DEDAŞ’tan tepki çekecek bir uygulama daha
YENİGÜN HABER – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te elektrik dağıtımı yapan Dicle Elektrik AŞ. (DEDAŞ), tüketici ve çalışanlarına yönelik uygulamalarıyla sık sık gündeme geliyor.
2013 yılında özelleştirilerek Eksim Holding‘e satılan şirket, 6.4 milyon nüfuslu 6 ilde, 2.2 milyon aboneye hizmet veriyor.
ELEKTRİK TÜKETİMİ ÜLKE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
Şirket Genel Müdürü Yaşar Arvas, bölgedeki elektrik tüketiminin ülke ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, “Türkiye genelinde abone başına yıllık ortalama elektrik tüketimi 4 bin 500 kilovatsaat. Bölgemizde ise bu rakam 11 bin 300 kilovatsaat ile ülke ortalamasının 2.5 katı üzerinde. Dağıtım şebekesine sunduğu yaklaşık 23.2 milyar kilovatsaat enerji ile 21 dağıtım şirketi arasında ikinci sırada yer alan ve İstanbul Avrupa Yakası’ndan sonra en çok enerji sarfiyatı gerçekleştiren şirketiz. Bunun da en önemli nedeni tarımsal sulama sahalarında kaçak olarak kullanılan elektrik” dedi.
Bunun sebebini tarımsal sulamada kullanılan enerjiye bağlayan Arvas, şunları söyledi: “Tarımsal sulamada kullanılan 55 bini aşkın trafo var. Bazıları kayıt dışı bağlanıyor. Bu trafolardan sadece biri 100 hanelik mahallenin elektriğini tüketiyor. Tarımsal sulamada yıllık 5 milyar kilovatsaatlik kaçak var. Bu rakam, İstanbul’un bir yıllık elektrik tüketiminin yüzde 25’ine denk”
BORCU OLAN ÇİFTÇİYE ELEKTRİK YOK
Sadece tarımsal sulamadaki kaçak nedeniyle tahsil edilemeyen faturaların tutarının 20 milyar lirayı aştığını belirten Arvas, şöyle konuştu:
“Bununla finansal sürdürülebilirlik mümkün değil. Kaçak tarımsal sulama yapanlar olaya rant gözüyle bakıyor. Türkiye’de tarımsal sulama alanlarında yılda yaklaşık 16 milyar kWh elektrik kullanılıyor ve bunun yarısı Dicle Elektrik’in hizmet bölgesi içerisinde tüketiliyor. Bir çiftçi sulamalar esnasında neredeyse ortalama bir fabrika kadar elektrik harcayabiliyor. Bölgede, 123 bin kayıtlı çiftçi üretim yapmakta. Tarımsal sulama abonelerinin maalesef yüzde 90’ı borçlu durumda. Gelecek yıldan itibaren elektrik borcu olan çiftçilerimize maalesef enerji vermeyeceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.