Diyarbakır’da ihmal yıkım getirdi

Diyarbakır’da ihmal yıkım getirdi
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde depremde hasar gören binanın çökmesi nedeniyle zarar gören 3 apartman boşaltıldı. Evsiz kalan aileler, başvurulara rağmen önlem alınmadığını belirterek, bir kez daha deprem korkusu yaşadıklarını aktardı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı İskenderpaşa mahallesinde bulunan 5 katlı bir bina çöktü. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hasar gören ve kimsenin bulunmadığı binanın çökmesi sonucu, yakınında bulunan 3 binanın duvarları yıkıldı. Duvarları yıkılan ve 30 dairenin bulunduğu 3 bina da mühürlendi. Aileler de tahliye edildi. Evleri hasar gören aileler, duruma tepkili.

EVSİZ KALDILAR
Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı habere göre, evi hasar gören ve mühürlenen Çimen Çeli, çöken binadan 2 aydır sesler geldiğini ve önlem alınması için hem Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na hem de muhtara haber verdiklerini söyledi. Durumla kimsenin ilgilenmediğini kaydeden Çeli, binadaki taşların düşmeye başlamasıyla muhtarı aradıklarını ancak “sorun yok, sıkıntı yok” yanıtı aldıklarını ifade etti.

Binanın çökmesi sonrası yetkililerin geldiğini belirten Çeli, zarar gören evlerinin belediye tarafından mühürlendiğini kaydetti. Mağdur olduklarına dikkati çeken Çeli, "Bu insanlar nerede kalacak, nerede sabahlayacak? Hiç kimse bir şey söylemiyor. Sesimizi yükselttikçe bizi susturmaya çalışıyorlar. Çaresiz bir şekilde bekliyoruz” dedi.

'ÖNLEM ALINMADI'
Yıkılan binanın bitişiğinde oturan Ceylan Dünderen, çöken binaya karşı alınan tek önlemin etrafa şerit çekilmesi olduğunu kaydetti. Dünderen, 3 gün önce bakanlıktan yetkililerin geldiğini ve binanın tehlikeli olduğu bilinmesine rağmen önlem alınmadığını söyledi. Dünderen, "6 Şubat depreminin korkusunu tekrar yaşadım. Her şey yerle bir oldu sandım" diye kaydetti.

Dünderen, evsiz kaldıklarına işaret ederek, "Bakanlığa verdiğimiz dilekçelerin hepsinin çöpe gittiğini öğrendik. Hiçbir şekilde önlem alınmadı. Önlem alsalardı şu an biz bu korkuyu yaşamıyorduk. Ben evi de geçtim bana ve çocuklarıma o korkuyu yaşattılar” dedi. Dünderen, mağduriyetlerinin giderilmesi istedi.

Mahalle muhtarından şikayet eden Sadiye Kardaş, çökme sonrası evlerinin hasar gördüğünü ve sokakta kaldığını aktardı.

“Kimse bize sahip çıkmıyor" diyen Efendi Etti, sağlam olan evlerinin çöken bina sonrası yıkılacak duruma geldiğini kaydetti. Etti, dışarıda kaldıklarını ve gidecek bir yerlerinin olmadığını ifade etti.

‘BİRİNİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR?’
Şikayetlere rağmen önlem alınmadığını kaydeden Ferit Çalışkan, "İlla birinin mi ölmesi lazım? Binadan önceden de sesler geliyordu. Şu gördüğünüz sıradaki evlerin hepsi hasarlı. Yetkililerin biran önce bu işe el atmalarını istiyorum. Bir dahaki sefere bu kadar şanslı olmayabiliriz. Can kaybının olmaması mahallelinin gelen seslere karşı duyarlılığından kaynaklanıyor” diye belirtti.

Çocuklarının okuduğu okulun yanında da benzer bir binanın olduğunu ve binanın yıkılması durumunda okulun etkileneceğini söyleyen Seniha Alev, "Burayı yıkmak için neyi bekliyorlar? Psikolojimiz bozuldu. Ne gece ne de gündüz uyuyamıyoruz" dedi.

Kaynak:Mezopotamya Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.