Diyarbakır'da 250 bin depremzedeye geçici barınma sağlandı

Diyarbakır'da 250 bin depremzedeye geçici barınma sağlandı
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 250 bin depremzedeyi geçici barındırırken, günlük 645 bin ile 930 bin depremzedeye yemek servis ediyor. Kahramanmaraş...

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 250 bin depremzedeyi geçici barındırırken, günlük 645 bin ile 930 bin depremzedeye yemek servis ediyor.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen kentlerden biri olan Diyarbakır'da, 82 sivil toplum, meslek, emek ve iş örgütünün kurduğu Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, depremzedeler için ilk andan itibaren harekete geçti. Platform bünyesinde kurulan Deprem Kriz Merkezi, arama kurtarma, barınma ve temel yaşam ürünlerinin sağlanmasında etkili bir rol oynadı.

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Samet Ucaman

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Yürütmesinde yer alan Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman, yürütülen çalışmalar hakkında Mezopotamya Ajansı'na bilgi verdi.

250 BİN KİŞİYE GEÇİCİ BARINMA

Arama kurtarma çalışmaları için araç gereç ve iş makinalarını temin ettiklerini belirten Ucaman, depremzedeler için ilk olarak ayarladıkları 145 geçici barınma yerinin 185’e çıktığını aktardı. Buralarda ise 250 bin depremzedenin barındığını aktaran Ucaman, battaniye ve temizlik malzemesinin yanı sıra günlük olarak 645 bin ile 930 bin arası insana sabah, öğlen ve akşam yemeği servis ettiklerini söyledi.

120 MÜHENDİS SAHADA

Diyarbakır Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hasar tespit çalışmalarına platformdan 120 mühendisin katıldığını ifade eden Ucaman, Adıyaman ve Maraş'a gönderilen araçların son 2 gündür engellerle karşılaştığını dile getirdi. Engellemelerin ciddi sıkıntılara neden olacağı uyarısında bulunan Ucaman, “Böylesi bir kriz anında 10 ile varan bir afet durumu mevcutken, hükümetin ilk 3 günde alanda olmayışı zaten ciddi bir tahribata yol açmıştır. Bu yaraların sarılması için halkın kenetlenerek, oluşturduğu sivil inisiyatiflerle bunun üzerinden gelinirken önüne engel koymak ciddi bir sıkıntıdır. Muhtemelen bundan sonra böyle bir siyasetle yönetmeyi düşünüyorlar. Bu ise ciddi bir sorundur. Ancak bizler bunun takipçisi olacağız” dedi.

OLASI SAĞLIK SORUNLARI İÇİN UYARI

Diyarbakır'da sağladıkları geçici barınma yerlerinde sağlık taramalarının da yapıldığını ve buna ilişkin rapor hazırladıklarını sözlerine ekleyen Ucaman, ileriki zamanlarda barınma merkezlerinde ciddi sağlık sorunlarının oluşabileceği uyarısında bulundu. Ucaman, Diyarbakır Tabip Odası’nın barınma yerlerini düzenli olarak kontrol ettiğini ve enkaz alanında kontrollerini günlük olarak sürdürdüğünün altını çizdi.

ADEMİ MERKEZİYETÇİLİĞİN ÖNEMİ

Hızlı organizenin yerelden müdahale etmeden kaynaklandığını dile getiren Ucaman, adem-i merkeziyetçiliğin önemine dikkati çekti. Ucaman, Diyarbakır'daki sivil toplumun geçmişten gelen bir birikim ve deneyime sahip olduğunu vurguladı. İlan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) nedeniyle çalışmaların engellenebileceğini anımsatan Ucaman, hasar tespit çalışmalarının ardından önceliklerinin depremzedelere kalıcı barınma imkanlarının sunulmasına ilişkin çalışmalar olacağını söyledi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.