Diyarbakır'da ‘Ekonomide kadın çalıştayı’ düzenlendi

Diyarbakır'da ‘Ekonomide kadın çalıştayı’ düzenlendi
DTSO İş Kadınları Meclisi ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen “Ekonomide kadın çalıştayı”nda kadının ekonomide rol almasının aynı zamanda toplumsal refahı da artıracağına vurgu yaptı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) İş Kadınları Meclisi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Ekonomide kadın çalıştayı” düzenledi. DTSO binasında gerçekleştirilen çalıştaya çok sayıda kadın katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, kadınların üretim-pazar alanını genişletmek ve kentteki diğer kadın kurumlarıyla dayanışmayı benimsediklerini belirterek “Dünyanın her yerinde fırsat eşitsizliği söz konusu. Bizler bu gerçeği değiştirmek istiyoruz” dedi.

TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Cevher Defne Eyyubi, kadınların ekonomik yaşama katılımının, bireysel ekonomik bağımsızlığı artırmanın ötesinde, bölgesel kalkınma, toplumsal eşitlik ve sürdürülebilir büyüme açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Kadınların finansmana erişimde karşılaştığı zorluklar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, karar mekanizmalarına katılım güçlükleri ve iş-özel hayat dengesi sorunları, bu potansiyelin tam anlamıyla ortaya çıkmasını engellediğini belirten Cevher Defne Eyyubi, “Ekonomik şiddet ise kadınların gelir elde etme ve finansal bağımsızlık imkanlarını sınırlayarak, toplumsal kalkınmayı ve bireysel eşitliği sekteye uğratan önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu doğrultuda, kadın girişimcilerin ve kooperatiflerinin güçlendirilmesi, kadın emeğinin ekonomik süreçlerde daha görünür hale gelmesi ve yerel yönetimlerin bu sürece daha etkin katkı sağlaması, hem toplumsal eşitlik hem de ekonomik büyüme için stratejik önceliklerdir. Kadınların ekonomide daha aktif rol alması, yalnızca bireysel yaşam kalitesini yükseltmekle kalmayacak, aynı zamanda toplumsal refahı da artıracaktır” diye belirtti.

HEVSEL'İN MİRASINI KORUMAK

Kadın girişimciler olarak Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri gibi mirasların korunması ve ekonomik faydaya dönüştürülmesi yönünde farkındalık yaratmayı hedeflediklerini aktaran Cevher Defne Eyyubi, “Kadın emeğinin ekonomik yaşama katılımı, aynı zamanda bölgesel kalkınma ve sürdürülebilir büyüme açısından da kritik bir öneme sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, hepimiz için birer ortak değerdir. Bu mirası koruyarak ekonomik ve kültürel bir katkıya dönüştürmek, hem toplumsal hem de bireysel sorumluluğumuzdur. Kadın girişimciler olarak, bu değerlerin korunması için çalışırken, yerel kalkınma hedeflerimizi de gerçekleştirme fırsatını yakalayabiliriz” diye konuştu.

KADIN ÜYE SAYISI 5 BİNE YÜKSELDİ

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise programa ve katılıma baktıklarında mutlu olduklarını belirterek, “Daha önce üye kadın sayısı 450 iken, oluşan İş Kadınları Meclisi sonrası bu sayı 5 bine yükseldi" dedi.

DTSO Meclis Başkanı Nevin İl de, “Hayatın her alanında emektar profilini çiziyoruz. Daha çok işimizin olduğunu biliyoruz. Temsil edilemediğimiz yerde hayatın kendisine sirayet eden yoksulluğu doğuran politikaların yürütüldüğü yerlerde kadın temsiliyeti yok denecek kadar azdır. Bize kadın dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu da gösteren öğretiler sunmakta. Bu politikaların değiştirilmesine neden olacak dayanışmanın, olmazsa olmaz birinci madde olduğunu unutmamak lazım” diye kaydetti.

BÖLGESEL KALKINMA

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, kadın iş gücüne katılımı etkileyen birçok unsurun olduğunu söyleyerek, bunlar arasında kültürel ve toplumsal normlar, eğitim düzeyi, iş fırsatlarına erişim, çocuk bakımı hizmetlerine erişim gibi faktörlerin yer aldığını kaydetti. Yeşil, kadınların iş gücüne katılımının artırılmasının, birçok avantajı da beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, “Kadınların iş gücüne katılımı ekonomik büyümeyi beraberinde getiriyor. Ayrıca kadınların ekonomik bağımsızlığının artması, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da önemlidir. Kısacası iş dünyasında kadın girişimcilerin artması ekonomik büyümeyi destekler, istihdamın artmasını sağlar ve toplumsal kalkınmayı teşvik eder. Aynı zamanda yerel ekonomileri canlandırır ve bölgesel kalkınmayı destekler” diye ifade etti.

KADIN MÜCADELESİ

Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar şunları söyledi: “Biz kadınlar bir araya geldiğimiz her türlü çalışmada birbirimizden feyz alıyoruz ve motivasyonumuzu yükseltiyoruz. Kadının yaşamdan tamamen dışlandığı çok güçlü örgütlü politikaların ardından, kadını kamusal alana dahiliyeti noktasında çok ciddi sorunlar ve problemler var. Geçtiğimiz yıllar kadın mücadelesi direniş kültürünü açığa çıkardı. Kadının emeğinin görünmez kılınmasına dair yürütülen politikalar en büyük kıyımlardan biridir. Son yüzyıldır kadınlar çok mücadele etti. Kürdistan coğrafyasında 1990’lardan bu yana kadınların sömürüye karşı yürüttüğü mücadele hattı var. Bunun açığa çıkardığı kazanımlarla birçok kadın kendi direnişi ve çabasıyla kendi sözünü kurabilecek duruma geldi.”

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.