gördük. Burada sizleri dışarıda iş bulabilecek şekilde yetiştirmek istiyoruz. Hem okulunuzu donatacağız hem de sizlere bu eğitimi vermeye çalışacağız” dedi
Nitelikli personel yetiştirilecek
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ise, “Bu yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü 2019 Yılının temasını Mesleki Eğitim olarak belirledi. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığımızın da dahil olduğu çalışmalar başladı. Bu kapsamda bir taraftan meslek liselerinin teknik kapasitelerini artırırken diğer yandan iş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli personel yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın belirlediği tema ekseninde daha önce Diyarbakır ve Şanlıurfa’da projelerimizi başlatmıştık. Hem Ticaret ve Sanayi Odamız hem de Milli Eğitim İl Müdürlüğümüz bu konuda yoğun çaba gösterdi. Projelerimizin nitelikli işgücünü karşılamada önemli işlevleri olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Cazibe Merkezleri Destekleme Program kapsamında desteklediği Ticaret ve Sanayi Odamızın Sanayi Mektebi ile Girişimci Destek Merkezi projeleri ile kendi işini kurmak isteyenler uygun ortamları sağlamış olacağız” diye konuştu.
“Beceri tasarım atölyelerinin kurulması oldukça önemli”
Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil de, “Uygulamalı eğitimlerin öneminin arttığı çağımızda Diyarbakır Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi bünyesinde kurulacak olan Zspace atölyesi ve beceri tasarım atölyelerinin kurulması oldukça önemlidir. Gençlerimizin burada kitaplara bağlı kalmadan geliştirecekleri proje ve tasarımlar ile çok iyi fikirler ortaya koyacaklarına inanıyorum. Bu bağlamda atölyelerimizin kurulmasına destek olan Karacadağ Kalkınma Ajansına, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyorum. Projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Taşçıer: Yeni meslekler gelişecek
Son olarak konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Taşçıer, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Kalkınma Ajansının bu şehrin gençlerine ve eğitimlerine inanılmaz destekler sunduğunu ifade etti. Gençlerin yarınları temsil ettiğini söyleyen Taşçıer, "Elinize alacağınız mesleğeen iyi şekilde hazırlayabilmemizin koşulu, bu tarz protokol ve işbirliklerin artırılması ve gerçekleştirilmesidir. Bu çalışma sizlere çağı eşit hızda yakalama şansı verecek, sizlere o donanımı verdikten sonra daha ötesini hızlıca ulaşmanızı sağlayacak. Gelecek 15 yıl içinde şu anki mesleklerin %60’ı kaybolacak ve yeni meslekler gelişecek. Bugünden gelecekte oluşacak meslekler ile ilgili bilgiye erişiminiz ve becerilerinizi geliştirmeniz oldukça önemli. Bilgi, çağımızda biriktirilen bir şey değil üretilen bir şeydir. Bu projenin size sunacağı imkanları iyi bir şekilde değerlendirin. Bu kıymetli çalışmayı yapan Ticaret ve Sanayi Odasına, Ticaret Borsası ve Kalkınma Ajansına teşekkür ediyorum” diye belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.