Fransa'da 'emeklilik' protestoları sürüyor

Fransa'da 'emeklilik' protestoları sürüyor
Fransa'da yıl başından bu yana yüz binlerce kişi tarafından protesto edilen ve emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını öngören yasaya karşı protestolar sürüyor. CGT sendikası üyeleri bugün Paris'teki Yaz Olimpiyatları genel merkezini işgal etti.

Fransa'da sol eğilimli Genel Emek Konfederasyonu (CGT) sendikasının üyeleri, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı aylardır süren protestolar kapsamında bugün Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nın genel merkezini kısa süreliğine işgal etti.

Olimpiyat Komitesi Sözcüsü, "Birkaç düzine CGT üyesi, emeklilik reformuna karşı pankartlar açmak için birkaç dakikalığına binaya girdi. Herhangi bir şiddet olayı veya hasar meydana gelmedi" dedi.

'BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY'

CGT sendikasının yeni lideri Sophie Binet BFM TV'ye verdiği demeçte altı aydır devam eden ve binlerce kişinin katıldığı protestoları 'benzeri görülmemiş bir olay' diye niteledi. Binet, çalışanların enflasyon nedeniyle maaşlarda yaşanan erimeyi de hissettiklerini vurguladı. Ülkede yıl başından bu yana emeklilik yasasında 'reform' öngören yasaya karşı protestolar devam ediyor.

İÇİŞLERİ BAKANI 'DIŞ GÜÇLERİ' İŞARET ETMİŞTİ

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in ay başında Twitter'da "yurt dışından gelen aşırı solcuların" gösterilere sızabileceğini iddia etmesinin ardından ülke genelinde toplam 11 bin ek güvenlik gücü binlerce kişinin katıldığı eylemler sırasında görev yapmak üzere konuşlandırıldı. Yetkililer ülke çapındaki gösterilere 400 bin ilâ 600 bin kişinin katılmasının beklendiğini açıkladı. Göstericiler ülkenin batısındaki Nantes kenti yakınlarındaki TotalEnergies'in Donges tesisinden yakıt sevkiyatının yapılmasını engelledi.

SNCF demiryolu şirketi, Paris'teki metro ağının grevlerden etkilenmediğini, şehirlerarası tren seferlerinin ise muhtemelen "biraz kesintiye uğrayacağını" açıkladı. Paris-Orly havaalanında ise uçuşların üçte biri iptal edildi.

NE OLMUŞTU?

Fransa Başbakanı Borne, mart ayında bir yasa tasarısının meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.

Başbakan'ın açıklaması sonrası Paris başta olmak üzere birçok kentte protestolar artmış, polisin müdahale ettiği gösterilerde 300'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Başbakan Borne'un içeriğini 10 Ocak'ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa indi.

Son olarak mayıs ayı başında eski Fransa Başbakanı Laurent Fabius'un başkanlığını yaptığı ve toplam dokuz üyeden oluşan Anayasa Konseyi, emeklilik yaşının düşürülmesine ilişkin referandum talebini görüşmüştü. Konseyden yapılan açıklamada, parlamenterlerin sunduğu bu referandum talebinin anayasanın 11. maddesine göre "reform" teşkil etmediği gerekçesiyle reddedildiği belirtilmişti.

Milyonlarca Fransız'ın karşı çıkarak kitlesel grevler ve gösteriler başlattığı reform, emeklilik yaşının 2030'a kadar kademeli şekilde 62'den 64'e çıkarılmasını öngörüyor. RTL radyosunun yaptığı ankete göre her 10 Fransız'dan sekizi emeklilik reformunun mecliste onaylanmadan geçirilmesine karşı ve yüzde 65'i grevlerin sürmesini istiyor. ( Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.