DBB’nin Stratejik Plan toplantıları odak gruplarla sürüyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı çalışmalar sürüyor. Kültür ve Kongre Merkezinde sivil toplum örgütleri temsilcileriyle yapılan “Odak Grup” toplantılarının üç ve dördüncüsü, “Kültürel zenginlik” ve “Çocuk ve genç” başlıklarıyla yapıldı. Toplantılara, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Zerrin Türk ve Reşat Bakan, Amed Şehir Tiyatrosu, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), MA Music, Dicle Kültür Sanat Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Amedspor, Amedspor taraftar grupları, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi (DER-MEZ), Göç ve İnsani Yardım Vakfı, İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Önce Çocuklar Derneği, Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Rengarenk Umutlar Derneği, Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile birlikte birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
‘Stratejik Plan için buluştuk’
“Kültürel zenginlik” oturumunda konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Zerrin Türk, katılımcılara teşekkür ederek, 2025-2029 Stratejik Plan için burada buluştuklarını belirtti. Türk, “Kültür sanat politikalarımız ne olmalı, hangi yolu izlemeliyiz, nasıl bir çalışma yürütmeliyiz konularında sizlerin de önerileri ile stratejik planımızın hazırlığını yapacağız” dedi.
İnsanlığın varoluşundan itibaren var olan kültür ve sanat ile bunun en önemli aktarım aracı olan dilin önemine değinen Türk, şöyle konuştu: “Bizim gibi Mezopotamya’da yaşayan ve sürekli baskı altında ve asimilasyon politikalarına maruz kalan halklar açısından kültür, sanat ve dil vazgeçilmez birer araçtır.”
‘Önerileriniz bizim için ön açıcı olacak’
“Çocuk ve genç” oturumunda konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan ise 5 yıllık Stratejik Plan çerçevesinde bir arada olduklarını ifade ederek, “Gerek öneri gerek düşüncelerinizle planımıza katkı sunmanızı bekliyoruz. Bu katkılar bizim için ön açıcı, aydınlatıcı olacaktır” diye konuştu.
‘Diyarbakır, kültür ve diller açısından tanıtılmalı’
Toplantılara katılan sivil toplum örgütü temsilcileri de talep ve önerilerini paylaştı. Kültür ve turizm alanındaki oluşumların desteklenmesi gerektiğini kaydeden STÖ temsilcileri, şu önerileri dile getirdi: “Dezavantajlı yurttaşlara yönelik mahallelerde kültür ve sanat faaliyetleri yapılmalı. Aram Tigran Konservatuvarı yeniden aktifleştirilmeli, festivaller düzenlenmeli. Büyük köylerde kütüphaneler ile kültür merkezleri oluşturulmalı. Diyarbakır, kültür, gastronomi ve diller açısından tanıtılmalı. Diyarbakır’ın Kültür Eylem Planı oluşturulmalı.”
‘Çocuk Hakları Daire Başkanlığı kurulmalı’
Çocuklara ve gençlere yönelik de önerilerde bulunan STÖ temsilcileri, tesisler yapılarak gençlerin spor alanlarına yönlendirilmesini talep etti. STÖ temsilcilerinin taleplerinden bazıları şöyle: “Semt sahaları oluşturulmalı, kreş hizmeti veren Zarokistanlar aktifleştirilerek yaygınlaştırılmalı. Sivil toplum örgütleriyle madde bağımlılığına karşı mücadele edilmeli. Çocuk Meclisleri oluşturulmalı, Çocuk Yaşam Merkezleri ile Çocuk Hakları Daire Başkanlığı kurulmalı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.