Diyarbakır’da konut krizi derinleşiyor; Kira artışlarının önüne geçilemiyor!
YENİGÜN HABER – Tüm Emlak Danışmanları Birliği Diyarbakır İl Başkanı Mahmut Arslan, son dönemde hızla yükselen kira fiyatlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Arslan, yaşanan artışların hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından ciddi endişelere yol açtığını ifade eden Arslan, kira artışlarının temel nedenlerinden birinin Diyarbakır’da uzun süredir çözüm bekleyen imar sorunları olduğunu belirtti.
Diyarbakır'da arz talebi karşılamıyor
Arslan, “Güncel olmayan imar planları ve ruhsat süreçlerindeki yavaşlık, yeni konut üretimini ciddi şekilde engelliyor. Bu da arzın talebi karşılayamamasına ve kira fiyatlarının yükselmesine neden oluyor” dedi.
Arslan, çevre illerden Diyarbakır’a olan göçün artması ve aile yapısındaki değişimle birlikte bireysel yaşam alanlarına olan talebin de yükseldiğini vurguladı. Bu durumun konut ihtiyacını çeşitlendirdiğini ve piyasadaki baskıyı artırdığını dile getirdi.
Kira artışlarındaki yasal orana uyulmalı
Mayıs 2025 itibarıyla kira artış oranının yüzde 48,73 olarak açıklandığını hatırlatan Arslan, “Kiracı ve ev sahiplerimizin bu yasal sınıra uygun hareket etmeleri büyük önem arz etmektedir” dedi.
Tüm Emlak Danışmanları Birliği olarak, adil ve şeffaf bir piyasa ortamı için çalıştıklarını kaydeden Arslan, ilgili kamu kurumlarıyla imar süreçlerinin hızlandırılması ve yeni konut üretiminin artırılması amacıyla temas halinde olduklarını söyledi.
“Diyarbakır’ın sağlıklı ve planlı gelişimi için hep birlikte hareket etmeliyiz” çağrısında bulunan Arslan, sorunların çözümü için iş birliği ve diyalog vurgusu yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.