VİDEO HABER - ‘Halka verilen sözler yerine getirilmeli’
Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinin bazı mahallelerindeki metruk yapıların verdiği rahatsızlığın gündeme gelmesiyle yetkililere seslenen HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Orhan Zeren, mahalleliye verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi
Diyarbakır’ın Merkez Bağlar ilçesinin başta Kaynartepe ve Fatih olmak üzere birçok mahallesinde artan metruk yapıların varlığı, çevre sakinleri açısından tehlike arz etmeye devam ediyor. Kaynartepe ve Fatih mahallelerinde bulunan yaklaşık 100 metruk yapının yıkılmamasıyla beraber madde bağımlılarının uğrak adresi haline gelmesi çevre sakinlerinin endişelerine neden olurken, şu ana kadar yıkıma yönelik çalışmaların yapılmaması tepkilere neden oldu. Bağlar'daki metruk yapıların bulunduğu cadde ve sokakları gezen HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Orhan Zeren, İLKHA'ya açıklamalarda bulundu. Zeren, "Kaynartepe, Yunus Emre, Fatih ve Muradiye Mahallelerini dolaştığımızda gerek vatandaşlar gerekse muhtarlarla görüşmelerimiz oldu. Ziyaret ettiğimiz mahallelerde her ne kadar ismi metruk yapı olarak adlandırılsa da bizim tabirimizle çöp ve suç depolarını gördük. Tabii ki bu mahalleler arasında bu tür yapıların en çok bulunduğu adres Kaynartepe'dir. Bilindiği üzere Kaynartepe Mahallesinde birçok insanımız kentsel dönüşüm adı altında adreslerini terk etti. Bu adresler boş kalınca belli bir süreden sonra yıkım aşamasına geldi. Bu süreçten sonra maalesef yetkililer bu konuda göstermelik 10-12 yapıyı yıkmaktan başka herhangi bir şey yapmadılar. Yıkımı gerçekleşmeyen yapılara çöpler atıldı. Bunun da yanı sıra madde bağımlısı gençler, evlerinde ebeveynlerinin yanında istedikleri şeyleri yapamayanlar oraları mesken edinip çöplerini buralarda bıraktılar. Buralar çöp deposuna dönüşmüş oldu." dedi.
‘Sembolik olarak birkaç yapının yıkımı gerçekleştirildi’
Metruk ve terk edilmiş binalara madde bağımlısı gençlerin uğraması sonucu çevre sakinlerinin rahatsız olduğunu belirten Zeren, "Bu adreslerin çevresine baktığımızda aileler yaşıyor ve burada ikamet edenlerimiz her gün bu kötü kokuyu teneffüs ediyor ve bu da hastalıklara sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda uyuşturucu gibi maddelere müptela olmuş gençler, burada yaşadıkları sarhoşlukla çevre sakinlerini rahatsız ediyor. Bu durumu mahalle sakinleriyle ve muhtarlarla görüştüğümüzde şikayetlerini ilgili yerlere ilettiklerini, talepler doğrultusunda sembolik olarak birkaç yapının yıkımını gerçekleştirdikten sonra çalışmaların durdurulduğunu söyledi. Şayet bu duruma müdahale edilmezse farklı noktalara gidecektir. Bu yapıların yıkımı nihayetinde zor bir işlem değildir. Birkaç iş makinasıyla mahalledeki tüm metruk yapılar bir hafta gibi kısa bir sürede yıkılabilir." ifadelerini kullandı.
‘Hiçbir girişim olmadı’
Kentsel dönüşüm konusunda halkın zihninde soru işaretlerinin kaldığını belirten Zeren, "Bu vesileyle yetkililere sesleniyoruz: Vatandaşın haklı talepleri var. Yıkıma mahkûm bu binaların bir an önce ortadan kaldırılması, suç ve uyuşturucu çetelerine mesken olmaması ve burada ikamet eden vatandaşların rahat edebilmesi için bu yapılara el atılması gerekmektedir. Halkın zihninde soru işaretleri var. Halka 'evlerinizi boşaltın' denildi ve kentsel dönüşüm üzerinde hesaplar yapılarak evlerin rayiç bedelleri biçildi. Bunu duyanların bir kısmı evlerini terk ederek başka bölgelerde yüksek meblağlı kiralara taşınmak zorunda kaldı. Nitekim Bağcılar Mahallesi haricindeki diğer 11 merkez mahallede ikamet edenlerin tümü gelir düzeyi düşük insanlardan oluşuyor. Bunlara 'evleriniz yeniden yapılacak, sizlere tekrardan satılacak' benzeri söylemlere rağmen hiçbir girişim olmadı. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sınıfta kaldı diyebiliriz. Gerek yerel gerekse genel siyasetçileri bir yere getiren halktır ve halkı bu şekilde mağdur etme hakkımız yoktur. Bu konuda halka verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.