Diyarbakır'daki rüşvet davasında savcı ceza istedi
YENİGÜN HABER – Diyarbakır’ın Bağlar İlçesinde bir müteahhitten ruhsat ve imar izni için rüşvet aldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, İmar Müdürü Fırat Kılıç ile Belediye Başkan yardımcısı Sıddık Aycıl’ın yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Savcı delillerin toplandığını belirterek esas hakkındaki mütalaasında, tüm sanıklara ceza istedi.
5,5 milyon lira rüşvet istemişlerdi
Bağlar İlçesinde müteahhit Nusret Bekiranlı’dan imar izni ve ruhsat işlemleri için 5,5 milyon lira rüşvet istedikleri için seri numaraları alınmış 1 milyon lira ile suçüstü yapılarak haklarında dava açılan tutuklu eski AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, İmar Müdürü Fırat Kılıç ile tutuksuz Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl’ın yargılanmalarına 10. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar hazır bulundu. Savcı delillerin toplandığı mütalaasını açıkladı.
Yarısı peşin yarısı ruhsat sonrası
Savcı, yap-sat müteahhidi olan Nusret Bekiranlı’dan belediye başkanı Beyoğlu ile yardımcısı Sıddık Aycıl’ın rüşvet istediğini, paranın yarısının evrakın imzalanması, geri kalan yarısının da ruhsatın çıkarılmasından sonra talep edilmesi üzerine polise başvurup seri numaraları alınmış paralarla suçüstü yapılması talebinde bulunduğunu belirtti.
Sözcü’de yer alan habere göre, Savcı, sanıklardan Fırat Kılıç’ın her ne kadar SGK kayıtlarında beden işçisi olduğu belirtilmiş olsa da, belediyenin resmi internet sitesi ve açık kaynaklara göre imar müdürü olarak görev yaptığı ve bu sıfatla da toplantılara katıldığına dikkat çekti. Sıddık Aycıl’ın da Özel Kalem Müdürü olduğu ifade edildi.
Seri numaraları alınan para ile suçüstü
Savcı seri numaraları alınmış 1 milyon lira ile suçüstü yapıldığını belirterek, öncesinde sanık Fırat Kılıç’ın müteahhitten parayı döviz olarak istediğine dair KOM Şube Müdürlüğü'nce tutanak tutulduğu bilgisine yer verildi. Ziraat Bankası'ndan suçüstü yapılmak üzere seri numaraları alınan paraların, sanık Fırat tarafından müteahhitin aracından bir çanta içinde alarak kendi aracının bagajına koyduğu bildirildi.
Hareket eden aracı durduran KOM ekiplerinin araçtaki 1 milyonu ele geçirdiğini ifade eden savcı yapılan evrak incelemesinde, rüşvetin verildiği güne kadar müteahhidin ruhsat talebine karşı hiçbir işlem yapılmadığını, ancak rüşvetin alındığı gün müteahhidin ifadesini doğrular nitelikte ruhsat talebinin jet hızıyla işleme alındığına vurgu yaptı.
Mütalaada, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliğine yazı yazılarak, tevhid ve ruhsat işlemlerine dair belediyelerde işleme alınan evrakların normal şartlarda ne kadar süre içinde sonuçlandırıldığının sorulduğu belirtildi. Gelen cevapta, tevhid başvurularının 1 gün ile 1 ay arasında en geç sonuçlandırıldığı bildirilirken, rüşvet istenen müteahhidin talebinin 4.5 ayda sonuçlandırıldığına dikkat çekildi.
Suçları sabit savunmaları suçtan kurtulmaya yönelik
Müteahhidin yaptığı ruhsat başvurusunun emsallerine göre uzunca bir süre işlemsiz bırakıldığı bildirildi. Haksız olarak talep edilen menfaatin İmar Müdürü Fırat Kılıç’a planlı olarak ifası ile aynı gün Özel Kalem Müdürü Sıddık Aycıl imzıyla belediye encümenine sunulduğu dikkate alındığında sanıkların savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu kaydedildi.
Her ne kadar sanık belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu, müteahhidi tanımadığını, ruhsat işleminden de haberi olmadığını belirtmiş ise de, kamera kayıtları ve tape kayıtlarına göre müteahhit Nusret Bekiranlı’nın sanık Fırat Kılıç ile birlikte Beyoğlu’nun makamına gittiği, Beyoğlu’nun, makamında müteahhide araya koyduğu referansları kast ederek, “Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmışsınız ayağa, tamam yardımcı olun” dediği dikkate alındığında sürecin başından işin içinde olduğu ve bilgi sahibi olduğu, savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu ifade edildi.
Ruhsat işlemi para alındığı gün işleme konulmuş
Yine talep edilen rüşvetin verildiği gün 4,5 ay işlemsiz bırakılan ruhsat talebinin aynı gün işleme konulması da sanık savunmalarını doğrulamadığı belirtildi. Mütalaada, tape kayıtları, görüntü inceleme tutanakları ile müteahhidin değişmeyen istikrarlı savunmaları dikkate alındığında sanıkların icbar suretiyle irtikap suçunu işlediklerinin sabit olduğu kaydedildi. Savcı, sanıkların üçünün de cezalandırılarak tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Beyoğlu: Müteahhit bana komplo kurdu
Sanık Fırat Kılıç’ın avukatı ise, müteahhidin Ak Parti’nin kurucularından Abdulkadir Aksu’dan yardım istediğini belirterek, “Abdulkadir Aksu’nun duyduğu bir konuda müvekkilim Fırat Kılıç kimdir ki, Fırat’ın insiyatifine kalan bir durum değildir” dedi.
Eski Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ise, müteahhidin kendisine komplo kurarak odasına dinleme cihazıyla girdiğini belirterek, “İki ortağı ile odama geldiğinde kendisinden para istediğimi iddia etmiştir. Para muhabbeti geçmemiştir. Bana komplo kurmuştur, beraatımı istiyorum” dedi.
Tutukluluğun devamına karar verildi
Mahkeme, sanık Hüseyin Beyoğlu ile Fırat Kılıç’ın tanık ifadeleri, fiziki takip tutanakları, dikkate alındığında kuvvetli suç şüphesi altında bulunduğu anlaşıldığından, suça öngörülen hapis cezasının alt ve üst sınırı dikkate alındığında adli kontrol şartlarının yetersiz kalacağı, kaçma ihtimali nedeniyle tutuklamanın ölçülü olacağı nedeniyle her ikisinin de tutukluluk halinin devamına karar verdi. Tutukluyken tahliye edilen Sıddık Aycıl hakkındaki adli kontrol kararının ise aynen devamına karar verip duruşmayı erteledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.