Hevsel Bahçeleri ve Tarihi Surları için kritik gün 9 Eylül
İLKNUR FİDAN/YENİGÜN HABER – UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alındı. Sur ilçesindeki tarihi sur ve yapılarında inceleme yapan UNESCO heyeti, surlara ve Hevsel Bahçelerine dair taslak karar raporu hazırladı.
NİHAYİ KARAR İÇİN 9 EYLÜL’DE
Yaşanan tahribata atıfta bulunulan raporda, “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınması sonucuna varıldı.
Henüz taslak olan kararın 9 Eylül’de Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak Kültürel Miras Merkezi toplantısında kesinleşmesi bekleniyor.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
Konu ile ilgili Diyarbakır’da Kent Koruma ve Dayanışma Platformu çağrıda bulundu. Platform tarafından yapılan çağrıda 8 Eylül’de tüm bileşenleri ve kentteki sivil toplum kuruluşlarını katılıma davet etti. Basın açıklaması saat 12:00’da Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nde gerçekleştirilecek.
2015'TE "DÜNYA KÜLTÜR MİRAS LİSTESİNE ALINMIŞTI
Dicle Nehri Vadisi’nden 100 metre yükseklikte konumlanan ve birbirini tamamlayan iç ve dış kaleden oluşan Diyarbakır Surları ve Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazidir. Diyarbakır’ın güney batısında Dicle Vadisi içinde yer alan 700 hektarlık Hevsel Bahçeleri 2015 Temmuz ayında Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştı.
TEHLİKE ALTINDAKİ DÜNYA MİRASI LİSTESİ NEDİR?
Dünya Miras Listesi’nde yer alan varlıkların listeden çıkarılma olasılığına karşı bu mirasların daha iyi şartlarda korunmasını garanti altına almak üzere UNESCO ‘’Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’’ni oluşturmuştur.
UNESCO Dünya Miras Merkezi, her yıl düzenli olarak toplandığında bir yandan yeni adaylık başvurularını gözden geçirirken diğer taraftan listedeki alanların korunma durumlarını da inceler. Taraf devletlere tavsiyelerde bulunur, üstün evrensel değerini yitirme riski bulunan alanların Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’ne kaydırılmalarını değerlendirir. Bu listeye kaydırılmak ülkeler ve alanlar için prestij kaybına sebep olmaktadır.
Tehlike altındaki Dünya Miras Listesi’ne girmek, birçok ülke tarafından itibar kaybı olarak algılanmaktadır. Eğer bu listeye kaydırılmanın ardından o alana verilen zarar devam eder ise alan listeden tamamen çıkartılır. Ancak, alana verilen önem arttırılmış ve daha iyi korunmaya başlanmış ise tekrar normal listeye geçirilebilir.
1007 adet dünya mirasından 46’sı şu anda tehlike altındaki dünya mirası listesinde olup, acil eylem planı uygulanması gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.