Diyarbakır Barosu’ndan kemikler için başvuru!
Diyarbakır Barosu, Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki İçkale’de devam eden restorasyon çalışmalarında ‘insan kemikleri bulundu’ haberleri üzerine harekete geçti. Baro, bulunan kemiklerin incelenmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduğunu açıkladı
İçkale’deki restorasyon çalışmalarında insana ait kemiklerin bulunmasına ilişkin haberler sonrası geçtiğimiz gün Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte incelemede bulundu. Diyarbakır Barosu, bugün de bulunan kemiklerin incelenmesi için başsavcılığa başvuru dilekçesini sunduğunu açıkladı. Diyarbakır Barosu tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, “basın yayın organlarında çıkan haber içerikleri, görüntü kayıtları ve kazı çalışmasının yapıldığı yerin JİTEM Komutanlığının hukuk dışı alıkoyma ve sorgu yeri olması gözetildiğinde; restorasyon çalışmasının durdurulması, kazı çalışmasının yapılması, insan kemikleri üzerinde Adli Tıp Uzmanlarınca gerekli inceleme ile kimlik tespitinin yapılmas…” talebi yer aldı. Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “09.06.2022 tarihinde, Diyarbakır Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerince, JİTEM tarafından sorgu ve infaz merkezi olarak kullanılan Sur İlçesi Cevatpaşa Mahallesi Hz. Süleyman Caddesi İçkale Sokakta devam eden restorasyon çalışma alanına gidilerek yerinde tespit ve incelemelerde bulunulmuştur.
3 insan iskeleti bulundu
Kazı çalışmasının yapıldığı şantiye alanındaki gözlemler ve yetkililerle yapılan görüşmeler neticesindeki izlenimlerde; 3 insan iskeletinin bulunduğu, ayrıca çok sayıda kemiklere ulaşıldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, 3 insan iskeletinin Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiği hususunda bilgi alınmıştır.
2012 yılında da 26 insana ait kemiklere ulaşıldı
Diyarbakır ili Sur ilçesi İçkale Mevkiinde 2012 yılında yapılan restorasyon çalşmaları sırasında insan kemiklerine rastlanması üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış, yapılan kazı işlemi neticesinde 26 insan kemiklerine ulaşıldığı belirlenmiştir. Bu konuya ilişkin 1 Şubat 2012 tarihinde Diyarbakır Barosu olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapılarak etkin soruşturma yapılması talep edilmiştir.
Talebimiz, 2012 yılında yapılan kazı çalışmalarıyla doğrudan ilgili
Bu husustaki talebimizin 2012 yılında yapılan kazı çalışmalarıyla doğrudan ilgisinin bulunduğunu, söz konusu soruşturma dosyasının iş bu dosyanın arasına alınmak suretiyle birlikte yürütülmesi gerekmektedir. İnsan kemiklerine rastlanması üzerine kazı alanı olarak bulunan yer eski Diyarbakır Merkez Kapalı Cezaevinin de bulunduğu alandır.
O alan eskiden adliye, karakol ve cezaevi olarak kullanıldı
Bilindiği üzere İçkale bölgesinin bir bölümü 1997 yılına kadar adliye binası, bir kısmi Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ve kazıların yapıldığı yerin yanındaki bina da cezaevi olarak kullanılmaktaydı. Ayrıca o alanda tarihi bir kilise binası, kilisenin kuzey-doğu tarafında eski saray kalıntısı bulunmaktadır. Birleşmiş Milletlerin Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Bildirisinde ifade edildiği üzere, 2. maddesinde hiçbir devletin zorla kayıp edilmeye sebebiyet veremeyeceği, bu durumu hoş göremeyeceği açıklanmıştır. 3. madde ile devlete yükümlenen sorumluluğun, kendi sınırları içerisinde zorla kayıp edilmelerinin önüne geçmek için etkin bir şekilde yasal, adli, idari önlemlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir. 4. madde ile zorla kayıp edilmelere ilişkin olayın faillerinin cezalandırılması gerektiği belirtilmiştir. 5. Madde kapsamında devletin sorumluluğu dikkate alınmak suretiyle ilgili makamların da cezalandırmaya konu tutulabileceklerdir. Zorla Kaybettirmeye ilişkin bildirinin 7. maddesi ile hiçbir durum ve şartta, zorla kaybettirmenin haklı çıkarılacak bir yanının bulunmadığı açıklanmıştır.” (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.