Diyarbakır'da satışa çıkarılan konut fiyatları şaşkınlık yarattı

Diyarbakır'da satışa çıkarılan konut fiyatları şaşkınlık yarattı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ali Paşa Mahallesi’nde satışa çıkarılan otel, işyerleri ve konutların fiyatları belli oldu. Özellikle konutlarda metrekareye göre değişen muhammen bedellerin açık artırmayla yükseltilmesinden ve ikamet şartı aranmamasına tepki var.

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Diyarbakır’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, 3 otel, 12 iş yeri ve 55 konutu açık artırma ile satışa sunacağını duyurdu. Başvurularda 13 Kasım’ın son gün olarak açıklandığı açık artırma 14 Kasım’da yapılacak.

FİYATLAR BELLİ OLDU
Emlak Müzayede tarafından açık artırma ile satılacak yapıların ön fiyatları açıklandı. Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde bulunan bin 274 metrekare otel 33 milyon 100 bin, 915 metrekare otel 24 bin, Özdemir Mahallesi’nde 608 metrekarelik otel ise 16 milyon 400 bin TL’den satışa sunulacak.
Sur ilçesinde bulunan ve 3 milyon 900 bin TL’den başlayan 12 işyerinin muhammen bedeli 14 milyon 200 bin TL’ye kadar değişiyor.

alipasa-konut-ev.jpg

KONUTLARIN TAMAMI ALİ PAŞA’DA
Tamamı Ali Paşa’da bulunan 55 konut aynı tarihte açık artırma ile satışa sunulacak. Konutlar için muhammen bedel fiyatları metrekareye göre değişkenlik gösteriyor.
66 metrekarelik bir konut için belirlenen fiyat 1 milyon 600 bin TL.
87 metrekarelik bir konut için belirlenen fiyat 2 milyon TL.
Konutlar içinde en büyük olan 400 metrekarelik konut için 8 milyon 350 bin TL muhammen bedel belirlendi.

ŞARTLAR NELER?
Satışı yapılacak konutlar için ikamet şartının aranmadığı açık artırma aynı anda hem Diyarbakır hem Ankara’da açık artırmaya sunulacak.
Açık artırma 14 Kasım 2023’de saat 10:30’da Diyarbakır’da Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde ve Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Açık artırmaya online katılım da sağlanabiliyor. İnternet üzerinden www.emlakmuzayede.com.tr de teklif verilebilecek.
Artırmaya katılacak olanlar muhammen bedelin yüzde 10’u geçici teminat yatırmak zorunda.
Bunun için gerçek veya tüzel kişiler katılım teminatı olarak toplantı öncesinde Emlak Yönetim Hizmetleri ve Ticaret A.Ş’ in Halk Bankası Halkalı Şubesi IBAN TR81 0001 2009 8780 0010 2612 24 nolu TL hesabına talip oldukları her taşınmaz için katılım teminatı ödemek zorunda.

KDV’DEN MUAF, 60 AY VADE İMKANI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından satışa sunulan 3 otel, 12 iş yeri, 55 konut KDV’den muaf olacak.
Kanuni faizin uygulanacağı satışlarda tutarın yüzde 25’i peşin olacak, kalan tutara ise 60 ay vadeyle yapılacak. Satışa çıkan yerlerin proje alanlarının içerisinde tanıtım ofisleri de bulunuyor.
Satışa çıkan yerlerle ilgili www.emlakmuzayede.com.tr veya 0212 608 15 00 ve 0312 410 76 75 nolu telefonlardan detaylı bilgi alabilecek.

AÇIK ARTIRMA VE İKAMET ŞARTI ARANMAMASI HANDİKAP
Öte yandan satışların açık artırmayla yapılacak olması ve ikamet şartının aranmaması vatandaşlar arasında endişeye neden oldu.
Önceliğin daha önce bu bölgelerde yaşayan vatandaşlara verilmesini isteyen eski mahalle sakinleri, bunun bilinçli bir karar olduğunu dile getirerek, "Ticari alana dönüştürülen mahalleden bir kez daha uzak tutulduk. Bu iyi niyetli bir yaklaşım değil. Eski mahalle sakinlerine pozitif ayrımcılık yapılsın ve ikamet şartı getirilsin" ifadelerini kullandı.

BU ŞARTLARDA ALMAMIZ İMKANSIZ
Satışa sunulan konutlarla ilgili gazetemize konuşan Çetin Ergin, otel ve işyerlerinin zengin insanlar tarafından alınacağını belirterek, “Konutlar için de aynı şeyler geçerli. Piyasanın altında gibi gözüküyor fiyatlar ama normal bir vatandaş bu durumda alamaz. Buradan çıkıp TOKİ’ye yerleşen bir insan alabilir gibi gözüküyor ama açık artırma olması ve ikamet şartı aranmaması iyi niyetli değil. Fiyatlar nereye varır bilinmez. Bölgeyi yoksullardan arındırdılar. Şimdi de zenginleri yerleştirecekler, durum bu kadar açık.” ifadelerini kullandı.

SOKAK KÜLTÜRÜNÜ YOK ETTİLER
Daha önce mahallede yaşayan ve isminin yazılmasını istemeyen bir vatandaş ise, “Buradaki süreç çatışmalardan çok önce başladı. Bir kısım mahalle sakini o zaman belediyenin iknası ile anlaşarak evini verdi, kimisi vermedi mahkeme süreci ile uğraştı. Buradaki süreç Saraykapı’dan önce başladı ancak ağır ilerledi. Yıkımdan sonra oluşturulan Yenikapı Caddesi gözde hale geldi. Sıra Ali Paşa’da… Burada da satışlar başladı. Otel ve işyerlerini geçtim, tüccarı, zengini alacak, işyerleri de öyle. .Evler için fiyatlar uygun gözükse bile artık buraya dönmemiz imkansız. Bizler için yapılmadı. Sahipleri de şimdiden bellidir. 10 gün sonra yapılacak. Takip edip göreceğiz, kimler alacak. Ne umudum ne de buraya geri dönmek isteğim yok. Diyarbakır’ın mahalle ve sokak kültürü yok oldu. İnsanlar burada dayanışma ile yoksullukla mücadele ediyorlardı. Bir kültürü tamamen betonarme yapılara boğarak yok ettiler. Kentin sokak ruhunu, kültürünü ranta kurban ettiler ” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARI NORMAL
Ali Aktaş isimli vatandaş ise Diyarbakır’da oturulabilir bir evin fiyatının 1 milyon 500 bin liradan başladığını belirterek, “Müstakil evde yaşamak isteyen bir insanın tercih edeceğini düşünüyorum. Hali vakti yerinde insanlar için uygun fiyat gibi gözüküyor. Ancak ne eski komşuluklar, ne eski ruh var burada. Ben şahsen bu saatten sonra gelip burada yaşayamam.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum