Diyarbakır güzelleşiyor!
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümden tarihi surların restorasyonuna kadar şehrin güzelleşmesi için 2021’de önemli projeleri hayata geçirdi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel yapılarının ayağa kaldırılmasından kentsel çöküntü alanlarının şehre kazandırılmasına kadar birçok imar faaliyeti yürüttü.
Surlarda Diriliş devam ediyor
Vali Münir Karaloğlu’nun, göreve geldikten sonra Diyarbakırlılardan gelen yoğun talep üzerine uzun yıllardır bakımsız olan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki Diyarbakır Kalesinde “Surlarda Diriliş” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışması sürüyor. DBB Basın Birimi’nin haberine göre UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 2015’te 82 burcu ve 5 bin 200 metre uzunluğuyla giren surlarda yapılan çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturduğu Bilim Komisyonu ve uzmanlardan oluşan Danışma Kurulunca titizlikle kontrol ediliyor. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca 2021’de “Surlarda Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında; 1. etapta Urfa Kapıyı koruyan 2 burç, Ben u Sen Burcu (Ulu Beden), Yedi Kardeş Burcu, Nur Burcu ve Selçuklu Burcu gibi en bilindik ve en nitelikli burçlar dâhil olmak üzere toplam 6 burç ve onları birbirine bağlayan sur duvarları restorasyonunun yüzde 84’ü tamamlandı. 2. etaptaise; İçkale Müze Kompleksini çevreleyen 11 İçkale burcu ile 75-76 nolu dış burçtan oluşan toplam 13 burç restorasyonu, Amida Höyük çevresine istinat duvarı, hafriyat ve çevre düzenlemesi yapılıyor.
Dağkapı burçları hat müzesi oluyor
- etapta Dağkapı, Tek Beden ve 7,8 nolu burçlar ile ara sur duvarlarının restorasyonu yapılıyor. Dağkapı burçları Hattat Hamid Aytaç Müzesi olarak işlevlendirilecek. 3. etap restorasyon çalışmaları kapsamında yer alan 1-2-5-7 ve 8 No'lu burçların zemin katlarının tespiti ve drenaj sisteminin gerçekleştirilmesine yönelik yapılan kazıda, Kanuni Sultan Süleyman tarafından halkın su ihtiyacının karşılanması için 1543'te yaptırılan ve 1930 yılına kadar kentin ihtiyacını karşılayan su şebekesi bulundu. Yapım tarzı ve biçimlerinden farklı dönemlere ait olduğu, en üstte bulunan künklerin yakın dönem Osmanlı dönemine, daha derinlerdeki künklerin ise Roma dönemine ait olduğu belirlendi.
Şehzadeler Konağı Sezai Karakoç Kültür Evi olacak
Şehzadeler Konağı’nda müze denetimde ve arkeolog gözetiminde yürütülen çevre düzenleme çalışmaları kapsamında, su künkleri ve 3 ayrı noktada su kuyusu ile yapıya ait olduğu düşünülen duvar izleri ortaya çıkarıldı. 16. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kalıntılar, gerekli çalışmalar sonrasında sergilenecek. Çalışmalar tamamlandıktan sonra konak Sezai Karakoç Kültür Evi olarak hizmete açılacak. Diyarbakır Kalesi’nin ayakta duran 99 burcundan 24’ünde devam eden restorasyon çalışmalarıyla bütünlük oluşturması için 2008 yılından beri sanat galerisi olarak kullanılan İçkale’deki Saint George Kilisesi, onarılarak kültür ve sanat etkinlikleri için yeniden kente kazandırıldı. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı ve Diyarbakırlılar için önemli bir yere sahip olan Keçi Burcu’nun yeniden düzenlenerek sanat etkinlikleri için vatandaşların hizmetine sunuldu.
Fiskaya’da kentsel dönüşüm başladı
Fiskaya’da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilen Fiskaya’da kentsel dönüşüm çalışmaları 5 etapta gerçekleştirilecek. 1 etap kapsamında 205 vatandaşla anlaşma sağlanarak yıkıma başlandı.
Surların ihtişamı ortaya çıktı
Benusen Kamulaştırma, Büyükşehir Belediyesince 15 Milyon lira bedelle 300 bağımsız birim kamulaştırılıp,yıkım işlemleri gerçekleştirildi.
17 ilçede numarataj çalışmaları yapıldı
Kentte hizmetlerin daha verimli, güvenilir, zamanında ve ekonomik olarak gerçekleştirilmesini sağlamak, adres ve numaralamaya ilişkin mevzuat kapsamında yasal düzenlemeleri gerçekleştirmek,vatandaşların posta hizmetlerinin ve diğer kamu kurumlarının sağlıklı bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla bulvar, cadde, sokak, yol, meydan, yapı ve kapı adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanı verileri ile eşlenerek Mekânsal Adres Kayıt Sistemine uygun veri üretilmesi kapsamında 17 ilçede numarataj çalışmaları yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.