Diyarbakır’da meyve fidanları da zamdan nasibini aldı
YENİGÜN HABER – Meyve fidanları da zamlardan nasibini aldı. Bursa, İzmir ve Hatay gibi yerlerden Diyarbakır’a getirilen meyve fidanlarının fiyatı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 arttı. Bunun nedeni ise, yakıta yapılan zam sonrası nakliye fiyatlarının artması. Geçtiğimiz yıl 600-700 TL’ye satılan meyve fidanlarnda pahalılıktan ötürü geçtiğimiz yıla oranla satışlarda yüzde 40 düşüş yaşandı.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Batıkent semtindeki fidan satımı yapanlar fidanların fiyatlarının artışlarının alımlara yansıdığını da söyledi. Satıcılar, fidan fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin nakliyede yaşanan fiyat artışı olduğunu dile getirdi.
MALİYETLER ARTTI, SATIŞ DÜŞTÜ
Fidan satıcılarından Hasan Aygün, geçen seneye göre meyve ağacı fidanlarının fiyatında artış olduğunu ifade ederek, fidanı 650 TL olan şeftali ağacının bu sene bin TL, diğer meyve ağaçlarının fidanlarının tanesinin de 800 TL’den bin 200 TL’ye yükseldiğini söyledi. Fidanları İzmir’den getirdiğini dile getiren Aygün, “Nakliyeler arttı, bundan dolayı fiyatlar da arttı. Şimdi 4-5 ayda satılıyor. Bundan dolayı bazı ağaçlar kuruyor. Geçen sene alım daha iyiydi. Geçen sene 15-20 ağaç alan oluyordu. Şimdi 3-4 ağaç alıyorlar. Çünkü imkan yok. Yeni inşaatlarda site için alımlar oluyor” dedi.
ALIMDA YÜZDE 40 AZALMA VAR
41 yıldır meyve ve çam ağacı fidanı sattığını söyleyen 70 yaşındaki Nevzat Korkmaz, “Her yeri yeşillendirdiğimiz için mutluyuz. En çok armut, ayva, kayısı, şeftali, kiraz, vişne, erik, incir ve kivi ağaç fidanlarını satıyoruz. Satışlar bu sene biraz pahalı. fidanlarda yüzde 50’ye varan bir artış oldu. Nakliyelerde de bir artış var. Bu yüzden alımlar biraz daha kısıtlı oluyor. Alımlarda geçen seneye göre yüzde 40 civarında azalma oldu” ifadelerinde bulundu.
Ağaç fidanlarını genellikle Ege, Marmara, Akdeniz bölgelerinden getirdiğini belirten Korkmaz, “Biz zeytin fidanını 180 liraya alıyoruz. Ama maliyeti 200 TL’yi buluyor. Biz de mecburi 250 TL’ye satıyoruz. Vatandaş ‘200 TL’ye say diyor’ vermiyoruz, zarar ediyoruz diye. Vatandaş da almadan gidiyor. Ağaçları alım gücü olan alabiliyor. Arazisi olan, bahçesi, bağı olan alıyor ama o da kısıtlı alıyor. 20 tane alacağına 10 tane alıyor. Maalesef ekonomik durum böyle oldu” diye belirtti.
‘DOĞAYI SEVİYORSANIZ AĞAÇ DİKİN’
Ağaçlandırmanın önemine dikkat çeken Korkmaz, “Eğer meyveyi seviyorsanız ağaç dikin. Eğer çevreyi seviyorsanız ağaç dikin. Eğer kendinizi seviyorsanız ağaç dikin. Ciğerlerinizi seviyorsanız yine ağaç dikin. Umarım tüm insanlar bu duyarlılığa sahip olur. Meyvenin zamanı geçiyor. Biz sökümü getirip poşetliyoruz. Yine o ağacı canlandırmaya çalışıyoruz. Bir iki ay poşette kalacak yapısını tamamlayıp yine satışa sunuyoruz” şeklinde konuştu. Korkmaz, herkesi ağaç alımına ve bahçesine dikmeye davet etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.