‘Diyarbakır’da danışmanlık birimleri açılmalı’

‘Diyarbakır’da danışmanlık birimleri açılmalı’
‘Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Yeşil Yıldız Derneği Başkanı...

‘Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öger, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar için Diyarbakır’da danışmanlık birimlerinin açılması gerektiğini vurguladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öger, "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı. Öger, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar için Diyarbakır’da danışmanlık birimlerinin açılması gerektiğini söyledi. Uyuşturucu kullanımının, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan bir illet olduğunu belirten Öger, toplumun geleceği olan gençleri biyolojik, ruhsal ve sosyal açıdan çok ciddi bir şekilde rahatsız ettiğine dikkat çekti. Bu kapsamda Diyarbakır'da, Alkol Madde Bağımlılığı ve Eğitim Merkezi (AMATEM) ve Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇAMATEM) gibi merkezlerin olmasını çok önemli gördüklerini belirten Öger, ancak kentte tedavi öncesi-sonrasında ailelerin ve hastaların başvuru yapabileceği Danışmanlık, Rehabilitasyon ve Sosyal Uyum Birimleri gibi merkezlerin de olması gerektiğini vurguladı.

‘Uyuşturucu, toplumların geleceğini tehdit eden bir unsurdur’

Uyuşturucu kullanımının birçok soruna sebep olduğunu söyleyen Öger, “Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan başta gençler olmak üzere herkesi etkileyen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunudur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 58. maddesinin ikinci fıkrasında ‘Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmü yer almaktadır. Toplumun alkol, sigara ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan korunması devletin görevleri arasında sayılmıştır.” ifadelerini kullandı. Madde kullanıcıların toplumda dışlanmasının ve tedavi yerine cezalandırılmasının onların tedaviye başvurmasını engellediğini belirten Öger, şöyle devam etti:

“Toplumun madde bağımlılığını sadece polisiye, adli ve ahlaki bir sorun olarak algılaması madde kullanıcılarının toplumdan dışlanmasına yol açmaktadır. Toplumsal bu algı nedeniyle sağlık sorununun tedavisi yerine cezalandırma ön plana çıkmakta, bu da madde kullanıcılarının tedaviye başvurmasının önünde bir engel oluşturmaktadır. Sonuç olarak, toplumun uyuşturucu problemi algısı, soruna yönelik çözümlerin üretilmesinde ve uygulanmasında önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde ‘2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ kapsamında uyuşturucu arzının önlenmesi, uyuşturucuya olan talebin önlenmesi, uyuşturucu ile mücadelede iletişim, uyuşturucu ile mücadele sürecinin koordinasyonu, izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Gerek arzla mücadele gerekse taleple mücadele alanında ülkemizde son derece önemli faaliyetler yapıldı.”

‘Danışmanlık ve rehabilitasyon merkezleri açılmalı’

Bağımlılıkla mücadele kapsamında Diyarbakır ilinde önemli merkezlerin olduğuna dikkat çeken Öger, ancak tedavi önce ve sonrası için vatandaşların başvuracağı danışmanlık ve rehabilitasyon merkezlerinin de olması gerektiğini kaydetti. Öger, “İlimizde açılacak yeni Alkol Madde Bağımlılığı ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇAMATEM) ilimiz açısından oldukça önemlidir. Ancak tedavi öncesi ve sonrası ailelerin ve hastaların başvuracağı Danışmanlık, Rehabilitasyon ve Sosyal Uyum Birimleri tedavinin en önemli ayakları olmasına rağmen hala ilimizde yok. İlimizde Danışmanlık Birimleri ve Rehabilitasyon Merkezlerinin açılması elzemdir” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.