Hevsel Bahçeleri tarlaya dönüyor

Hevsel Bahçeleri tarlaya dönüyor
Hevsel bahçesindeki ağaç sayısı günden güne düşerken, 700 hektarlık alanın birçok yerinde artık kuş sesleri yerine tarlalardan traktör sesleri yükseliyor....
Hevsel bahçesindeki ağaç sayısı günden güne düşerken, 700 hektarlık alanın birçok yerinde artık kuş sesleri yerine tarlalardan traktör sesleri yükseliyor. . Bahçelerin birçok kesiminden dumanlar yükselirken, iş makineleri ile araziler düzleştiriliyor, bahçelerin tarlaya dönüştürülen birçok kısmında artık ağaç ekimi de yapılmıyor.

Fettullah ÇELİK/YENİGÜN ÖZEL – UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Diyarbakır’ın akciğerleri konumundaki Hevsel bahçeleri, her geçen gün bu özelliğini yitiriyor. 8 Bin yıllık geçmişi bulunan hevsel bahçelerinin bir çok bölümü tarlaya dönüşmüş durumda. İş makineleri, bahçelerin tarlaya dönüşen yerlerdeki çalışmaları dikkat çekiyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesini çevreleyen kuş bakışı Kalkan Balığı şeklindeki tarihi surlar ile Dicle nehri arasında bulunan ve 8 bin yıllık geçmişi olan hevsel bahçeleri 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı. 200’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan ve 700 hektar büyüklüğünde olan Hevsel bahçeleri, göçmen kuşların da barınma, dinlenme, beslenme konusunda istasyonu durumunda. Diyarbakır’ın akciğerleri konumunda bulunan ve birçok ağaç çeşidinin de bulunduğu Hevsel bahçeleri son yıllarda yavaş yavaş bu görkemli özelliğini yitirmeye başlıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındıktan sonra yerli ve yabancı turistlerinde ilgi gösterdiği, kültürel turizmin önemli mekanı haline gelen Hevsel Bahçeleri tarlalaşmaya başladı.

Hevsel bahçesindeki ağaç sayısı günden güne düşerken, 700 hektarlık alanın birçok yerinde artık kuş sesleri yerine tarlalardan traktör sesleri yükseliyor. Hevsel Bahçelerini gezmeye gelenler, gördükleri karşısında şaşırıyor. Bahçelerin birçok kesiminden dumanlar yükselirken, iş makineleri ile araziler düzleştiriliyor, bahçelerin tarlaya dönüştürülen birçok kısmında artık ağaç ekimi de yapılmıyor.

Bazı bahçe sahipleri, ağaçları değil kuru otları yaktıklarını söylerken, Vatandaşlar. Yetkililerin Hevsel Bahçelerindeki tarlalaşmanın önüne geçmesi gerektiğini belirterek, ‘’UNESCO koruması altında olan 8 bin yıllık geçmişe sahip Hevsel bahçelerindeki bu durum bizi çok üzüyor. Bahçelerin birçok yeri adeta tarlalara dönüşmüş durumda. Bunun önü alınmazsa 2-3 yıl içinde Hevsel Bahçeleri diye bir şey kalmayacak’ dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.