DİSKİ’den içme suyunun salgın hastalıklara yol açtığı iddialarına yanıt
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, son günlerde içme suyu ile ilgili ortaya atılan asılsız iddialara ilişkin açıklama yaptı. İçme suyu şebekesinin salgın hastalıklara yol açtığı iddialarının, kasıtlı olarak ortaya atıldığını ve yurttaşların huzurunu bozmaya yönelik bir algı operasyonu olduğunu kaydeden Şerifoğlu, içme suyunun her gün analiz edildiğini ve yurttaşların suyu gönül rahatlığı ile tüketebileceğini belirtti.
‘Mevsimsel hastalık artışı DİSKİ’ye mal edilemez’
DİSKİ Genel Müdürlüğü olarak kentin her noktasında, yaklaşık 2 milyon kişiye temiz su ulaştırmak üzere yatırımlar yaptıklarını ve tüm birimleriyle 7/24 hizmet ürettiklerini söyleyen Şerifoğlu, şunları ifade etti: “Yurttaşlara sağladığımız suyun kalitesi Diyarbakır Halk Sağlığı Laboratuvarı ve akreditesi olan kendi laboratuvarımız olmak üzere 2 ayrı laboratuvar tarafından denetlenmektedir. Yurttaşların kullanımına sunulan içme sularından günlük numuneler alınmakta ve su kalite parametre analizleri ile değerlendirmeler yapılmaktadır. İçme suyumuz; tüm kalite standartlarına uygundur. Her yıl bu aylarda artan salgına ilişkin bazı basın-yayın organları ve sosyal medyada dolaşan iddialar tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.
‘Halk Sağlığı Laboratuvarı da inceliyor’
Şerifoğlu, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarında yapılan inceleme ve analiz sonuçlarında da bugüne kadar mikrobiyolojik ve kimyasal parametreler yönünden herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığını ifade etti.
‘Sularımızda insan sağlığını tehdit eden hiçbir veri bulunmamaktadır’
Şerifoğlu, ekiplerin kentin muhtelif yerlerinde günlük klor ölçümü yaptıklarını ifade ederek, “Klor ölçümlerimizde şu ana kadar herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Haftada 1 defa depolarımızın tamamından numuneler alıyoruz. Bu numunelerde kimyasal ve bakteriyolojik analizler yapıyoruz. İçmesuyu Arıtma Tesisimizde arıtılarak kente verilen içme suyunun analizleri her gün web sitemizde yayınlanmaktadır. Sularımızda ne bakteriyolojik ne de kimyasal kirlilik mevcut değildir” diye konuştu.
‘Su depoları 6 ayda bir temizlenmeli’
Özellikle sitelerde kullanılan içme suyu depolarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Şerifoğlu, şöyle konuştu: “Okul, hastane, gibi kamu kurumları ile apartman, site ve tüzel yapıların müstakil depolarının bakım onarım ve temizlikleri tamamen kurumların sorumluluğundadır. Gerekli bakımlar bu kurumların yönetimleri tarafından düzenli olarak 6 ayda bir yaptırılmalıdır. Kamu binaları, apartman ve sitelerin içinde bulunan depoların bakımsızlığından kaynaklı su kirliliği DİSKİ’nin sorumluluğunda değildir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.