Deva Hamamı harabeye döndü
Diyarbakır’ın temizlik kültürünün önemli kilometre taşlarından önemli bir örnek olan Deva Hamamı adeta harabeye döndü. Bir dönem definecilerin talanına uğrayan hamamın bir bölümünü Kafe olarak işleten Cuma Akgün, “Buranın acilen onarıma ihtiyaç var. İsteğimiz kentin temizlik kültürü üzerinden buranın kent turizmine kazandırılmasıdır” ifadelerini kullandı.
Sevda KAPLAN/Yenigün ÖZEL
Diyarbakır'ın temizlik kültüründe hamamlar önemli bir yere sahiptir. Yüz yıllar önce mahalle aralarına yaptırılan, hamamlar kentin sosyal yaşamında önemli kültür mirasları içinde yer alıyor.
Diyarbakır ve çevresinde listelenen 30 hamam bulunuyor. Bunlardan 16’sı yıkılırken, geriye kalan tarihi hamamların da bir kısmı tahrip edildi ya yıkıldı ya da harabeye döndü.
Sadece Diyarbakır'ın değil Ortadoğu'nun da en büyük hamamı olarak bilinen Deva Hamamı ise kafe olarak işletiliyor. Ancak hamamın tamamında restore edilmesi gereken birçok yer var.
Diyarbakır'ın Sur İlçesinde 16 yüz yılda inşa edilen, Deva Hamamı’nın son durumu ise içler acısı…
Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde öve öve bitiremediği tarihi Deva Hamamı'nın mimarisi de hayran bırakıyor. Hamamın kubbesi pencereleri sekizgen mimariyle yapılmış.
20 yıl öncesine kadar kent halkının uğrak noktası olan, kültür mirası olan Deva Hamamı kapatıldıktan sonra adeta çürümeye terk edildi. Diyarbakır'ın en eski hamamlarından olan Deva Hamamı yaklaşık 500 yıllık bir tarihe sahip. Bu tarihi değer maalesef bir dönem definecilerin talanına uğramış.
Yaklaşık bir yıl önce hamamdaki kazılan yerler kapatıldı, tonlarca çöp çıkarıldı, bir kısmı ise kafeye çevrildi
Özel mimariyle yapılan Deva Hamamı Diyarbakırlılar içinde oldukça değerliydi. Ancak bir dönem bu hamamı madde bağımlıları da talan etmiş; şimdi bakımsız yıkık bir vaziyette ayakta kalmaya çalışıyor.
İhtişamlı mimarisiyle göz kamaştıran tarihi hamamın kafesine gelen müşteriler tarihi hamamı geziyor. Hamamın yıkanma kısmındaki göbek taşı üstüne çıkan ziyaretçiler akustik mimarisindeki harikası ses yankısını görünce de hayrete düşüyor.
Buranın acilen onarıma ihtiyaç var
Hamamın bir bölümünü kafe olarak işleten Cuma Akgün, 40 seneye yakın kapalı kaldığını belirterek, “Defineciler buraya girip talan etmiştiler, kazmışlar; hiçbir şey yapamadım. Yapabildiğim tek şey buranın temizliği ve mekândan 40 traktör çöp çıkarıp, düzeltebildiğim kadar düzeltip, temizleyebildim. Her şeyden önce burası tarihi bir yapı ve kendi kültürümüzdür. Tam anlamıyla burası çöplüğe dönmüş durumdaydı” dedi.
Yapının özelliklerinden bahseden Akgün, “İlginç akustik bir yapısı var, bir adım ileri geldiğim zaman ses tonum değişiyor. Ses çok farklı kulaklarım doluyor. Bilim adamlarımızı buraya davet ediyorum. Konserler de veriliyor gelip klip çeken arkadaşlar da oluyor. Buranın acilen onarıma ihtiyaç var. İsteğimiz kentin temizlik kültürü üzerinden buranın kent turizmine kazandırılmasıdır. Kendi kültürümüzü ön plana çıkarmak öncelik olmalıdır. Sayın Valimize, yetkililerime sesleniyorum; Ricam gelsinler sahip çıksınlar bu bizim kültürümüzdür” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.