Yer Diyarbakır; Bu yol artık bu yükü kaldırmıyor

Yer Diyarbakır; Bu yol artık bu yükü kaldırmıyor
Diyarbakır-Silvan yolunun mevcut haliyle artan araç trafiğini karşılayamadığı belirtilerek yolun genişletilmesi çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını istendi. Özellikle mesai saatlerinde yaşanan yoğunluğun hem ulaşımı felç ediyor, hem de trafik kazalarını artırıyor.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır-Silvan yolunda genişletme talebi yeniden gündeme geldi. Diyarbakır'ın Sur ilçesi sınırlarından geçen ve Silvan başta olmak üzere onlarca kırsal mahalleye ulaşımı sağlayan Diyarbakır-Silvan yolu, artan trafik yükü nedeniyle yeniden tartışma konusu oldu.

HÜDA PAR Sur İlçe Başkanı Medeni Akgül, yolun uzun süredir kapasitesinin üzerinde araç trafiğine maruz kaldığını belirterek, devam etmeyen yol çalışmalarının yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Akgül'e göre mevcut yol, hem günlük ulaşım ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor hem de sık sık maddi hasarlı ve zaman zaman ölümlü trafik kazalarının yaşandığı bir güzergâh haline geliyor.

"Yüzlerce araç kullanıyor, yol artık yetersiz"

Eski Hani yol kavşağında açıklamalarda bulunan Akgül, Diyarbakır-Silvan yolunun yalnızca iki ilçe arasındaki ulaşımı sağlamadığını, aynı zamanda bölgedeki çok sayıda kırsal yerleşimin de ana ulaşım hattı olduğunu söyledi.

Akgül, gün içerisinde yüzlerce aracın kullandığı yolun dar yapısı nedeniyle sürücülerin ciddi risk altında olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu yol artık mevcut trafiği kaldırmıyor. Taşıyamayacağı bir yükün altında bulunuyor."

"50 köy ve yaklaşık 200 yerleşim alanı bu yolu kullanıyor"

Akgül, yolun yaklaşık 45 kilometrelik bölümünün Sur ilçesi sınırlarında bulunduğunu ifade ederek, güzergâhın yaklaşık 50 köy ile 200'e yakın yerleşim alanına hizmet verdiğini söyledi.

Artan nüfus ve araç sayısına rağmen altyapının aynı kaldığını savunan Akgül, yolun genişletilmesinin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Mesai çıkışında trafik kilitleniyor

Açıklamada özellikle Diyarbakır kent merkezine girişte yaşanan yoğunluğa dikkat çekildi.

Akgül, Eski Dicle Köprüsü çevresinde mesai bitiminde oluşan araç kuyruklarının sürücülere uzun bekleme süreleri yaşattığını belirterek, çevre yollarının tamamlanmamasının da mevcut yükü Diyarbakır-Silvan yoluna yönlendirdiğini savundu.

İddiasına göre sürücüler yoğun saatlerde şehir merkezine ulaşabilmek için zaman zaman 30 ila 40 dakika trafikte beklemek zorunda kalıyor.

"Çalışmalar yeniden başlamalı"

Yol güzergâhında daha önce başlatılan çalışmaların durduğunu öne süren Akgül, yetkili kurumlara çağrıda bulundu.

Karayolları Bölge Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin süreci hızlandırmasını isteyen Akgül, ihale süreci tamamlandıysa çalışmaların vakit kaybetmeden yeniden başlaması, tamamlanmadıysa da ihale sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Konu daha önce Meclis' gündemine taşınmıştı

Akgül, Diyarbakır-Silvan yolundaki sorunların daha önce HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de getirildiğini hatırlattı.

Akgül, yalnızca Diyarbakır-Silvan yolunun değil, kentin çevre yollarının da tamamlanmasının ulaşım yükünü önemli ölçüde azaltacağını savunarak, gecikmelerin hem ekonomik kayıplara hem de trafik güvenliği açısından yeni risklere yol açtığını ifade etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.