II. Abdülhamid ‘in petrol haritasında Diyarbakır detayı

II. Abdülhamid ‘in petrol haritasında Diyarbakır detayı
Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamid tarafından 1889 yılında hazırlatılan ve 65 ayrı noktanın belirlendiği petrol haritasındaki Diyarbakır ayrıntısı dikkatleri bir kez daha bölgedeki petrol rezervlerine çekti.

Ufuk Çimen/YENİGÜN HABER –Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamid tarafından hazırlatılan petrol haritası güncelliğini koruyor.

1889 yılında Akdeniz’de petrol gazı bulunduğu tespit edildikten sonra, II. Abdülhamid tekrar yeni çalışmalar başlatmış ve yabancı ve Türk mühendislere bir harita oluşturulmuştur.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) rezervler ile ilgili çalışmalarında halen haritayı referans olarak kullanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mayıs’ta Konya mitinginde yaptığı açıklamada Şırnak’ta bulunan Gabar Dağı bölgesinde, günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol rezervi keşfedildiğini duyurdu. Ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede başka noktalara çekildi.

Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı'nda ve Feraşin bölgesinde aramalar devam ederken, Bestler Dereler bölgesinde de sismik çalışmalar yapıldığı öğrenildi.

1889 ile 1901 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamid tarafından başlatılan petrol aramasında Şırnak bölgesinin de içinde olduğu 65 petrol noktası haritası oluşturuldu. Bugün TPAO’nun arama yaptığı bölgeler de haritada gösteriliyor.

"HARİTADA 65 NOKTA BELİRLENMİŞ"

II. Abdülhamid’in hazırlattığı haritada 65 nokta belirlenmiş, bu noktalarında birçoğu Irak bölgesine ait. Ancak, Irak’la birlikte Türkiye sınırında itibaren Cizre, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari çevresinde de petrol rezervinin olduğu biliniyor.

TPAO, 2009 yılında Türkiye‘nin en büyük petrol rezervinin bulduğunu açıkladı. 26 gravite kalitesindeki 16 milyon varillik petrol, çok büyük olmasa da üretilebilir bir rezerv olarak değerlendiriliyor.

DİYARBAKIR’DA PETROL KUYULARI
TPAO, Diyarbakır‘ın Taştan Köyü Güzel mezrasında bin 800 metre derinlikte 26 gravitelik, yaklaşık 16 milyon varil petrol bulundu. TPAO yetkilileri Türkiye‘nin yıllık 200 milyon varil petrol tüketimini olduğunu hatırlatarak, 16 milyon varil rezervin çok büyük olmasa da üretilebilir bir miktar olduğunu belirtti.

2019 yılında ise yine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da bulunan Akoba-1 ve Yenişehir-1 kuyularında petrol bulunduğu müjdesini vermiş, şu bilgileri paylaşmıştı:

Diyarbakır'da Akoba-1 kuyusundan günlük 2 bin 800, Yenişehir-1 kuyusundan da 3 bin varil petrol çıkarılacak.

Akoba-1 kuyusunda 3 aydan bu yana devam eden sondaj çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 20 gün önce çalışmalar tamamlandı, 10 gün önce kuyu üretime alındı. Kuyudan, 2 bin 470 metre derinlikte petrol üretimi gerçekleştiriyor. Petrolün 24 gravite kalitesinde olduğu tespit edildi. Bu rakamın dünya ortalamasının biraz üzerinde olduğu ve sahada birkaç kuyunun da kazılacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.