Diyarbakır’da tarım işçilerinden 'ücret' tepkisi

Diyarbakır’da tarım işçilerinden 'ücret' tepkisi
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, zor şartlar altında çalışan ve emeğinin karşılığını tam olarak alamayan tarım işçileri, daha iyi ücretler ve insani çalışma koşullarını talep ediyor.

Mesut ASLAN/YENİGÜN HABER – Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde tarım sektöründe çalışan işçiler, ücret belirsizliği ve ağır çalışma koşulları nedeniyle zor günler geçiriyor. Her yıl binlerce mevsimlik tarım işçisi, ailelerinden uzakta, ağır şartlar altında çalışmak zorunda kalıyor. Ancak bu yıl, işçilerin yaşadığı ücret belirsizliği, tarım sektöründe büyük bir krize neden oldu.

ÜCRET BELİRSİZLİĞİ İŞÇİLERİ ZORLUYOR

Tarım işçileri, günlük ücretlerinin belirsiz olması nedeniyle yaşamlarını idame ettirmekte zorlanıyor. Çoğu zaman belirlenen ücretlerin altında çalışmak zorunda kalan işçiler, maddi ve manevi açıdan sorunlar yaşıyor. Birçok işçi, çalıştıkları sürenin sonunda bekledikleri ücretleri alamadıklarını, ödemelerin geç yapıldığını veya eksik ödendiğini belirtiyor.

İSTENEN FİYATIN ALTINDA ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ

Tarım işçilerinin karşılaştığı en önemli sorun ise günlük yevmiyelerin belirsizliği. Bölgede belirlenen fiyat 670 TL. Günlük yevmiye fiyatın Bismil'de uygulanmadığını belirten tarım işçileri, ücret düzenlemesine uyulması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini istiyor.

İsmini vermek istemeyen bir tarım işçisi, “Tarım emekçileri Uzun saatler boyunca, çoğu zaman güneşin altında, dinlenme ve hijyen imkanlarından yoksun bir şekilde çalışmak zorunda kalıyor. Ayrıca, yeterli koruyucu ekipman olmadan çalışmak, işçilerin sağlıklarını da riske atıyor. Bu zor şartlar altında çalışan işçiler, daha iyi ücretler ve insani çalışma koşulları talep ediyor” ifadelerini kullandı.

tar.jpeg

YEREL YETKİLİLER VE İŞVERENLERE ÇAĞRI

Tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için yerel yetkililer ve tarım sektöründeki işverenlerin acil adımlar atması gerektiğini talep eden emekçiler, “İşçilerin daha iyi ücretler alabilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması şart. İşçi sendikaları ve sivil toplum kuruluşları da bu konuda işçilere destek vererek, onların haklarını savunmak için çalışmalar yürütmeli” dedi.

TARIM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Tarım işçilerinin yaşadığı bu sorunlar, sadece işçilerin değil, aynı zamanda tarım sektörünün de geleceğini tehlikeye atıyor. Ücret belirsizliği ve zor çalışma koşulları nedeniyle işçiler, tarım sektöründe çalışmak istemiyor ve bu durum tarım üretiminde aksamalara yol açıyor. Tarım sektörünün sürdürülebilirliği için işçilerin haklarının korunması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi büyük önem taşıyor.

Kaynak:MESUT ASLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum