Tanrıkulu: Diyarbakır'da imar komisyonları yok

Tanrıkulu: Diyarbakır'da imar komisyonları yok
CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanına Diyarbakır ile ilgili 4 başlık halinde sorunları iletti.

CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu Diyarbakır'ın Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanına Diyarbakır ile ilgili 4 başlık halinde sorunları iletti.

Tanrıkulu şu ifadeleri kullandı.

"Tabi sizin oturduğunuz makam Türkiye'de kentsel ve imarsal rantın merkezi konumundaki yer. Ama bu konudaki eleştirileri ilgili komisyon üyelerimiz yapmışlardır o nedenle ben bu konulara girmeyeceğim.

Vekili olduğum Diyarbakır ile ilgili olarak çok sorun var gerçekten. Yani onlara kısmen değineceğim, deginmeye çalışacağım.

Tabi Diyarbakır da deprem bolgesi, depremden etkilenen kentlerden birisi. Her ne kadar işte Hatay, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş gibi etkilenmese de 400'den fazla yurttaşımız yaşamını yitirdi. Binlerce bina hasar gördü ve binlerce bağımsız bölüm boşaltılmak zorunda kaldı ancak benim kişisel gözlemim çalışmaların ağır, aksak ilerlediği ve doğru ilerlemediği yönünde ve kentin bileşenleriyle, mağdurlarla ortak bir strateji içerisinde yapılmadığı yönünde bana gelen şikayetler o kentin Vekili olarak bu şekilde. Mesela benim ofisimin karşısında olan 90'a yakın yurttaşımızın vefat ettiği Galeria adli bina, ki siz de hatırlarsınız, hala enkazı kaldırılmış değil... Kentin en merkezi yeri, Dağkapi Meydanına sadece 200 metre uzaklıkta, bina yıkıldı ama enkaz olduğu gibi yerde duruyor. Kentin en merkezi yeri olduğu için söylüyorum. Bu çalışmalar zamanında ve iyi bir biçimde yapılmıyor, nasılsa, nasıl planlanıyorsa bu planlamanın daha doğru yapılması lazım.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı bizim muhatabımız çünkü Diyarbakır'da bizim de muhatap olacağımız bir yerel yönetim birimi yok.

İkinci olarak Sayın Bakan,

Benim de bütün çocukluğumun geçtiği mahalleler var Sur içerisinde, mesela bir tanesi Melik Ahmet Mahallesinde Anzele Bölgesidir. Yeni kamulaştırıldı ve Ahmet Arif'in şiirlerinde adı geçen mahalledir orası, orada çok önemli bir kaynak suyu var ve Sur'un dibidir.

Kamulaştırma yapıldı, ben Vali ile konuştum, yetkililerle konuştum. Bir i phone fiyatına kamulaştırma yapıldı, 60 bin liraya daireler kamulaştırıldı ve insanlar perişan edildi, 500'den fazla hak sahibi! Sur'un içinde evet. Orası imara yani kentsel dönüşüme dönüştürüldü ben soru önergesi de verdim ama benim bütün çocukluğumun geçtiği yer ve çok önemli bir merkez orası. İnsanlar çok mağdur oldular gerçekten!

Bakın Sur ile ilgili olarak sizle talihsiz bir biçimde karşı karşıya gelmiştik geçmiş dönemlerde, Sur İlçesi ile ilgili olarak. Sur bir dünya mirası ve hepimizin karşı çıktığı bir biçimde maalesef şiddet, terör nedeniyle yakıldı, yıkıldı yani oralar. O zaman en şiddetli biçimde karşı çıkanlardan birisi bendim. Oradaki imarlaşma ve yeniden yapılaşma ticaret üzerine oldu. Hak sahipleri büyük mağduriyet yaşadı. Bugün itibariyle, Diyarbakır'dan gelirken işte 2 tane otel binası, 12 tane bilmem ne binası orada Sur içerisinde satılığa çıkarılmış ama hak sahipleri halen haklarını alamadılar ve konutları yok. Orası kendi kimliğinden koparıldı açık bir biçimde. Kentin bileşenleriyle, muhtarlarla, hak sahipleriyle danışılarak bir yapılaşma yapılamadı maalesef. Dolayısıyla siz de gelseniz görseniz, dışarıdan gelenler, yeni görenler bakımından 'a ne güzel olmuş' denilebilir ama o kentin kimliğini yansıtmıyor gerçekten! Ve orayı yeniden bir, başka bir planla, sonuçta bu görevlerimiz buralarda bitecek, başka bir planla, kentin dinamikleriyle ve kimliğe, kültüre uygun bir biçimde yeniden planlanması lazım. Olan olmuş ama olmayan yerler var henüz, onların planlanması lazım! Bunu da ifade etmiş olayım.

İmar uygulamaları bakımından, Sayın Bakan,

Herhangi bir yerde bir imar değişikliği için ne yapmak lazım? İşte Kayapınar Belediyesinin İmar Komisyonuna başvuracaksınız, İmar Komisyonu karar verecek, Kayapınar Belediyesinin İmar Meclisi karar verecek, belediye onaylayacak, Büyükşehire gelecek, Büyükşehirin İmar Komisyonuna gidecek, oradan Büyükşehir Meclisine gelecek oradan Büyükşehir Belediye Başkanı onaylayacak. Şimdi ama Diyarbakır 'da ne oldu? Sonuçta kayyum nedeniyle bunların tümü tek elde toplandı: Bir kişi! Bir kişi bütün bu imar yetkilerine karar veriyor ve Diyarbakır gerçekten yani İmar bakımından, yeni imara açılan yerler bakımından büyük bir talana uğradı, böyle söylebilirim. Sizlere soru da sordum daha cevaplarını almadım. Diyarbakır'ın çevresindeki bütün köylerin mera alanları imara açıldı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı veya Hazine bakımından satıldı ve imara açıldı. Bunları denetleyen meclisler yok Diyarbakır'da, imar komisyonları yok ve daha geçen hafta Bağlar Belediyesinin İmar Müdürü tutuklandı tam da bu nedenlerle tutuklandı yani.

Diyarbakır Ticaret Odası ve Esnaf Odasından bana bugün için aktarılan bilgiyi aktarıyorum size: 'Kent merkezinde 1. 2. 3. sanayi siteleri var. Burası için kent merkezinde kaldılar ve buradan çıkması lazım"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.