Diyarbakır temiz nefes alacak!

Diyarbakır temiz nefes alacak!
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, günümüzün en önemli çevre sorunlarından biri haline gelen katı atıkların düzenli şekilde bertaraf edilmesi için...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, günümüzün en önemli çevre sorunlarından biri haline gelen katı atıkların düzenli şekilde bertaraf edilmesi için yap-işlet-devret modeliyle hayata geçireceği, kentte temiz nefes aldırarak ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacak olan Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesinde inşa çalışmaları başladı

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çevreye gelişi güzel bırakılan atıkların düzenli şekilde bertaraf edilmesi ve atıklardan oluşan hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla başlattığı EKAY projesinde inşa çalışmaları başladı. 1996’dan bu yana evsel atıkları Karacadağ Çöp Depolama Sahası’na vahşi şekilde depolama yöntemiyle bertaraf etmek zorunda kalan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın projelendirdiği ihaleyi kazanan firma ilk etapta çöp depolama sahasını ıslah edecek. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçecek olan proje sayesinde günümüzün en önemli çevre sorunlarından biri haline gelen atıklar ayrıştırılarak düzenli şekilde bertaraf edilecek. EKAY projesinin tamamlanmasıyla birlikte kentin daha temiz nefes alması sağlanacak ve atıklardan oluşabilecek hastalıkların önüne geçilecek.

Atıklardan enerji elde edilecek

Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından tek kuruş ödeme yapılmadan yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek atık tesisinin işletmesini 15 yıl süreyle ihaleyi kazanan firma üstlenecek. 15 yıllık süreçte elektrik enerjisinden elde edilen %28,1’lik kar oranı Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılacak. Sözleşme süresinin dolmasıyla birlikte tesisin tüm hakları Büyükşehir Belediyesi’ne devir edilecek. Devir işlemlerinden sonra tesisin işletmesi tamamen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na geçecek.

Tesise güneş enerjisi panelleri yerleştirilecek

Karacadağ Çöp Depolama Sahası’na inşa edilecek EKAY tesisi güvenlik ve kontrol kulübesi, ayrıştırma binası, fermantasyon tankı, susuzlaştırma alanı, gaz temizleme alanı, gaz depolama balonu, enerji üretim tesisi, kazan, buhar tribünü, soğutma kulesi, güneş paneli ve düzenli depolama bölümlerinden oluşacak. Ayrıştırma binasında atıklar özelliklerine göre işlenebilir ve işlenemez olarak ayrıştırılacak. İşlenebilir atıklar geri dönüşümde değerlendirilecek. Buhar tribününde elde edilen enerji saha içinde kullanılacak. Susuzlaştırma alanında çöplerdeki sıvılar alınacak. Düzenli depolama sahaları toplam 150 bin metrekare alandan oluşacak. Tesise güneş panelleri yerleştirilerek elektrik elde edilecek.

Tesiste günlük bin 475 ton atık işlenecek

EKAY projesi kapsamında inşa edilecek olan tesis günlük ortalama bin 475 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Kentin çevresel sorunlarını çözme noktasında önemli bir işlevi yerine getirecek olan tesisi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, nüfusa bağlı olarak kapasitesini artırmak için yatırımlar yapabilecek.

server yazılım lisansı satın al

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.