YÖK Başkanı Özvar: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil

YÖK Başkanı Özvar: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil
'Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir' diyen YÖK Başkanı Özvar, yeni sistemin puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme olduğunu kaydetti.   Yükseköğretim...
'Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir' diyen YÖK Başkanı Özvar, yeni sistemin puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme olduğunu kaydetti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ankara’da üniversite sınavlarındaki barajın kalkmasıyla ilgili ilişkin soruları yanıtladı. "Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil" ifadelerini kullanan Özvar, "Kalitenin düşeceğini söylemek de makul bir eleştiri değil. Bu puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme" dedi.

'Puanları tutmayanların kayıt yaptırma hakkı olmayacak'

Programa kabul edilebilmek için puanların yüksek olması gerektiğini söyleyen Özvar, "En yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programalara yerleşebilecek. Puanları tutmayanların kayıt yaptırma hakkı olmayacak. Tartışmayı bu çerçevede görmek lazım. Daha fazla öğrencinin aslında kontenjanlara ulaşılabilir olması lazım. Bu açıdan sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor" ifadelerini kulandı.

'Bundan daha makul bir şey olamaz'

Yapılan yeni düzenlemenin sınav öncesi uygun bir zamanda yapıldığını savunan Özvar, "Kılavuz yayınlanmadan önce açıkladık. Bundan daha makul bir şey olamaz" dedi. TYT'de sınav süresinin 30 dakika uzatılması hakkında da konuşan Özvar, "Öğrencilerde çok ciddi bir motivasyon artışı var" diye konuştu.

Eğitimciler karara tepkili

Karala yükseköğrenim kalitesinin daha da düşeceğini belirten uzmanlar, uygulamayı ‘seçim yatırımı’ ve ‘tehlikeli’ olarak yorumlamıştı. Öte yandan YÖK’ün 2018’de “Barajın düşürülmesi eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor” değerlendirmesi yaptığı ortaya çıkmıştı.

YÖK’ün, “Yeni YÖK” iddiası kapsamında yaptığı çalışmada, “Eğitim-Öğretimde Kalite Hedefli Kararlar” başlığı altında özel bir bölüm yer almış, kalite hedefli kararlar kapsamında ilk sıraya, “Yükseköğretime Giriş Sisteminde Baraj Puanının Yükseltilmesi” konulmuştu. YÖK, yükseköğretime giriş puanlarının 2009 yılından 2018 yılına kadar üç kere düşürülmesini, “Girdi esaslı bir olumsuzluk oluşturuyor, eğitim kalitesini olumsuz yönde etkiliyor” ifadesiyle değerlendirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.