Diyarbakır'da 'Rota Virüs' hızla artıyor

Diyarbakır'da 'Rota Virüs' hızla artıyor
Bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan "rota virüs" nedeniyle Diyarbakır'daki vakalar hızla artıyor.

İlknur Fidan/YENİGÜN HABER - Diyarbakır Tabip Odası, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda şu ifadelere yer verdi: “Hastanelerde çalışan meslektaşlarımızdan elde ettiğimiz bilgilere göre, havaların ısınması ile birlikte ilimizde çok sayıda çocuk Rotavirüse bağlı ishal nedeniyle hastanelere yatırılarak tedavi edilmeye başlanmıştır.

Rota virüs dışkı yolu ile bulaşmaktadır. Koruyucu önlemler hayata geçirilmeli, bebeklerin bakımından sonra ebeveynlerin mutlaka ellerini yıkaması, çocukların da tuvalletten sonra ellerini yıkaması sağlanmalıdır.

Doğumdan sonraki ilk 15 haftada yapılması gereken, Türkiye’de aşı takviminde bulunmayan, isteğe bağlı olarak ücretli yapılan ve çok pahalı olan Rotavirüs aşısına ulusal aşı takviminde yer verilmelidir. Sadece varlıklı ailelerin çocukları değil bu hastalığın daha sık görüldüğü yoksul halkın çocuklarının da bu virüsten korunması sağlanmalıdır.” Dedi.

Rota virüsü nedir?

Rota virüs, bağırsak enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür. En yaygın olarak bebekler ve küçük çocuklarda görülür, ancak her yaşta insanı etkileyebilir. Rotavirüs, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş ve halsizlik gibi semptomlara yol açar.

Rota virüs, fekal-oral yolla bulaşır, yani enfekte kişinin dışkısıyla temas sonucu ağız yoluyla alınır. Virüs, kirli eller, kontamine gıdalar veya içme suyu yoluyla yayılabilir. Ayrıca solunum yoluyla da bulaşabilir.

Rota virüs enfeksiyonları genellikle hafif ila orta şiddette seyreder, ancak bazı durumlarda ciddi de olabilir. Özellikle küçük çocuklarda dehidrasyon riski vardır. Dehidrasyon belirtileri arasında susuzluk, ağız kuruluğu, az idrara çıkma, aşırı halsizlik ve göz çukurlarının içeri çökmesi gibi durumlar bulunur.

Rota virüs enfeksiyonları genellikle kendiliğinden geçer ve tedavisi semptomların yönetimi üzerine odaklanır. Dehidrasyon riski olan vakalarda sıvı takviyesi önemlidir. Ayrıca rotavirüs enfeksiyonlarını önlemek için aşılar mevcuttur ve bu aşılar, özellikle bebeklerde hastalığın şiddetini azaltmaya yardımcı olur.

Temizlik önlemleri, el hijyenine dikkat etmek, kirli gıdalardan kaçınmak ve kontamine suyu tüketmemek gibi faktörler, rotavirüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.