Kayıp yakınları: Hakikatleri Araştırma Komisyonları kurulsun

Kayıp yakınları: Hakikatleri Araştırma Komisyonları kurulsun
Diyarbakır ve Batman’da eylemlerini sürdüren kayıp yakınları uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Çetin Abayay ile Mehmet...

Diyarbakır ve Batman’da eylemlerini sürdüren kayıp yakınları uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Çetin Abayay ile Mehmet Tekdağ’ın faillerini sorup, Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonları kurulmasını istedi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” şiarıyla düzenlediği oturma eyleminin 523’üncüsü, valiliğin açık alan yasağı nedeniyle bu hafta da dernek binasında yapılmak zorunda kalındı. İnsan hakları savunucuları, kayıp yakınları ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun katıldığı eylemde kaybedilen ve öldürülen isimlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

‘MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR’

Eylemde konuşan İHD Yöneticisi Av. Hasan Yalçın, gözaltında zorla kaybettirilen kayıpların akıbetinin ortaya çıkartılması ve faillerin yargılanması için uzun yıllardır mücadele verdiklerini hatırlatarak, “Toplumumuzda katmerleşmiş onlarca yıllık acıların hafiflemesi ancak hakikatleri ortaya çıkartmakla mümkün olabilir” dedi.

 ‘CEZASIZLIK POLİTİKASI FAİLLERİ CESARETLENDİRİYOR’

Yalçın, yaşanan ağır insan hakları ihlallerinde devlet ve siyasal iktidarın, olayların aydınlatması yönünde pozitif yükümlülüğünü yerine getirmemesinin, failleri cesaretlendirdiğini ve yeni kayıp vakalarının ortaya çıkmasına yol açtığını ifade etti. Kayıpların dava dosyalarında birçok somut belge ve tanık beyanı olmasına rağmen devletin, yargı erkiyle failleri aklayarak cezasızlık politikasına destek olduğuna dikkat çeken Yalçın, gerçek bir adaletin tesisi ancak hakikatlerin ortaya çıkması ile mümkün olduğunu belirtti.

Yalçın, devlette ve siyasal iktidara seslenerek Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonları’nın kurulmasını istedi.

‘AKP’NİN YARATTIĞI BİR TABLO’

CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu ise, yaptığı konuşmasında “kayıp yakınlarının adalet arayışının İstanbul’da bir sokağa, Diyarbakır’da ise bir derneğe sıkıştırıldığını” ifade etti.

Böyle bir fotoğrafın Türkiye’de demokrasinin, adaletin ve özgürlüklerin olmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Cumartesi Anneleri Diyarbakır’da, Cizre’de, Yüksekova’da şiddete başvurmadan, sessiz bir şekilde yaslarını ve adalet arayışlarını 25 yıldır devam ettiriyorlardı. Ancak İstanbul’da 700’üncü haftadan sonra Galatasaray Meydanı, Diyarbakır’da ise Koşuyolu Parkı yasaklanmış durumda. Bu tablo, AKP yarattığı bir tablodur. Adaletin ve hukukun olmadığı bir tablodur. Zorla kaybettirme politikası bir derin devlet politikası olarak Adalet ve Kalkındırma Partisi tarafından devralınmıştır ve sürdürülüyor maalesef. Yoksa Cumartesi Anneleri’nin bu çığlığına, adalet arayışına bu baskı uygulanmazdı” dedi.

Tanrıkulu, zorla kaybetme vakalarının insanlığa karşı suç olmasından kaynaklı zaman aşımının olamayacağını da ifade etti.

GÖZALTINA ALINA 2 KİŞİNİN AKIBETLERİ HAKKINDA BİLGİ İSTEDİ

Ardından Ankara Etimesgut’ta gözaltına alındıklarını belirttiği 41 ve 43 yaşlarındaki iki kişiden 4 gündür haber alınamadığını belirten Tanrıkulu,  güvenlik güçlerine, Cumhuriyet Başsavcılarına ve İçişleri Bakanı’na seslenerek, iki yurttaşın akıbeti hakkında kamuoyuna bilgi verilmesini istedi.

‘KARDEŞİM AMELİYAT OLSAYDI KURTULABİLİRDİ’

CHP’li Tanrıkulu’nun ardından failleri sorulan Mehmet Tekdağ’ın ablası İffet Tekdağ konuştu.

1993 yılında işe gitmek için evden çıkan kardeşi Mehmet Tekdağ’ın silahlı saldırıya uğraması sonucu yaralanıp, hastaneye kaldırıldığını ancak ameliyata alınmasının engellenmesi üzerine yaşamını yitirdiğini belirten İffet Tekdağ, “Eğer kardeşim ameliyata alınsaydı belki kurtulurdu” dedi.

GAZETECİ ABAYAY’IN FAİLLERİ SORULDU

Batman’da ise, İHD Şubesi öncülüğünde kayıp yakınları 429’ıncı kez kayıplarının akıbetini sormak için bir araya geldi.

İHD Şubesi'nde yapılan eyleme HDP Batman Milletvekilli Ayşe Acar Başaran, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri de katıldı. "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" pankartının açıldığı eylemde, bu hafta Mayıs 1992’de düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Özgür Halk Dergisi Batman Temsilcisi Çetin Abayay'ın failleri soruldu.

'FAİLLERİ BULUNMADI'

Şube Kayıplar Komisyonu üyesi Zeki Tangüner, Özgür Halk Dergisi Temsilcisi olması nedeniyle defalarca gözaltına alındığını belirttiği Abayay'ın hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı şöyle anlattı: “29 Temmuz 1992 günü saat 19.30'da evine giderken saldırıya uğradı. İkisi 18-19 yaşlarında, biri 25 yaşlarında olan üç saldırgan, daha sonra Çetin Abayay'ın yanındaki arkadaşına da ateş etmek istedi ama silahları tutukluk yapınca kaçtılar. Kurşunlanarak ağır yaralanan Çetin Abayay, Batman Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından kaldırıldığı Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 30 Temmuz günü saat 10.00'da yaşamını yitirdi. Abayay'ın bugüne kadar failleri bulunmadı.”

Karanlıkta kalan binlerce kayıp ve binlerce faili meçhul cinayetleri işleyen failler yargılanmadıkça, bu ülkede toplumsal barışa ulaşmak mümkün olmayacağını söyleyen Tangüner’in, “Biliyoruz ki susmak kaybedenleri cesaretlendiren politik bir tercihtir, susmayacağız. Adalet ve hakikat arayışımızda ısrarcı olacağız" sözleriyle eylem sona erdi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.