Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği ihale Meclis’e taşındı
İlknur FİDAN/YENİGÜN HABER - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihaleleri Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması üzerine önerge hazırlayan Eren, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2 yıl arayla aynı içerikli aynı işi tarif eden bir ihaleyi aynı şirkete neden verildiğini sordu.
Soru önergesinde ihale sürecini de anlatan Eren, “Diyarbakır’ın 17 iHalkın iradesi gasp edilerek kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 11 Eylül'de Belediyenin "Yetki Alanlarındaki Bazı Mahallerde Kapı Numara Levhaları Alımı" ihalesi düzenledi. Belediyenin 10 milyon 24 bin TL'lik yaklaşık maliyet hesabı çıkardığı ihaleyi İstanbul merkezli Erhan Reklam ve Matbaacılık Tanıtım Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited adlı şirket aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı ile şirket arasında 7 Kasım’da sözleşme imzalandı. Sözleşmenin bedeli ise 5 milyon 307 bin TL. 17 İlçe merkezini kapsayacak ihale kapsamında; "Bazı mahallelerde numarataj envanterinin toplanması, işletilmesi ve idarenin yetki alanı içerisindeki bulvar, cadde, sokak, yol, meydan, yapı ve kapı bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılması (varsa düzeltme yapılarak), "Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğe" göre hatalı ve eksik kayıtların düzeltilerek oluşturulan adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanı verileri ile eşlenerek Mekânsal Adres Kayıt Sistemine uygun veri üretilmesi, kırsal mahallelerde bina/site/ konut dış kapı numara levhalarının alımı ve alınan levhaların yerlerine monte edilmesi işidir" denildi. Şartnamede, levhalama işlemi yapılan cadde ve sokaklarda mevcut bulunan tüm eski levhaların sökülerek tutanak ile idareye teslim edilmesi bilgisi de yer aldı” ifadelerine yer verdi.
Söz konusu şirketin Diyarbakır’da benzer işin ihalesini 2 yıl önce de aldığını hatırlatan Eren, “Oysa aynı şirket, 20 Ocak 2021'de de işin süresi 6 ay olmak üzere 175 bin 62 adet cadde/sokak tabelası ve kapı numara levhası ihalesi almıştı. Kayyım tarafından o zaman 7 milyon 661 bin TL'lik yaklaşık maliyet hesabı çıkarılan ihalenin teknik şartnamesinin de yukarıdakiyle kopyala-yapıştır aynı olduğu belirlendi. Karaloğlu, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün ASELSAN ile birlikte yürüttüğü Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) projesi kapsamında yetki alanlarındaki mahallelerde bulvar, cadde, sokak tipi direkli levhaları ve kapı numaralarını 19 Temmuz 2021 yılında zaten güncellemişti.
Yeniden aynı içerikle aynı şirkete kopyala-yapıştır şartnameyle ihale verilmesi, basına çokça yolsuzluk iddiasıyla yansıyan kayyımların yeni bir yolsuzluk peşinde olduğu şüphelerini uyandırmıştır” diye belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması üzerine Eren’in hazırladığı sorular ise şöyle:
-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2 yıl arayla aynı içerikli aynı işi tarif eden bir ihaleyi aynı şirkete vermesinin amacı nedir?
-Bulvar, cadde, sokaklarda levhaların yenilenmesi ihtiyacı neden kaynaklanmaktadır, buna ilişkin bir tespit nasıl yapılmıştır?
-Belediyenin yaptığı işler 2 yıl arayla güncellenmekte midir?
-Belediye bu şekilde bazı şirketlere rant alanı mı açmaktadır?
-Basına sıkça yolsuzluk iddialarıyla yansıyan önceki kayyım Münir Karaloğlu’nun ihaleleri Bakanlığınızca denetlendi mi?
-Kayyım Münir Karaloğlu’nun döneminde yapılmış ihaleler hangi şirketlere verilmiştir?
-Yeni kayyım Ali İhsan Su döneminde yapılan ihaleler hangi şirketlere verilmektedir?
-Belediyenin kendi işi olan levha ve kapı numarası işi neden şirketlere yaptırılmaktadır?
-Belediyenin bütün işleri taşeronlara mı yaptırılmaktadır?
-Belediye bütün işleri taşeronlara yaptırıyorsa kendisi ne ile meşguldür?
-Taşeronların kar marjı düşünüldüğünde halka hizmetin bedeline bunun da eklenmemesi için taşeronlaşmaya yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.